Novice

S za Sports Star: Novi Opel Adam S prvič na ogled v Parizu

Vrh ponudbe barvitega Adama bo zaznamovala nova športna zvezda, Adam S. Kaj vse bo ponudil kupcem, bo mogoče spoznati med 4. in 19. oktobrom 2014 na avtomobilskem salonu v Parizu. Študija Adama S je bila predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi letos spomladi, zdaj pa je bila sprejeta odločitev, da gre športni Adam S v proizvodnjo. V prodajne salone se bo pripeljal v začetku leta 2015.

Najnovejšega Adama opredeljujejo všečen dizajn, navdušujoči pogonski sklop in seveda številne možnosti individualnih izvedb. Za voznike željne športnosti je pod motornim pokrovom skrit 1,4-litrski motor Turbo Ecotec z največjo močjo 110 kW/150 KM. Ob tem podvozje, s posebnimi nastavitvami in zavorni sistem OPC zagotavljata žepni raketi, da je na cesti vedno varna, tudi pri najvišjih hitrostih. Športni pedigre Adama S je opazen povsod, saj so mu ga snovalci izpostavili tako navznoter, kot navzven. Ob Adamu Rocks zaokroža dirkaški mali avtomobil ponudbo različic Adam. Z Adamom S je Opel še enkrat več dokazal, kako vsestranska je družina Adam, ob nenehnem spoštovanju temeljnih načel: individualen, vznemirljiv in močan. Adam S daje z velikimi zmogljivostmi, najbolje povezanemu in omreženemu majhnemu avtomobilu, prvaku individualnosti, povsem novo razsežnost.

Žepna raketa s turbinskim polnilnikom

Z največjo močjo 110 kW/150 KM in največjim navorom 220 Nm se nova, posebna različica 1,4-litrskega motor Turbo Ecotec postavlja z veliko specifično močjo, 100 KM na liter delovne prostornine. Postavlja se s 50 odstotkov več moči in 70 odstotkov več navora v primerjavi z atmosferskim, 1,4-litrskim motorjem. S šeststopenjskim ročnim menjalnikom sestavlja pogonski sklop, s katerim Adam S pospeši od nič do 100 km/h le v 8,5 s in doseže največjo hitrost 200 km/h.

Pogonski sklop Adama S je serijsko opremljen s tehnologijo Start/Stop in s sestavo izpušnih plinov motor izpolnjuje prihodnja merila Euro 6. Dvojno, nenehno spreminjajoče se fazno variabilno odpiranje ventilov in turbinski polnilnik integriran v izpušni sistem, zmanjšuje maso in veča kompaktnost zgradbe. Med številne posege zmanjševanja mase sodi še na določenih delih votel blok motorja iz litega železa, votla ročična gred in plastični sesalni kanali. Seštevek vsega je poraba goriva le 6,4 l/100 km v kombiniranem ciklu.

Ponastavljeno podvozje, s posebnimi elementi, zasnovano posebej za Adam S, zagotavlja izjemne športne vozne značilnosti. Posebej prepoznavno je z neposrednim in ostrim volanom. Majhnemu cestnem dirkalniku zagotavljajo izjemnost v ekstremnih razmerah in ob zaviranju v sili, velike zavore OPC S, različnih izvedb za različne velikosti koles. Platiščem velikosti 18 palcev propelerske oblike so namenjene pnevmatike velikosti 225/35 R 18. Skoznje so velike zavorne čeljusti še posebej dobro vidne in vpadljive. Na seznam dodatne opreme so dodana 17-palčna platišča.

Športnik na prvi pogled: privlačen Red ‘n’ Roll dizajn

Iskrivi dizajn Adama S ne pušča dvoma o tem, kaj se skriva pod motornim pokrovom. Sprednji spojler, stranske obrobe in zajetnejši zadnji odbijač, z odprtino za zajetno izpušno cevjo, so značilnosti avtomobilsko mišičaste, športne zunanjosti. V kombinaciji z ekskluzivno izvedbo Red ‘n’ Roll so za streho na voljo štiri barve, ob desetih izbranih barvah zunanjosti. Podobo zaokrožajo velik zadnji spojler in loga Adam S na zadnjih stebričkih strehe. Tisti, ki želijo bolj izstopajočo zunanjo podobo lahko sežejo po individualizirani izvedbi s posebno S grafiko na strehi in na ostalih delih zunanjosti.

V notranjosti so za prednja sedeža na voljo štiri izvedbe. Tri, vključno s sedeži Recaro Performance z usnjem Morrocana ali Nappa, so ekskluzivne za Adama. V notranjosti je dizajn Red ‘n’ Roll opazen s številnimi podrobnostmi. Tako na primer opcijska izvedba iz usnja vključuje tudi volanski obroč, prestavno ročico in ročico ročne zavore v rdeče črni barvni kombinaciji. Osvetlitev merilnikov in vrat je rdeče barve. Možno je izbrati strop v karirastem, črno-belem vzorcu, za dodatno dirkaško vzdušje.

Adam S je prepoznaven tudi po zatemnjenih dnevnih lučeh z LED diodami spredaj in zadaj, elektronski klimatski napravi in Oplovem, že večkrat nagrajenem, sofisticiranem sistemu IntelliLink, z najsodobnejšimi možnostmi povezovanja in omreženja ter številnimi aplikacijami. Informacijsko zabavni sistem je popolnoma kompatibilen z najsodobnejšimi pametnimi telefoni, delujočimi z operacijskima sistemoma Android in Apple iOS. Združuje priključek USB in povezavo Bluetooth, avdio pretočne vsebine, sedem zvočnikov in sedempalčni, visokoresolucijski barvni zaslon, za upravljanje na dotik. Oplov pametni sistem IntelliLink nudi uporabniku možnost uporabe aplikacij BringGo, Stitcher in TuneIn. Povezava z napravami, delujočimi na osnovi operacijskega sistema Apple iOS, omogočajo uporabo prostoročnega, glasovnega upravljanja Siri Eyes Free. To je za uporabo preprosta in varna tehnologija, s katero je Adam najbolje povezan in omrežen mali avtomobil na trgu.

Vir: Opel

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW na avtomobilskem salonu v Parizu 2014.
156 vozil Renault Megane Grandtour za slovensko policijo