Novice

PSA Peugeot Citroën proizvedla 2 milijona bencinskih motorjev iz družine “EP”

22. januarja je iz proizvodne linije tovarne Française de Mécanique, podružnice skupine PSA Peugeot Citroën, zapeljal dvomilijonti motor iz družine bencinskih motorjev “EP”.

Različica s številko 2.000.000 bo odposlana v proizvodni obrat Sochaux in bo vgrajena v enega izmed Peugeotov 308.

S to družino bencinskih motorjev je opremljen velik del vozil Peugeot in Citroën z 1,4 l in 1,6 l prostornine. Najbolj zmogljiv izmed njih razvije 200 konjskih sil. Še ena pred kratkim predstavljena različica razvije 270 konjskih sil in je na voljo za Peugeota RCZ-R.

Proizvodnja tega bencinskega motorja, ki poteka v sodelovanju družb PSA Peugeot Citroën in BMW, je stekla leta 2006.

Različica 1,6 l je sedemkrat zaporedoma prejela priznanje za mednarodni motor leta “International engine of the year award”.

Proizvodna količina motorjev iz te družine doseže 1280 motorjev na dan. K temu je treba prišteti še proizvodnjo 900 kolekcij tovarniško obdelanih delov – ohišja valjev, glave motorja, ojnice in ročične gredi – ki se vsakodnevno odpošiljajo v tovarno BMW v Hams-Hallu (Velika Britanija) za potrebe vgradnje v vozilo Mini.

Française de Mécanique skupno zaposluje skoraj 3050 ljudi, od katerih jih približno 800 sodeluje pri proizvodnji motorja EP. Poleg proizvodnega obrata Trémery je to ena izmed dveh tovarn, kjer poteka proizvodnja motorjev za evropskega industrijskega mogotca, skupino PSA Peugeot Citroën.

Vir: PSA

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tri švedske ikone: Volvo, Zlatan Ibrahimović in Max Martin
BMW serije 5 je najbolj uspešen poslovni avto na svetu