Novice

Pripravljen na podiranje rekordov: Bugatti Chiron

Meje so premaknjene – spoznajte najhitrejši in najmočnejši produkcijski avto na svetu, Bugatti Chiron. Naslednik Veyrona stane več kot 2,4 milijona evrov, ima 1.480 ”konjev” in elektronsko omejeno maksimalno hitrost na 420 km/h.

 

Številke

nohcir-004Pripravite se, visoke so. Chirona poganja izdatno posodobljen osemlitrski quad turbo šestnajstvaljnik iz Veyrona, ki proizvede za zdaj najvišje število konj pri produkcijskem avtomobilu. Številka se ustavi pri 1.103 kilovatih (1.480 KM) in 1.600 njutnmetrih navora, ki so na voljo od 2.000 do 6.000 vrtljajev na minuto. Končna hitrost je elektronsko omejena za cestno uporabo na 420 km/h, predvsem zaradi vzdržljivosti pnevmatik. Glede na predhodnika je počasnejši, saj je Veyron Super Sport dosegel najvišjo hitrost 430 km/h, a bi po zadnjih izračunih brez blokade Chiron lahko vozil s hitrostjo 458 do 462 km/h. Zaenkrat še čakamo na uradne številke o pospeških od 0-100 km/h, toda predvideva se, da bo do tja porabil manj kot 2,5 sekunde.

Naraščanje

Še največja je številka, ki opisuje ceno. Ustavi se na vsaj 2,4 milijona evrov, predvsem zato, ker bodo po prvotnih načrtih izdelali le 500 primerkov. Če vas nakup zanima, pohitite – skoraj tretjina proizvodnje je že vnaprej zakupljena, nekaj podpisov pogodb pa bo padlo še v Ženevi. Ne bodite presenečeni, če bo v bližnji prihodnosti na ceste zapeljala še kakšna posebna različica, z večjo močjo in višjo ceno.


  • Motor: 7.993 ccm, W16 quad-turbo, 1.103 KW (1.480 KM) pri 6.700 vrt./min., 1.600 Nm pri 2.000-6.000 vrt./min.
  • Menjalnik: 7-stopenjski dvosklopkovni samodejni menjalnik, moč se prenaša na vsa štiri kolesa preko sklopke Haldex
  • Podvozje: dvojno vzmetenje spredaj in zadaj, elektronsko nadzorovani blažilniki
  • Zavore: spredaj – 420 milimetrski diski in 8-batne čeljusti, zadaj 400-milimetrski diski in 6-batne čeljusti
  • Zmogljivosti: najvišja hitrost elektronsko omejena na 420 km/h
  • Masa: 1.995 kilogramov

Oblika, da te kap

nohcir-005Osupljiv zunanji dizajn je delno navdihnil Bugatti 58SC Atlantic, predvsem je vidna podobnost od stebrička A do zadka v obliki črke C, ki se vrne skozi vrata do prednjega blatnika. Plavut je tukaj manj izrazita kot pri Atlanticu, celoten videz pa poudari še dvobarvna zunanjost. Potniška kabina je po pričakovanjih – odpiljeno noro dobra, narejena izključno po okusu kupca. ”Če kupec želi posebne barve ali materiale, kar je pri Bugattiju prej pravilo kot izjema, bodo oblikovalci in inženirji storili vse, kar je v njihovi moči, da upoštevajo vse želje,” so v uradni izjavi zapisali pri Bugattiju.

Digitalni zasloni so nameščeni v prezračevalne šobe, enako kot pri Audiju TT, vendar je tukaj stvar bistveno lepše zaokrožena. Te digitalne prikazovalnike je možno zamenjati z drugačnimi, ki prikazujejo ključne podatke o avtu – temperature tekočin, tlak, hitrost, moč, količina goriva, prestava in še nekaj drugih možnosti.

Kaj se pravzaprav dobi za 2,4 milijona evrov?

Povsem novo školjko iz ogljikovih vlaken, ki ima enako strukturno trdnost (50.000 Nm na stopinjo)  kot Le Mans dirkalnik LMP1. Celotna zunanjost je izdelana izključno iz ogljikovih vlaken, na njej pa je nameščenih šest plasti brezbarvnega laka. V primerjavi z Veyronom lahko uporabnik zdaj v sprednji prtljažni prostor namesti 44-litrski kovček, saj so inženirji umaknili hladilnik bolj nazaj in tako ustvarili več prostora.

Chiron si je za osnovo sposodil Veyronov osemlitrski agregat W16, vendar je bistveno predelan in proizvede 25 odstotkov več moči. Novi so ventili, valji in ročične gredi, izpuh je narejen iz titana. Največ moči je pridobil iz dveh prenovljenih turbin, drugi dve pa se priključita k delovanju nad 3.800 vrtljaji/min. – s tem so ustvarili bolj nohcir-006linearno naraščanje moči. Toda prenos 1.103 kilovatov moči brez zdrsavanja koles je najverjetneje misija nemogoče.

Boljši materiali za doseganje večje moči prinašajo višjo maso, zato so morali gledano v celoti povsod uporabiti ultralahke materiale. Cev za dovod zraka in ohišje za verigo sta narejeni iz ogljikovih vlaken, s pomočjo novih tehnologij pa so naredili lažjo ročično gred. Še nekaj številk, ki jemljejo sapo – zračni sistem je zmožen požreti 60.000 litrov zraka na minuto, v istem času mora vodna črpalka skozi motor prečrpati 800 litrov vode.

Za prenos moči skrbi 7-stopenjski dvosklopkovni samodejni menjalnik, ki moč prenaša preko vseh štirih koles. Chiron je opremljen z novim prilagodljivim vzmetenjem s petimi voznimi programi: Lift je primeren za prevoz čez ležeče ovire, Auto je običajen program, Autobahn je primeren za stabilnost pri višjih hitrostih, Handling za maksimalno agilnost in Top Speed za doseganje najvišjih hitrosti. Pnevmatike so posebej razvili pri Michelinu: spredaj ima nameščene pnevmatike dimenzij 285/30 R20 in zadaj 355/25 R21.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto: Bugatti.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evropski avto leta 2016 je Opel Astra
Porsche se z 911 R vrača h koreninam