Novice

Raziskovalna iniciativa UR:BAN

V Nemčiji želijo z raziskovalno iniciativo UR:BAN, ki povezuje 31 partnerjev iz avtomobilske industrije in njihovih dobaviteljev, področja elektronike in programske opreme ter tudi iz raziskovalnih inštitutov in mest, prispevati k izboljšanju varnosti, učinkovitosti in udobja v urbanih področjih.

Zavedajo se namreč, da so mestna prometna omrežja zaradi vse večje urbanizacije bližajo zgornjim mejam obremenjenosti. In če želijo v prihodnje ohraniti neomejeno mobilnost, morajo biti prometni sistemi sposobni nadzora in upravljanja s cestno obremenjenostjo. Z raziskovalno iniciativo UR:BAN želijo prispevati k bistvenemu izboljšanju varnosti, učinkovitosti in udobja v urbanih področjih

Omenjeno iniciativo, ki jo financira Nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo, sestavljajo trije ločeni projekti: »Kognitivna asistenca«, »Povezan prometni sistem« in »Človeški dejavniki v prometu«.

Kognitivna asistenca

Današnji sistemi za pomoč vozniku so v prvi vrsti zasnovani, da povečajo varnost in udobje pri vožnji po avtocestah. Na drugi strani pa obstaja nova serija izzivov v mestnem prometu, kjer morajo biti vozniki pozorni na kolesarje in pešce. Zato se razvija sistem za pomoč vozniku za zaščito pešcev, ki analizira situacijo in vedenje pešca, da bi se ocenila nevarnost morebitnega trka z vozilom.

Na dogodku, ki ga je gostil nemški vesoljski center, je bilo prikazano zaznavanje predmeta, skupaj z generičnim zaznavanjem predmeta v prostoru s pomočjo mrež. Cilj je bilo razviti sistem 360° modeliranja okolja v urbanih scenarijih za uporabo v številnih sistemih za pomoč vozniku.

Povezan prometni sistem

Danes ima mestni promet relativno visok potencial za dodatno izboljšanje učinkovitosti prometa in s tem znižanje emisij CO2. Ta sistem uporablja informacije o preklopu luči na semaforju in o lokalnih prometnih situacijah pred križišči, da bi tako ponudil doslej neizkoriščen potencial za povečanje učinkovitosti prometa ob zmanjšanju emisij in nivojev hrupa na semaforiziranih križiščih. Tako usmerjanje prometne pretočnosti obenem omogoča maksimalen izkoristek pogonskih sistemom današnjih avtomobilov, na primer električnega in hibridnega pogona.

Človeški dejavniki v prometu

Inovativen projekt spreminja vozila v »aktivne pomočnike« v primeru nevarnosti.

Podprojekt »Nadzorljivost« razvija standardizirane in metodične osnove učinkovite in utemeljene oblike preverjanja nadzorljivosti funkcij in konceptov vmesnika človek-stroj (HMI) s poudarkom na situacijah, kjer čas igra bistveno vlogo. Podprojekt »Predvidevanje vedenja in zaznavanje namere« pa se osredotoča na metode zgodnjega zaznavanja voznikovih namer za ustrezno umeritev predlogov sistemov za pomoč vozniku.

Avtomobilizem.com (Vir: BMW, Daimler. Foto: urban-online.org)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vespe za vikend
Lexus se v skrbi za kvaliteto izogiba proizvodnji na Kitajskem