Novice

S kužkom na morje

Veliko vas je, ki se boste nadvse potrudili in vključili svojega kužka v poletne načrte ali pa ga pustili v varstvu osebe, ki ga zelo dobro pozna in ji lahko povsem zaupate. Obe izbiri sodite med največje izzive s katerimi se srečujejo skrbniki, saj je pogosto težko najti primerno osebo za varstvo za daljše obdobje. Nemalo kužkov tako s svojo družino deli tudi pot na počitnice, take vožnje pa niso vedno brez težav. Ena tistih, na katero nismo imuni niti ljudje niti kužki, je slabost med vožnjo.


Še preden pa se posvetimo tej temi, se spomnimo na obvezna poletna priporočila. Še zlasti poleti v avtu nikoli ne puščajte kužka zaprtega samega, medtem ko greste po opravkih. Poskrbite za to, da bo imel tudi med potjo na voljo vedno dovolj sveže, hladne vode. Tudi če je vozilo v senci, je lahko to v poletni pripeki za kužka preveč, saj se zrak v avtomobilu segreva bistveno hitreje kot na prostem, kar se lahko konča z vročinskim udarom in smrtjo.

In kaj storiti, če vaš kužek sodi med tiste, ki v avtu trpijo in bruhajo, pa bi ga vseeno radi vzeli s sabo, saj sodi med pasme, ki ločitev od svojega človek izjemno težko prenašajo? Kužki so tako po pasmah, kot tudi osebnostno zelo različni in nekaterim še tako mučna vožnja povzroči manjši stres, kot bi jo ločitev od članov družine. Dobra novica je, da je mogoče probleme s slabostjo zmanjšati ali celo povsem odpraviti in to ni nujno nerešljiv problem.

Za začetek se je dobro zavedati, da se kužki od ljudi ne razlikujejo tako zelo kot bi si morda kdo mislil. Tudi pri njih se center za ravnotežje nahaja v notranjem ušesu, ta pa pri mladičkih še ni do konca razvit. Že samo zato lahko do slabosti med vožnjo pride pri mladičkih, z odraščanjem pa ta problem pogosto izzveni sam od sebe. Seveda pa ni vedno vse tako enostavno – v tem primeru je treba težavi pač posvetiti nekaj več časa in detektivskega dela – razlogov za slabost je lahko namreč več.

Tako kot bolj občutljivim ljudjem lahko med vožnjo kužkom postane slabo že samo zato, ker ne gledajo na cesto. Vsi smo se že srečali s potnikom, ki je moral zato sedeti spredaj. Za kužka sicer ni najbolje, če sedi v vašem naročju na sprednjem sedežu, saj ga lahko že v primeru blažjega trka ubije zračna blazina, vsekakor pa mu lahko pomaga že to, da mu omogočimo neoviran pogled na cesto. V ta namen lahko na primer kužka z varnostnim pasom za kužke privežete na sredino zadnje klopi ali pa dobro pritrjeno kletko namestite tako, da bo imel kužek iz nje pogled naprej na cesto.

Podobno kot pri ljudeh, lahko pri kužkih povzroča slabost tudi slab zrak in zadušljivost v majhnem prostoru. Strokovnjaki zato priporočajo, da v vozilu poskrbite za kroženje svežega zraka, primerno temperaturo ter da si med potjo privoščite več kratkih postankov, med katerimi se s kužkom sprehodite in osvežite. Prav tako kužka nekaj ur pred in med vožnjo ni priporočljivo hraniti.

Najbolj pomembno pa je, da kužka začnemo postopoma in potrpežljivo privajati na vožnjo z avtomobilom. Lastniki kužkov, ki jih med vožnjo muči slabost, se namreč problemu prepogosto izogibajo tako, da ga, če se le da, ne vozijo s sabo. S tem pa po drugi strani samo poslabšujejo situacijo v času počitnic, ko se s povsem nepripravljenim kužkom nenadoma odpravijo na daljšo pot, ki tako po nepotrebnem postane mučna za vse vpletene.

Kužke, ki imajo probleme z bruhanjem in slabostjo, navadno lahko uspešno ozdravimo tako, da jih skozi daljše obdobje že pred dopustom pogosto jemljemo s seboj na krajše vožnje z avtomobilom. Začnemo z zelo kratkimi vožnjami, ki jih počasi daljšamo, pri tem pa pazimo, da pot vedno vodi k tistemu, česar se kužek še prav posebej veseli – torej sprehodu, srečanju s pasjimi prijatelji ter izbornim priboljškom, ne samo k strašljivemu obisku pri veterinarju.

Vožnja tako postane nekaj, s čimer so povezane same prijetne asociacije, ki se jih kužek lahko veseli, ne pa že vnaprejšnje pričakovanje neprijetnosti, bruhanja in slabosti. Za ta pristop je treba imeti nekaj discipline in potrpljenja, zanj si je treba vzeti čas, a je ves trud poplačan, ko postanejo tudi daljše vožnje na zaslužen dopust neprimerno bolj sproščene in prijetne za vso družino.

Pa srečno in veselo pot z vašimi kužki!

Srečen kužek

Foto: Christopher Michael

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota Avensis najbolj zanesljiva poslovna limuzina v Nemčiji
Aston Martin pripravlja modelsko ofenzivo