Novice

Projekt Eko vozni park 2013

Včeraj se je s slavnostno podelitvijo zaključil projekt EKO vozni park 2013 v organizaciji časnika Finance.

Z njim so želeli podjetja opozoriti na trajnostni razvoj, okoljsko in družbeno odgovornost in na pozitivne učinke vozil z majhnimi izpusti. Ti pa so nižji stroški porabe goriva, vzdrževanja in manjši upad vrednosti – torej prihranki!

Raziskava je dala razmeroma slabe rezultate. Vozni parki slovenskih podjetij so stari in dragi za vzdrževanje. To ni presenetljivo, saj gospodarska situacija v Sloveniji ne omogoča večjih vlaganj v nova vozila, kljub prej omenjenim pozitivnim učinkom.

Skozi projekt EKO vozni park so na Financah iskali in nagradili podjetja, ki so v svoje vozne parke zapeljala avte z majhnimi izpusti, strogo nadzorujejo stroške z vozili in so pri upravljanju in nakupu voznega parka usmerjena trajnostno.

Med njimi pa so izbrali tri zmagovalce – ambasadorje EKO voznega parka.

Projekt je podprla Toyota Adria, ki v Sloveniji zastopa znamko avtomobilov, ki predstavlja merila okoljsko učinkovitih tehnologij.

Tri najboljša podjetja, razvrščena po velikosti voznega parka, so za leto dni odpeljala toyoto prius plug-in hybrid.

Zmagovalci v treh kategorijah so postali Planet TV, Generali Zavarovalnica in Simobil. Planet TV ima najbolj EKO vozni park, saj povprečen izpust znaša 90,5 grama CO2 na kilometer.

Direktor marketinga in prodaje g. Gašper Picelj je na podelitvi izjavil:

“Toyotina zaveza je že vrsto let zmanjšanje emisij in vpliva na okolje in je pravzaprav znana kot ‘zelena’ svetovna blagovna znamka, katerih vozila imajo najnižjo stopnjo vpliva na okolje v celotnem življenjskem ciklu. Vožnja Toyotinih avtomobilov je zadovoljstvo, saj se vsa vozila ponašajo z nizkimi emisijami CO2 in nizko porabo goriva. Poleg tega naša ponudba vključuje zelo racionalne avtomobile tudi z vidika cene, stroškov vzdrževanja in preostanka vrednosti. Vse Toyote imajo prav tako petletno garancijo za neomejeno število kilometrov, hibridi pa še absolutno najmanjšo porabo, nizke stroške vzdrževanja zaradi manj obremenjenih obrabljivih delov in na splošno najmanj okvar med vsemi vozili. Toyota prius je najzanesljivejše vozilo po testu ADAC 2012, auris hibrid pa po nemški reviji Auto motor und sport in njenem podaljšanem testu na 100 tisoč kilometrov vozilo z najmanj okvarami. Pregorela je le žarnica. Toyota gradi prihodnost že 16 let in veseli smo, da pri tem nismo edini.”

Zmagovalci razpisa:

Antenna TV SL – 90,5 grama, prvo mesto v kategoriji podjetij z majhnim voznim parkom
Ima 12 osebnih avtomobilov, od tega deset toyot hybrid in dva dizelska audija. Povprečen izpust ogljikovega dioksida je le 90,5 grama na kilometer, kar je absolutno najboljši rezultat letošnjega razpisa. Službena vozila sodelavci uporabljajo le za službene namene, ob neodgovornem ravnanju z vozili pa morajo škodo plačati sami.

Generali Zavarovalnica – 131 gramov, prvo mesto v kategoriji s srednjevelikim voznim parkom
Generali Zavarovalnica ima v svojem voznem parku 34 vozil, njihov povprečen izpust pa je 131 gramov. Držijo se strategije, da vsako leto najamejo varčnejša vozila z več opreme za enako ceno. To jim tudi uspeva

Simobil – 132 gramov, prvo mesto v kategoriji podjetij z velikim voznim parkom
Podjetje Simobil ima zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida pri službenih vozilih zapisano v okoljskih ciljih. Izvajajo pa ga z nakupom varčnih avtomobilov, racionalizacijo uporabe vozil z združevanjem službenih poti, zaposlene so poslali na tečaj varne in varčne vožnje, sodelavce pa vpletajo tudi v okoljske aktivnosti. Simobil ima 62 službenih avtomobilov

Vir: Toyota Adria

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda bo v Tokiu predstavila nove pogone za Mazdo3
Rekordna 24-urna vožnja: Opel Astra je najhitrejši serijski dizel na svetu