Novice

Prvi vtis: občuten napredek Dusterja in Springa #video

Tretji Duster dviguje apetite Dacie visoko kot še nikoli prej. Veliko novosti je poskrbelo za dobršnjo mero navdušenja tako med obstoječimi lastniki kot tudi tistimi, ki bodo v prihodnosti kupovali srednje velike športne terence. Ostaja zvest svojemu robatemu poslanstvu, s širokim naborom dodatne opreme in znatno izboljšano notranjostjo pa je že po nekaj minutah druženja povsem jasno: Duster želi mešati štrene tudi bolj uveljavljenim tekmecem, ki se jim do sedaj ni mogel približati.

Spomini na prvega Dusterja so še kako sveži. Razmeroma prostoren, preprost, brez odvečne dodatne opreme, z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom ter atraktivno ceno je hitro našel številne simpatije. Tudi druga generacija je sledila preverjeni formuli, 2.2 milijona prodanih Dusterjev pa priča o revoluciji, ki jo je povzročil. To, kar se je kazalo že nekaj časa, pa se zdaj tudi uresničuje. Romuni se znotraj skupine Renault že več let trudijo spremeniti dojemanje znamke in otresti oznake nizkocenovnik. Tretja generacija Dusterja je jasen dokaz, da si Dacia želi s svojimi modeli vse bolj stopati v ospredje in v korak z bolj priznanimi znamkami, a obenem za denar ponuditi nekaj več.

Prepoznavne linije in oblika

Pod žarometi je atraktivni Duster kar nekoliko zasenčil prenovljenega Springa in ostale člane družine. Z novo masko in številnimi plastičnimi terenskimi dodatki deluje že kar nekoliko nastopaško, hkrati pa bistveno bolj terensko kot kadarkoli prej. Obleka naredi človeka, ali torej terenski dodatki poskrbijo, da je Duster še bolj zmogljiv terenec? Kot pravijo razvojniki – da.

Oddaljenost od tal znaša 217 milimetrov, vstopni kot vozila je 31 stopinj, izstopni pa 36 stopinj. Za terensko vožnjo bo imel na voljo tudi nadzor hitrosti pri spuščanju in vozne profile Mud/Sand in Off-Road.

 Plastična, a deluje super uporabna

Vem, sedel sem v najbolje opremljenega Dusterja, z vsemi mogočimi dodatki s seznama opcijske opreme. Kar ne spremeni dejstva, da je bilo za volanom sila prijetno. Sedeži so se mi zdeli bistveno bolj udobni kot prej, z več bočne opore. Ostre linije v potniški kabini ponovno spomnijo na njegov terenski značaj. Morda sem bil presenečen nad količino trde plastike v notranjosti. Že ob razkritju so sicer omenili, da takšna plastika morda ni premium, a poskrbi za odpornost in vzdržljivost. To je morda res, pa bi si sam vseeno želel vsaj nekaj na otip mehke plastike, na primer tam, kjer se koleno dotika osrednje konzole in na vrhu vratnih panelov za naslon komolca.

Je pa hiter pregled večopravilne enote v meni vzbudil kar nekaj veselja. Dacia takšnega zaslona še ni imela. Res je odziven, hipno odpira menije in aplikacije. Pravzaprav deluje bistveno bolje kot pri marsikaterem bistveno dražjem tekmecu. Digitalni merilniki so veliki in pregledni.

Praktičnost je v ospredju

Morda je eden ključnih adutov Dusterja prav njegova splošna uporabnost. Veliko je odlagalnih površin in predalčkov, tukaj je še tovarniško vgrajeno držalo za pametni telefon in najpomembnejša stvar: fizična stikala za klimatsko napravo. Vgrajena vratna kljuka zadnjih vrat v stebriček C je vizualno odlična rešitev, a zmanjša uporabnost, predvsem za otroke, ki ne dosežejo visoko postavljene kljuke.

Prtljažnik vsaj na prvi pogled ostaja podobno velik kot prej. Je precej globok, brez dvojnega dna. Tudi nakladalni rob deluje visok. Bodo pa tisti, ki radi prosti čas preživljajo zunaj, navdušeno pogledovali na streho. Duster se, tako kot Jogger, lahko v pičlih dveh minutah spremeni v avtodom. Poleg tega so mu namenili res dolg seznam praktičnih dodatkov, nosilcev in drugih elementov za čim bolj udobno preživljanje prostega časa v naravi.

Pomladna nadgradnja Springa

Še bolj kot nad Dusterjem sem bil pozitivno presenečen nad prenovljenim Springom. Ta majhen, oblikovno izredno dolgočasen in v notranjosti povsem neizrazit mestni električni model se je s prenovo dodobra prelevil. Prav posrečen je postal. Ne delam si utvar – zaradi tega ne bo postal prodajna uspešnica in krasil prodajne vrhove lestvic, a je prav simpatičen majhen električen mestni avtomobil.

Še večji razkorak v primerjavi s predhodnikom je zaznati v notranjosti. Prtljažni prostor in prostornost zadaj sta namenjena bolj individualni rabi ali pa prevozu dveh odraslih in do dveh otrok po vsakodnevnih opravkih. A prenova armaturne plošče, prihod digitalnih merilnikov in večjega zaslona na dotik bodo bistveno olajšali vsakodnevno druženje z njim. Tudi materiali se zdijo vsaj nekoliko boljši, čeprav še vedno govorimo o izključno trdi plastiki na vseh površinah. Pogonsko ostaja nespremenjen in zato namenjen ožjemu krogu kupcev, a sem prepričan, da bo po prenovi uspel prepričati več uporabnikov. Vključno z mano, saj sem bil vse od začetka kritičen, da je praktično enak kot kitajska ali indijska različica modela, brez izboljšav v pogonskem smislu in izredno skromen v notranjosti.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Prvi vtis: občuten napredek Dusterja in Springa #video"


1 mesec 26 dni nazaj

“Vgrajena vratna kljuka zadnjih vrat v stebriček C je vizualno odlična rešitev”

Ne, ni. Pol kljuk izgleda kot da manjkajo – če bi bila vizualno odlična, bi bili obe kljuki (sprednja in zadnja) implementirani enako. Tako kot so vse prej kot “vizualno odlične” pri nekaterih Japoncih in Korejcih, kjer ena izgleda kot da je padla dol iz bočne linije vrat …

Verjamem, da je cenejše za proizvajalca, bilo je pa grdo že na Alfi 156 pred desetletji (kar so popravili v naslednji iteraciji), enako kot je še zdaj na posnemovalcih.

Mare77
1 mesec 27 dni nazaj

Čakamo na cene in motorne možnosti… Škoda, da ne bo več dizla…

 
Aktualna Fiat Panda ostaja na trgu še vsaj do leta 2027
Volkswagen in Xpeng v en glas, prvi skupni model na ceste v 2026