Novice

Prvi nastop osme generacije Porscheja 911

Na predvečer otvoritve avtomobilskega salona v Los Angelesu je premiero doživela obširno napovedovana osma generacija Porschejevega modela 911.

Novi 911 je po besedah znamke brezčasen in hkrati sodoben – na račun videza, ki je kljub še bolj športnim potezam povezan s tradicijo, ter zaradi povsem nove notranjosti, ki je doživela preobrazbo v skladu s trendi digitalizacije, kar je že na prvi pogled opazno ob pogledu na 10,9-palčni zaslon na dotik.

Zunanje oblikovanje prinaša bistveno širša kolesna ohišja, medtem ko zadek, ki je zdaj enako širok pri vseh modelih, poudarja vitki srednji del vozila. Novi 911 je spredaj za 45 mm širši, drugačen pa je tudi sprednji del z novima žarometoma v tehniki LED in vtisnjeno poglobitvijo pokrova motorja. Na zadku je nameščen znatno širši, variabilno pomični zadnji spojler, pečat pa mu daje ozek svetlobni pas. Karoserija je v večjem delu izdelana iz aluminija.

Notranjost zaznamujejo čiste in ravne linije, sredinsko sta pred voznika nameščena dva merilnika ter zaslon za prikaz ostalih najpomembnejših podatkov. Pod osrednjim zaslonom sistema Porsche Communication Management (PCM) je nameščena kompaktna stikalna enota s petimi tipkami za neposreden dostop do najpomembnejših funkcij avtomobila. Tudi Porsche ni imun na storitve povezljivosti ter druge funkcije, ki slonijo na komunikaciji voznika ali vozila z okolico. Med drugim so tu še aplikacije “Road Trip”, “360+” in “Impact”, s katero (kot zanimivost?) lastniki lahko izračunajo finančne prispevke v zameno za svoj ogljični odtis ter izberejo, v katere mednarodno certificirane podnebne projekte (osredotočene na vetrno, vodno in sončno energijo ter varstvo gozdov) želijo investirati.

Na področju asistenčnih sistemov Porsche kot novost predstavlja serijsko funkcijo Wet Mode, ki prepozna mokroto na cesti, ustrezno vnaprej prilagodi nastavitve regulacijskih sistemov in opozori voznika. Serijska je tudi asistenca za opozarjanje in zaviranje na podlagi informacij kamere, ki prepozna nevarnost trčenj ter potrebi sproži zaviranje v sili. Med opcijami pa je med drugim na voljo pomočnik za nočni vid s termokamero.

Šestvaljni bokserski motor s turbopolnilnikom v modelih Carrera S in Carrera 4S razvije 331 kW (450 KM), kar je 22 kW (30 KM) več kot pri prejšnjem modelu. Za pospeševanje iz mirovanja do hitrosti 100 km/h model s pogonom na zadnji kolesni par potrebuje 3,7 sekunde, 911 Carrera 4S s štirikolesnim pogonom pa 3,6 sekunde – v obeh primerih sta za 0,4 sekunde hitrejša od ustreznih predhodnikov, paket Sport Chrono pa lahko njun rezultat izboljša za dodatne 0,2 sekunde. Medtem ko 911 Carrera S doseže najvišjo hitrost 308 km/h, je slednja pri modelu s štirikolesnim pogonom 306 km/h.

Za 911 Carrero S bo treba v Nemčiji odšteti od 120.125 EUR, za 911 Carrero 4S pa od 127.979 EUR (ceni vključujeta DDV in deželno opremo). Oba nova modela je že mogoče naročiti.

Infografiko iz galerije slik lahko odprete na tej povezavi.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedesov koncept Cooperative razreda S postavlja temelje komunikacije avtonomnih vozil v prometu
V pižami po mlade na zabavo