Novice

PSA do leta 2021 s sedmimi priključnimi hibridi

Pred kratkim so pri PSA napovedali prihod številnih novih električnih vozil in priključnih hibridov. Zdaj so razkrili nekatere podatke ter bolj konkretno predstavili bodoče člane, ki bodo sloneli na dveh povsem novih modularnih zasnovah.

Arhitektura EMP2 (Efficient Modular Platform) je bila lansirana že leta 2013 z modeloma Citroën C4 Picasso in Peugeot 308. Zdaj bo osnovni gradnik še za prihajajoče modele segmenta C in D, med njimi bo tudi priključni hibrid, ki bo imel dve možnosti pogona – na sprednji kolesni par ali štirikolesni pogon.

Arhitektura CMP (Common Modular Platform), ki jo razvijajo skupaj z Dongfengom, bo prvotno namenjena manjšim modelom segmenta B in C. V prihodnje bodo na njej sloneli kar štirje električni modeli, ki bodo na ceste zapeljali najkasneje do leta 2021. Novo električno vozilo bo imelo do 450 kilometrov dosega, kot obljubljajo pri PSA pa bo vsaka minuta polnjenja baterijo napolnila za 12 kilometrov vožnje.

Prvega izmed štirih električnih novincev bo poganjal 115-”konjski” električni motor, ki bo moč dobival iz 50 kWh baterije. Za polnjenje preko vtičnice bo imel nameščen 7-kilovatni polnilnik, ki bo v 90 minutah avtu priskrbel novih 100 kilometrov dosega. Preko hitre polnilnice bo možno napolnili baterijo do 80-odstotne kapacitete v vsega pol ure.

Pri PSA bodo med leti 2019 in 2021 predstavili vsega sedem priključnih hibridov, ki bodo sloneli na arhitekturi EMP2. Med njimi bo tudi športni terenec s štirikolesnim pogonom in 110 ”konji”. Prisilno polnjen bencinski motor bo sodeloval s 13 kWh baterijo in elektromotorjem, nameščenim spredaj, za prenos moči bo skrbel 8-stopenjski samodejni menjalnik. Kot pravijo pri podjetju, bo najmočnejši PHEV prinesel 250 ”konjev” pri modelu s pogonom na sprednji kolesni par in 300 ”konjev” pri modelu s štirikolesnim pogonom, v povsem električnem načinu pa bosta lahko prevozila do 60 kilometrov.

Hibridna in električna tehnologija nove generacije ne bo na voljo le za Peugeot in Citroën, temveč tudi za prestižno znamko DS.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: PSA)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prve uradne fotografije prenovljene Opel Zafire
Avtomobilski lak iz koruznega škroba lahko samodejno popravi manjše praske