Novice

Projekt One Tonne Life tri leta kasneje: pilotni projekt omogočil okoljsko-zaveden življenjski slog

Tri leta je od konca projekta One Tonne Life, ki so ga začeli A-hus, Vattenfall in Volvo Cars, le-ta pa še vedno inspirira rastoče število ljudi pri odločanju za produkte, ki jim omogočajo okoljsko-zaveden življenjski slog. Zgled teh aktivnih izbir je družina Jogensjö, oče Jon, mati Tina in sin Nils, ki uživajo v udobnem življenju z nizkimi emisijami ogljika, v hiši, ki je bila v osrčju projekta One Tonne Life.

»Vedno smo verjeli v spoštovanje okolja v našem vsakdanjem življenju, vendar smo bili kljub temu prijetno presenečeni nad tem, kako preprosto in udobno je okoljsko-zavedno življenje, če združiš svojo zavezanost okolju s sodobno tehnologijo,« pravi Tina Jogensjö, ki dela kot kreativna producentka pri Unicefu.

Projekt One Tonne Life je pritegnil veliko medijske pozornosti v letih 2010 in 2011. Združil je A-hus, Vattenfall in Volvo Cars, ter partnerja ICA in Siemens, z namenom ustvariti okoljsko-zavedno življenje za družino Lindell (oče Nils, mati Alicja in otroka Hannah in Jonathan). V testnem obdobju so tako Lindellevi zmanjšali svoje emisije ogljika s povprečnih 7,3 tone letno na osebo, na zgolj 1,5 tone letno na osebo.

»One Tonne Life smo spremljali skozi medije in zdel se nam je zanimiv. 80-odstotno znižanje emisij pri družini Lindell nam je pokazalo, da je mogoče doseči dejansko spremembo s pravilno motivacijo, znanjem in tehnologijo. Ocenjujemo, da generiramo približno polovico emisij ogljika povprečne švedske družine, vendar brez negativnega vpliva na kakovost življenja,« pravi Tina Jogensjö.

Ljubezen na prvi pogled

Družina Jogensjö se je nemudoma zaljubila v hišo. Prevzeli so jih všečen dizajn, prostornost in svetla notranjost. Od selitve iz stanovanja v Stockholmu se družina osredotoča na energetsko učinkovito življenje, ki jim ga omogoča hiša One Tonne Life. Ta 155 kvadratnih metrov velik dom so razvili pri A-hus, dizajniral pa ga je Gert Wingårdh.

»Živimo povsem normalno primestno življenje, le da živimo v najbolj okoljsko-zavedni hiši na Švedskem,« doda Tina.

Merilniki porabe elektrike EnergyWatch, ki bazirajo na spletu in SmartPlug vtičnice, oboje je razvil Vattenfall, družini omogočajo nadzor nad porabo električne energije. Presežek energije, ki jo ustvari 95 kvadratnih metrov sončnih celic na strehi in fasadi, se proda siceršnjemu ponudniku elektrike.

»Hiša je sama po sebi zelo energetsko učinkovita. To, da lahko merimo porabo elektrike v realnem času pa nas dodatno spodbuja k iskanju področij, kjer lahko še kaj prihranimo. Na primer, Jon, ki sicer običajno nadleguje naju z Nilsom, se predolgo tušira,« se smeji Tina Jogensjö. »Na srečo imamo na garažni strehi termalne kolektorje, ki zagotavljajo toplo vodo.«

Družinska potovanja, ki jih poganja doma generirana elektrika

Družina je testirala priključni hibrid Volvo V60, ki ga polnijo na domačem dovozu z namensko izdelano polnilno postajo, ki jo je razvil Vattenfall. Tina Jogensjö v službo pri Unicefu v centralnem Stockholmu potuje z električnim kolesom, priključni hibrid pa jim omogoča obiske prijateljev in družine ob vikendih.

»Vožnja udobnega in prostornega družinskega avtomobila, ki ga poganja doma generirana elektrika, je super. Domet 50 km pomeni, da se zlahka zapeljem do osrednjega Stockholma in nazaj, brez uporabe dizelskega motorja. Priklop avtomobila na polnilno postajo doma pa je preprostejši kot izlet na bencinsko črpalko,« pojasni Tina.

»Vedno poskušam priti še malce dlje zgolj na elektriko, s tem pa je moj slog vožnje bolj umirjen in učinkovit,« pravi Jon.

A-hus – vodilni na področju okoljsko-zavednih domov

Ustanoviteljem projekta, A-hus, Vattenfall in Volvo Cars, so izkušnje iz One Tonne Life dale nov navdih in motivacijo za razvoj novih produktov. A-hus je vodilni v razvoju okoljsko-zavednih domov s fokusom na dizajnu in udobju.

»Naše hiše so bolj energetsko učinkovite od trenutnih standardov, ne glede na moderen ali tradicionalen dizajn. One Tonne Life nam pomaga pri delanju novih korakov v razvoju energetsko učinkovitih domov in širi naše znanje na področju ekološko zavednega življenja,« pravi Susanne Ström, direktorica marketinga pri podjetju A-hus.

Vattenfall – pametne rešitve za nižje energetske stroške

Na podlagi iniciativ, kot je One Tonne Life, je Vattenfall razvil serijo novih produktov in rešitev za energetsko učinkovito in trajnostno življenje.

»Sedaj je mogoče v mnogih domovih znatno znižati stroške energije in vpliv na okolje, to pa dosežemo z nadzorom porabe elektrike, uporabo učinkovitejših naprav ter spremembo navad. Z dobavljanjem preprostih polnilnih rešitev, tako za domače kot javne uporabnike, pomagamo pri razvoju električno gnanega transporta,« pravi Lars Ejeklint, energetski strokovnjak pri Vattenfallu.

Volvo Cars – uspeh za prelomen priključni hibrid

»Testna družina« pri projektu One Tonne Life, Lindellevi, so vozili Volvo C30 Electric, katerega drugo generacijo so razvili s Siemensom, dolgoletnim partnerjem na področju električnih vozil. Projekt je pokazal, da bi lahko z uporabo električnih vozil zmanjšali emisije ogljika zaradi prometa za kar 90 odstotkov.

Testno vozilo družine Jogensjö, priključni hibrid Volvo V60, razvit z Vattenfallom, je bil eden najbolj prodajanih priključnih hibridov v Evropi leta 2013. Kasneje v letu 2014 pa prihaja tudi povsem nov priključni hibrid XC90.

»Električna vozila so in bodo del trajnostne družbe. Kombinacija učinkovitega motorja z notranjim izgorevanjem in električnega motorja je naš najbolj tehnološko dovršen pogonski sklop. S tem se bližamo cilju, ki je vožnja brez vsakršnih emisij,« zaključi Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri podjetju Volvo Cars.

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Projekt One Tonne Life tri leta kasneje: pilotni projekt omogočil okoljsko-zaveden življenjski slog"


xxl
9 leta 11 meseci nazaj

In kdo si lahko privošči taksno hišo,avto,življenjski slog?Tisti iz Žalca (euro jackpot).

 
So Audijevi trgovci zavajali?
Alpine je nared za tekmovanje