Novice

Seat Leon X-Perience, novi španski križanec

Seat je predstavil svoje novo vozilo, ki temelji na karavanski različici Leona ST. Križanec z imenom Leon X-Perience bo ponudil štirikolesni pogon, večjo oddaljenost od tal in spremenjeno zunanjost za bolj terenski videz.

Seat Leon X-Perience bo na ceste zapeljal septembra prihodnje leto in bo ponujal stalni štirikolesni pogon. Terensko navdahnjeni karavan predstavlja predhodnika športnega terenca, ki ga pri Seatu pripravljajo za leto 2016.

Leon X si poleg karavanske osnove in videza deli tudi proizvodnjo tovarne Martorello, kjer bodo hkrati izdelovali obe različici. Od karavana ga ločijo spremenjena sprednji in zadnji odbijač, z zaščitnimi plastičnimi letvami, in črne obrobe kolotekov. S terenskimi dodatki so poudarili pustolovski značaj, ki ga dopolni 15 milimetrov višje podvozje.

Za izboljšanje terenskih sposobnosti poskrbi Haldex štirikolesni pogon z dvema elektronsko nadzorovanima diferencialoma in sistem za nadzor stabilnosti, prilagojen terenski vožnji.

V Leonu X-Perience bodo na voljo trije že poznani  štirivaljniki iz skupine Volkswagen. Prvi je prisilno polnjeni  1,8- litrski bencinski motor, drugi prisilno polnjeni 2,0- litrski dizel in tretji, prav tako prisilno polnjeni 1,6- litrski dizelski motor. Tempo jim bo dajal ročni 6-stopenjski ali samodejni 6-stopenjski DSG menjalnik, oba pa bosta opremljena s tehnologijo start&stop in sistemom za regeneriranje zavorne energije.

Bencinski motor bo postregel s 132 kilovati in 280 Nm, močnejši dizelski dvolitrski bo na voljo v dveh različicah. Šibkejši motor bo imel 110 kilovatov in 320 Nm, močnejši 135 kilovatov in 380 Nm navora. Najšibkejši 1,6-litrski bo postregel z 81 kilovati, 250 Nm navora, povprečno porabo 4,8 litra in 125 g/km CO2.

Seat bo v novem terenskem karavanu ponudil tudi njihov sistem za izbiro voznega profila Drive Profile function. Z njim si voznik lahko prilagodi trdnost volanskega obroča, občutljivost stopalke za plin in prestavno razmerje samodejnega menjalnika. Izbira bo možna med tremi programi: eco, comfort in sport. Kot dodatek so uvedli še ojačevalec zvoka, ki v kabini pričara svojstven zvok motorja.

Cenovna umestitev Seat Leona X-Perience zaenkrat še ni znana.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Seat)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Seat Leon X-Perience, novi španski križanec"


kamela
9 leta 10 meseci nazaj

Mene teli križanci nikoli niso prepričali. S črnimi obrobami pa ni zdej neki terenec. Še cena bo verjetno astronomska.

 
Prihaja obvezen sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah
Renault Captur predan v prave roke