Novice

SEAT z izvozom izboljšal rezultate

Prodor na mednarodne trge je SEAT-u omogočil prebroditev krize, ki je leta 2011 prizadela španski trg, ter mu pomagal zasnovati načrte za prihodnjo rast in donosnost.

Obseg SEAT-ovega prometa je presegel 5 milijard evrov (5.049 milijonov, 8,3 % več kot v prejšnjem poslovnem letu), kar gre pripisati predvsem povečanju izvoza in tržnemu uspehu njegovih proizvodov.

Kljub težkemu gospodarskemu položaju je znamka, ki je del koncerna Volkswagen, kar 555 milijonov evrov (7 % več kot leto prej) investirala v raziskave in razvoj. SEAT je operativni dobiček kljub temu izboljšal za skoraj 100 milijonov evrov (30 %), tako da je leto 2011 zaključil s skupnim minusom 232 milijonov evrov (v predhodnem poslovnem letu je njegov minus znašal 330 milijonov evrov). Dobiček po davkih se je izboljšal za 43 milijonov (41,3 %) na minus 61 milijonov evrov*.

“SEAT je dosegel zastavljene cilje. Izboljšali smo vse naše kazalnike in tudi v letošnjem letu želimo nadaljevati v isti smeri,” je na predstavitvi poslovnih rezultatov za leto 2011 povedal predsednik uprave družbe SEAT James Muir.

“Naša družba deluje skladno z načrtom, izdelanim za doseganje donosnosti. Povečali smo naš dobiček in optimizirali stroške, zato nam je uspelo izboljšati poslovne rezultate. Poleg tega smo ustvarili več kot 1000 novih delovnih mest in investirali 555 milijonov evrov v konsolidacijo naše prihodnosti. Na pravi poti smo,” je komentiral Holger Kintscher, SEAT-ov izvršni podpredsednik za področje financ in organizacije.

Obseg prodaje se je izboljšal za 3,1 % in obseg izvoza za 11,4 %.

V letu 2011 je SEAT na svetovni ravni prodal 3,1 % več vozil (350.009 vozil), in to kljub krizi na španskem trgu. Ob koncu leta je bil v Španiji že drugič zapored na prvem mestu pri registracijah novih vozil. Družba je upad prodaje na domačem trgu kompenzirala z 11,4-odstotnim porastom izvoza, ki ima zdaj v skupnem obsegu prodaje skoraj 80-odstotni delež.

Prodaja se je najbolj povečala v Nemčiji (+20,9 %), Franciji (+14,6 %), Veliki Britaniji (+9,6 %) in Italiji (+6,5 %). SEAT je tako izboljšal svoj tržni delež v Evropski uniji, poleg tega pa se je prodaja za 35,4 % povečala tudi v Mehiki ter za 35,6 % v Severni Afriki in na Bližnjem Vzhodu.

Več kot 1000 novih delovnih mest

SEAT je v letu 2011 razširil in posodobil svojo produktno paleto: na španski trg je vstopil model Mii – SEAT-ov novi mestni avto, ki naznanja povratek v segment malih avtomobilov in pokrivanje večjega dela trga. Modelu Mii – ki bo na druge mednarodne trg vstopil v naslednjih tednih – sta se pridružila posodobljeni Exeo in Alhambra 4, ki je uspešno serijo SEAT-ovih MPV-vozil obogatila s štirikolesnim pogonom.

Zaradi uspehov znamke SEAT in zagona proizvodnje Audija Q3 je družba pove-čala obseg proizvodnje v tovarni v Martorellu, njihovi glavni proizvodni lokaciji, in sicer za 5,5 % oz. na skupno 353.420 vozil. Oba omenjena dejavnika sta SEAT-u omogočila, da je ne le obdržal vso delovno silo, temveč da so odprli celo 1000 novih delovnih mest, s čimer so postali eden najpomembnejših španskih delodajalcev. SEAT je tudi sklenil nov, bolj sodobno in prilagodljivo zasnovan kolektivni dogovor, ki določa, da so plače zaposlenih delno odvisne od poslovnih rezultatov družbe, obenem pa tudi uvaja možnosti za ustvarjanje dodatnih delovnih mest.

2012 – vsako četrtletje nov model

SEAT bo širil svojo modelsko paleto z uvajanjem novih modelov in vstopanjem v nove segmente. To nameravajo doseči z največjo produktno ofenzivo v vsej zgodovini družbe, ki temelji na investiciji več kot 2,6 milijarde evrov v raziskave in razvoj v obdobju zadnjih petih let, tj. v času krize.

Novemu mestnemu malčku Mii in novi Ibizi – SEAT-ov in v Španiji najbolje prodajani model, ki je že naprodaj pri trgovcih – se bo po poletnih počitnicah pridružil novi Toledo, ki so ga pred enim mesecem že postavili na ogled na ženevskem avtomobilskem salonu, proti koncu leta pa prihaja še 5-vratna izvedba Leona. To bo prvo SEAT-ovo vozilo, ki bo izdelano na osnovi revolucionarnega koncernskega modularnega transverzalnega sistema (MQB), ki prinaša večjo stroškovno učinkovitost, skrajšanje časa proizvodnje in zmanjšanje emisij CO2.

Novi trgi, nov oblikovalski slog za nadaljnjo rast

SEAT namerava povečevati obseg prodaje in marketinške aktivnosti na Kitajskem, hkrati pa bo tudi krepil svojo prisotnost na drugih trgih, ki so v vzponu, denimo v Rusiji in Mehiki. Njegov cilj je povečanje skupnega obsega prodaje in polna zasedenost proizvodnih kapacitet v tovarni v Martorellu.

Produktna paleta, s katero bo znamka nastopala v letošnjem letu, je rezultat novega oblikovalskega sloga in posodobljene filozofije znamke. Nova vizualna identiteta bo bolj moderna in bo odražala preciznost in kakovost znamke ter uživanje v najnaprednejših tehnologijah. To transformacijo najbolje uteleša novi slogan znamke – ‘Enjoyneering’.

Predsednik uprave družbe SEAT James Muir je povzel: “Letos bomo nastopili s produktno ofenzivo, kakršne še ni bilo, obenem pa bomo vstopili na zahteven in izzivov poln kitajski trg. Pred nami je leto intenzivnega dela na vseh frontah, ki pa bo tudi leto dobrih novic.”

Vir: SEAT

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Svetovni prvak v Sloveniji
Rekordna proizvodnja v Kiini evropski tovarni