Novice

Slovenski Revoz ter Renault Nissan z rezultati in napovedmi

Na današnjem srečanju z mediji so predstavniki Revoza ter znamk Renault, Dacia in Nissan za slovenski trg povedali nekaj o poslovanju v preteklem letu ter jim dodali projekte in napovedi za leto 2014.

Patrice Haettel, predsednik uprave Revoza, je v kratkem pregledu poslovanja skupine Renault v svetu med drugim povedal, da so globalno dosegli večjo prodajo kot leto poprej, za kar gre zasluga vsem trem znamkam. Skupna rast je rezultat prodaje trgov izven Evrope, kjer so največji preskok dosegla tržišča Rusije, Argentine in Turčije.

Revoz se je v Sloveniji v lanskem letu spopadal s posledicami manjšega povpraševanja, še posebej v segmentu malih vozil, kar je posledično privedlo tudi do prehoda z dveh na izmeno in pol. Konec leta so zaustavili proizvodnjo modela Wind, Clio II pa se bo v Novem mestu proizvajal za severnoafriški trg predvidoma še vse do leta 2018. Kljub zmanjšanju obsega proizvodnje so uspeli zadržati učinkovitost delovnega procesa in še vedno veljajo za eno najboljših Renaultovih tovarn. V lanskem letu so izdelali 93.733 vozil, od tega jih je le 0,7 % ostalo v Sloveniji. Leto 2013 so končali z 2.036 zaposlenimi.

V letu 2014 bodo v Revozu proizvajali modele znamk Renault in Smart, pri čemer bo Renaultov novinec predstavljen že na letošnjem salonu v Ženevi. Projekt 450-milijonske investicije se postopoma zaključuje, proizvodnja novih modelov pa naj bi stekla v drugi polovici leta. S širitvijo proizvodnje je povezano tudi planirano zaposlovanje novih sodelavcev v proizvodnji, s katerim začenjajo že v februarju: 70 delavcev naj bi se jim pridružilo za nedoločen, okoli 200 pa za določen čas. Postopoma naj bi, v skladu s potrebami, prilagodili tudi organizacijo dela, ki bo predvidoma zopet potekalo v dveh izmenah.

Marjan Murn, direktor prodaje Renault in Dacia v Sloveniji, je pozitivno ocenil lanske rezultate obeh znamk, saj jim je uspelo zadržati prvo mesto in 16 % tržni delež Renaulta ter povečati prodajo in tržni delež Dacie. Renault Clio, Scenic, Captur in Twingo so najbolje prodajani avtomobili v segmentu, lahka gospodarska vozila pa ostajajo na vodilnem položaju v Evropi.

Trendi v lanskem letu kažejo, da je veliko povpraševanje po modelih Renault z osnovno opremo (ki ima sicer že vključene vse glavne varnostne in uporabne elemente), da se veča zanimanje za prilagoditev osebnih avtomobilov voznikovim željam z vizuelnimi elementi ter da v prodaji fizičnim osebam tudi pri malih avtomobilih narašča delež vozil z dizelskim motorjem. Znamka Dacia na trgu napreduje po zaslugi razširjene palete, kjer prednačita modela Duster in Sandero. Za razliko od Renaulta kupci Dacie pogosto posegajo po bolje opremljenih modelih, tako je preko 60 % Dusterjev opremljeno z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom, enak pa je tudi odstotek Sanderov v izvedbi Stepway.

V letu 2014 želijo zadržati tržni položaj Renaulta ter še izboljšati prodajo Dacie, precej pozornosti pa bodo namenili tudi izboljšanju kakovosti prodajnih in poprodajnih storitev. Renault je že pokazal prenovljeno paleto vozil Megane, leto pa bodo nadaljevali z razkritjem modelov Edison, Trafic in Master. Največja novost bo seveda Edison, naslednik legendarnega Twinga, za katerega je znano, da bo imel nameščen motor in pogon na zadnjem delu vozila, hkrati pa naj bi šlo za prostoren mali avto z odličnimi voznimi lastnostmi. Prve fotografije naj bi bile na razpolago še v tem mesecu. Prav danes pa so na plan prišle tudi prve uradne ilustracije novega Trafica, ki se mu bo poleti pridružil še prenovljeni Master.

Matevž Rakar, direktor prodaje znamke Nissan, je nedvoumno ponovil, da imajo z znamko ambiciozen načrt v naslednjih treh letih doseči 5 % tržni delež. Največ upov zagotovo polagajo v novi Qashqai, ki v Slovenijo prihaja v naslednjem mesecu, poleti se mu bosta pridružila še prenovljeni Juke in novi X-Trail, za september pa je predviden nov model z delovnim imenom C-hatch, kombilimuzina kompaktnega razreda.

Besedilo in foto: Urška Radolović

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Slovenski Revoz ter Renault Nissan z rezultati in napovedmi"


srcnik
10 leta 2 meseci nazaj

tale kaškaj sploh ne zgleda švoh

 
Audijevi novi modeli z oznako ultra: A4, A5 in A6 z impresivno učinkovitostjo
Volkswagen ugasnil Bugattijevega superšportnika