Novice

Stellantis bo s kitajskim CATL v Evropi zgradil tovarno baterij

Stellantis namerava v sodelovanju s kitajskim proizvajalcem baterij CATL v Evropi zgraditi novo gigatovarno, kjer bodo proizvajali cenejše litij-železov fosfatne (LFP) baterijske pakete.

 

S tem naj bi ameriško-francoski koncern dobil dostop do visoko kvalitetnih, vzdržljivih in cenovno dosegljivih baterijskih paketov, ki bodo osnova za njihove vstopne električne modele.

Pogajanja v zaključni fazi

https___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_10_2024-Citroen-e-C3-19-1024x512
Citroenov ë-C3 bo prvi Stellantisov model z vgrajeno LFP baterijo.

 

 

Stellantis in CATL sta v torek s skupno izjavo sporočila, da sta podpisala predpogodbo za dobavo baterijskih celic in modulov LFP za električna vozila, ki jih bo Stellantis proizvajal v Evropi. Maxime Picat, vodja nabave in dobavnih verig za Stellantis, je potrdil, da je v igri gradnja skupne tovarne baterij s kitajskim proizvajalcem CATL, toda več bo znanega v prihodnjih mesecih, saj ta trenutek še zaključujejo pogajanja. Posledično ni znana niti lokacija, kjer naj bi stala nova tovarna. Je pa Picat potrdil, da bosta obe strani za projekt prispevali enak delež in bo po podpisu pogodbe gradnja predvidoma zaključena v treh letih.

Litij-železov fosfatne baterije prinašajo cenejšo alternativo litij-ionskim baterijam, zato jih bodo pri Stellantisu uporabili v svojih potniških modelih, križancih in srednje velikih športnih terenecih. Prvi izmed modelov, ki bo imel vgrajeno LFP baterijo bo novi Citroën ë-C3. A zaradi velikega števila prihajajočih modelov Stellantis že gradi gigatovarne. Ena bo stala v Franciji, druga v Nemčiji in tretja v Italiji. Pri vseh gre za skupen projekt z drugimi podjetji (Mercedes-Benz in TotalEnergies).

Ključne za preboj električnih vozil

IMG_0319
CATL se nezadržno širi v Evropo in sklepa partnerstva z evropskimi avtomobilskimi proizvajalci.

Čeprav litij-železov fosfatne baterije zaradi manjše energijske gostote ponujajo krajši doseg kot druge baterijske opcije, so hitro postala ena najbolj priljubljenih izbir avtomobilskih proizvajalcev. Predvsem jih je privabila nižja cena in bistveno večja stabilnost celic v primerjavi z baterijami, ki slonijo na nikljevih celicah. V zadnjih letih se je močno pospešil razvoj LFP baterij, s tem pa se izboljšuje tudi njihova zmogljivost.

“Danes imamo ničelno zmogljivost proizvodnje LFP baterij v Evropi. V naslednjih petih do desetih letih bo to zelo pomembna tehnologija,” je še povedal Picat.

Kitajski proizvajalci baterij dobavljajo približno 80 odstotkov baterijskih celic po vsem svetu, medtem ko imajo kitajska podjetja tudi pomembne rudarske in predelovalne obrate doma in v tujini. CATL je kot eden največjih proizvajalcev baterij na svetu tudi dobavitelj baterijskih paketov za Teslo, Volkswagen in Hyundai. Obenem še vedno načrtujejo izgradnjo tovarne na Madžarskem, januarja pa so v nemškem mestu Erfurt pričeli s proizvodnjo baterij za BMW.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews Europe. Foto: Stellantis, CATL.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Stellantis bo s kitajskim CATL v Evropi zgradil tovarno baterij"


xxl
2 meseci 29 dni nazaj

Če se ustavi Kitajska, se ustavi svet.

2 meseci 29 dni nazaj

Tako je. Za vsak ukrep proti Kitajski nas lahko 10x usekajo nazaj. Ali pa celo 50x in si nič ne moremo. Ne samo na avtomobilskem področju.

 
Renaultov novi “Aerovan”: ob dizlu stavijo še na gorivne celice
Toyotin hiter odgovor: nov hibridni motor in debelejša izolacija za Yaris Cross