Novice

Prodaja v Rusiji alarmantno pada

Ruski avtomobilski trg ni imun na sankcije, ki jih trenutno izvajata EU in ZDA, saj je prodaja novih vozil v avgustu padla za 26%, v septembru pa za 20%.

Ruski kupci se trenutno zaradi sankcij, ki so doletele Rusijo zaradi konflikta v Ukrajini, raje ne odločajo za velike izdatke, med katere spada tudi nakup novega vozila. Po poročanju AEB (Association of European Businesses, združenje evropskih podjetij) so v septembru v Rusiji prodali le 197.233 novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil. V prvih devetih mesecih je skupna prodaja padla za 19 odstotkov na 1,78 milijona prodanih vozil. Združenje je napovedalo, da bo letna prodaja na koncu leta nižja za 12 odstotkov (2,45 milijona prodanih vozil), zahvaljujoč vladnemu programu spodbud za zamenjavo izrabljenih vozil, ki naj bi nekoliko ublažil padec prodaje.

Večina proizvajalcev vozil je zabeležila padec prodaje šele v zadnjih mesecih. Največja skupina na trgu, AutoVAZ-Renault-Nissan, je v septembru zabeležila 11-odstotni, druga največja skupina Volkswagen pa kar 24-odstotni padec prodaje. Tretjeuvrščeni Hyundai beleži 10-odstotni padec prodaje, medtem ko je četrta največja skupina Toyota zabeležila le odstotni padec prodaje. Korejska Kia je v septembru prodala 19,5 odstotkov manj vozil.

Največji padec so doživeli ameriški proizvajalci: pri General Motorsu je prodaja padla za 43 odstokov, drugi ameriški velikan Ford pa je prodal 35 odstotkov manj vozil. Eden redkih proizvajalcev, ki beleži rast, je Mercedes-Benz, kjer so v septembru prodali 13 odstotkov več vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Lada.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Prodaja v Rusiji alarmantno pada"


ucmanster
9 leta 5 meseci nazaj

edino pametno!

Mene bi zanimal če bi kdo naredil izračun koliko Slovenci skupno izgubimo na leto denarja skozi padec vrednost naših vozil. Saj velia večina avtomobilskega posla predstavlja uvoz.

 
Porsche 918 Spyder skoraj razprodan
BMW M GmbH je lansiral BMW M4 DTM Champion Edition, da bi proslavil osvojitev naslova Marca Wittmanna