Novice

Pričetek državnega prvenstva v speedwayu v Ljubljani

Sobotno popoldne bo od 15. ure naprej (uradni trening ob 13.00) na stadionu Ilirije v Zg. Šiški v znamenju speedwaya. Naša prestolnica bo tako gostila prvo letošnjo preizkušnjo za skupno državno prvenstvo posameznikov Slovenije in Hrvaške.

Glede na to, da je pred to sezono 398 metrski oval bogatejši za novo podlago, ki bi naj omogočala še lepše in bolj napete dirke, se nam obeta pravi obračun za prve točke letošnjega boje za naslov državnega prvaka, ki se bo kot po navadi bil na štirih preizkušnjah. Ker je bila uvodna dirka, predvidena za velikonočni ponedeljek v Krškem zaradi dežja odpovedana, bo tokratni preizkus tudi zelo pomemben za sestavo slovenske reprezentance, ki bo nastopala na kvalifikacijskih dirkah svetovnega prvenstva. Rezultat te dirke pa bo odločilno vplival tudi na razpored naših voznikov za nastope na kvalifikacijah posamičnega svetovnega in evropskega prvenstva. Budno oko slovenskega selektorja Francija Kalina bo zato na tej dirki še posebej pazljivo na formo in pripravljenost naših dirkačev.

Največ se seveda pričakuje od Mateja Žagarja, saj naš predstavnik najboljše svetovne petnajsterice in lanski sedmi speedwayist na svetu, naskakuje že svoj 13. zaporedni naslov državnega prvaka. Zaradi odsotnosti hrvaškega aduta Jurice Pavlica, ki bo zadržan zaradi nastopa na dirki profesionalne poljske lige, bomo sicer prikrajšani za njun obračun, a rivalstvo vseh naših najboljših voznikov, ki si še kako želijo Žagarjevega skalpa, bo prav gotovo dirko držalo na najvišjem nivoju skozi 20 kvalifikacijskih in vse do končne, finalne vožnje. Med glavnimi favoriti za finalno vožnjo se ob Žagarju tudi letos omenjajo član ST Lendave Aleksander Čonda, Krčana Samo Kukovica in Denis Štojs ter domača voznika Maks Gregorič in Matic Voldrih. Za podcenjevati pa na domači progi zagotovo ne gre niti Jerneja Pečnika in Nejca Malešiča.

Top 5 kvalifikacijskih voženj po našem izboru:
1: Čonda, Škurla, Žagar, Kovačič
5: Čonda, Pečnik, Voldrih, Ivačič
9: Čonda, Smetana, Vida, Kukovica
13: Čonda, Gregorič, Cvetko, Štojs
18: Škurla, Gregorič, Voldrih, Kukovica

Že ta petek, torej le slab dan pred ljubljansko dirko, pa se bodo vozniki, ki vozijo v prvenstvu parov preizkusili tudi na tretji dirki tega mednarodnega tekmovanja, ki bo ob 19. uri v hrvaškem Donjem Kraljevcu.

Kot zanimivost pred dirko in za občutek o delovanju speedway in super bike motorjev, pa si oglejte priložen video, kjer sta se v pospeševanju na asfaltu preizkusila oba od omenjenih. Rezultat na 150 in 200 metrov je res zanimiv:

Vir: Borut Cvetko / mediaspeed.net

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Inovativne svetleče cestne oznake zaenkrat na čakanju
Volvo XC60 presegel mejnik prodanih 500.000 enot