Novice

Prvi vtisi iz Ženeve 2014

Potovanje z Dacio Duster skozi dež, sneg in sonce je bilo dolgo in zabavno, še daljši in bolj poln vtisov pa otvoritveni dan ženevskega avtomobilskega salona. Precej utrujeni in s polno glavo podob smo zvečer sedli za mizo in skušali strniti svoje prve vtise.

V tem trenutku smo se osredotočili le na dve kategoriji: razmišljamo o novostih, ki so nas najbolj prijetno presenetile, in drugih, od katerih smo pričakovali bistveno več.

Na prvo mesto med vroče novosti smo soglasno postavili Mazdin koncept Hazumi, ki enostavno izžareva dinamiko in je poleg tega videti precej večji kot smo pričakovali – deluje kot odrasel primerek segmenta B. Priznamo, da velik del vtisa naredi tudi žareča rdeča barva, ki je še globja in bolj izrazita od tiste na serijskih modelih Mazda3 in Mazda6.

Naslednji nas je prijetno presenetil kombilimuzinski Qoros 3, do katerega praktično nismo mogli priti, saj je bil avto neprestano poln radovednih oglednikov. Gre za praktično demonstracijo hitrega učenja znamke in razvoja prepričljivega produkta, ki je poleg tega prvak v zagotavljanju varnosti potnikov.

Morda so res trojčki, a eden pozitivno izstopa: Toyotin Aygo je prvi med enakimi, ko gre za oblikovanje zunanjosti. Avto idejno sledi zasnovi predhodnika, a na zunaj diha Toyotin drzen oblikovalski duh, ki ga je za prihodnost napovedal Akio Toyoda.

Po drugi strani Peugeot 108 deluje preveč resno za mali avto, kljub skoraj neomejenim možnostim popularne personalizacije, medtem ko je Citroën C1 vozilo, ki ima že skoraj preveč izrazitih dizajnerskih elementov.

Še en mali avto, ki si zasluži več besed, je Renaultov Twingo, o katerem smo v pogovoru kar precej razpravljali. Čeprav oblikovno ni tako zelo prepričljiv kot Aygo, bo zanimiv zaradi svoje tehnične zasnove s pogonom na zadnji par koles. Manjši mrzel tuš je le presenetljivo pomanjkanje prostora v zadnjem delu potniškega prostora.

Ne moremo mimo eksotike: Lamborghini Huracán je oblikovno izredno uspešno nasledil najbolje prodajani model Gallardo. Fanta sta bila v sodbi enotna – primerljive avtomobile s svojo podobo enostavno zasenči.

Naš plus dobil še Jeep Renegade, dvojček terenskega Fiata 500L, ki se je v živo izkazal za bistveno bolj zanimiv avtomobil kot na predstavitvenih fotografijah. S svojim preprostim konceptom bi znal pošteno zmešati štrene konkurentom v razredu malih športnih terencev, saj bo opremljen tudi s štirikolesnim pogonom.

Volvov karavanski koncept je v živo manj prepričljiv kot na obširnih predstavitvenih fotografijah. To ne pomeni, da avto ni videti fantastično, a je na nek način manj skladen kot koncept XC Coupe. Kljub temu je bil eden bolj obleganih avtomobilov na salonu.

Citroën C4 Cactus je med tistimi, ki je bil pri vseh na seznamu najbolj zanimivih prišlekov salona. Po eni strani gre za eno najbolj drznih potez letošnjega leta, ki se je v realnosti izkazala za manj atraktivno kot na predstavitvenih fotografijah, po drugi strani pa avto navduši z zanimivo in funkcionalno notranjostjo, ki z udobnostjo sedežev spominja na udobne naslanjače domače dnevne sobe.

Pri prvem BMW-jev enoprostorcu s prednjim pogonom serije 2 Active Tourer smo bili nekoliko skeptični, ker predstavlja precejšen odmik od znamkine filozofije. Če bi sodili po dogajanju na razstavnem prostoru, bo avto precejšnja uspešnica, a verjetno ne bo na seznamu želja njihovih tradicionalnih kupcev, saj je zanje enostavno preveč vsakdanji.

Celoten pregled glavnih novosti si lahko pogledate na tej povezavi.

Urban Acman, Gašper Pirman, Urška Radolović

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Leon Cupra osvojil Nürburgring
Opel z OnStar povezavo: Vsestranske storitve za vozila