Novice

Prva Shelby Cobra gre na dražbo

Čez dva meseca bo na dražbo v Montereyu v Kaliforniji zapeljal model Shelby Cobra. A pozor, gre za prvi izdelani primerek, ki je postavil temelje vsem športnim vozilom.

”Ko gre za ameriške športne avtomobile, je CSX 2000 brez tekmecev. Zgodovinska pomembnost in vpliv na globalne športne avtomobile ne moreta biti precenjena,” je dejal Shelby Myres iz avkcijske hiše RM Sotheby’s.

CSX 2000 je nastal, ko so Caroll Shelby in njegova ekipa pripeljali AC Ace v svojo garažo. V Kaliforniji so takrat pod pokrov motorja namestili Fordov novi osemvaljni agregat. Rezultat so poimenovali Shelby Cobra, legendarni model pa je postal osnova za vse prihodnje športne modele. Legenda z veliko začetnico.

Brez CSX 2000 najverjetneje ne bi sledili modeli Daytona Coupe, Ford GT40, Dodge Viper in ogromno različnih izpeljank Mustanga s Cobrino značko. Model ni bil le prototip, temveč je tudi testno vozilo za neskončno novinarskih preizkusov, demonstrator na dogodkih širom Amerike in celo član motorne ponudbe v šoli vožnje Carrolla Shelbyja. V letu 2012 je bila predstavljena na osrednjem odru Pebble Beach Concours d’Elegance in dogodku Rolex Motorsports Reuninon v Laguni Seci. CSX 2000 je bila tudi osrednji razstavni eksponat v muzeju Carrolla Shelbyja v Las Vegasu.

Vse od začetka si je dotičen primerek lastil ustanovitelj podjetja, ki ga je pustil v varstvo skladu Carroll Hall Shelby z natančnimi navodili: ”Carroll in Rob Myers sta velikokrat govorila o Cobri številka 1 in bila sta dobra prijatelja. Njun dogovor, da Rob ponudi avto v sklad Carrolla po njegovi smrti, je bil zelo čustven za oba,” je dejal Joe Conway, vodja sklada.

Cobra bo zvezda avkcije, a ne bo edina tamkajšnja Cobra. Pridružila se ji bo še Cobra 427 iz leta 1965 s serijsko številko CSX 3178, ki je bila Carollovo vsakodnevno vozilo in je imela nameščen redek samodejni menjalnik. Tam bo še Dodge Shelby GLHS Omni, roadster prve serije iz leta 1999.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: RM Sotheby’s.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Prva Shelby Cobra gre na dražbo"


xxl
7 leta 10 meseci nazaj

Legenda,ikona,eden od večnih.

 
Po desetih letih prihaja Crafter druge generacije
Poklon legendi: BMW M1, superšportnik z žalostnim koncem