Novice

Študijski prototip v počastitev 50. obletnice Alpine A110

Alpine Berlinette je letos stara 50 let. V počastitev te obletnice so pri Renaultu pripravili študijski prototip z imenom Renault Alpine A110-50, ki je namenjen zmogljivostim in vozniškim užitkom.

Obstajajo znamke, katerih bogato izročilo je del nacionalnega izročila, in Alpine je nedvomno ena takšnih znamk. V svoji genski zasnovi nosi tudi športno strast in tehnično odličnost Renaulta.

• Študijski prototip Renault Alpine A110-50 povzema najbolj značilne oblikovne poteze izvirne Berlinette A110 v sijajni in moderni maniri.
• Karoserija iz kompozita z ogljikovimi vlakni ima nov odtenek modre barve, ki osvežuje in modernizira slovito izvirno “modro Alpine”.
• Kot plod priznanega strokovnega znanja Renault Sport Technologies je študijski prototip Renault Alpine A110-50 seveda v celoti prežet z duhom avtomobilskih dirk. V njem je najti izkušnje z dirkalnikom Mégane Trophy, saj imata isto konstrukcijsko osnovo.

“Razvoj tega študijskega prototipa je bil čudovita pustolovščina in tudi katalizator ustvarjalnosti. Želeli smo izdelati Berlinette naše dobe, ki bo tudi drzno utelešenje Renaultove športne strasti. Pri tem smo se pustili voditi našim srcem in čustvom.” pravi Axel Breun, direktor za oblikovalske študije in prototipe.

Nova interpretacija brezčasne oblike

V počastitev 50. obletnice ikonske Berlinette sta oblikovalec Yann Jarsalle in direktor za oblikovalske študije in prototipe Axel Breun ustvarila novo interpretacijo izvirne oblike s pomočjo novega oblikovalskega izraza znamke Renault. Tega je Laurens van den Acker uvedel z oblikovalsko študijo DEZIR, kmalu pa bo uporabljen tudi na prihodnjih modelih te znamke. Nova podoba prednjega dela s samozavestno izpostavljenim rombom je lepo usklajena s prostorskimi razmerji tega zelo nizkega in širokega avtomobila.

Renault Alpine A110-50 je moderen avtomobil, ki prepričljivo uteleša strasten odnos znamke RENAULT do avtomobilskega športa.

“Delo pri snovanju oblikovalske študije Alpine je bilo za vsakogar v naši ekipi pravo uresničenje sanj. Ta avtomobil smo želeli jasno umestiti v sodoben čas, a hkrati ohraniti jasno povezavo z bogatim izročilom.” Laurens van den Acker, podpredsednik Renaulta in direktor za industrijsko oblikovanje.
 
Študijski prototip Renault Alpine A110-50 najbolj značilne oblikovne poteze izvirne A110 sijajno prenaša v moderen jezik z;

-​izklesanimi obrisi elegantno in gladko oblikovane karoserije, ki poudarjeno krasijo razni odsevi svetlobe, čeznjo pa zrak drsi z očitno lahkostjo in brez ovir;
-​s parom dodatnih sprednjih luči s svetlobnimi diodami v obliki dveh lokov, ki so hkrati tehnološko sodobne in oblikovno nostalgične, saj dajejo rumeno svetlobo (kakršna tudi mora biti!);
-​z značilno močno izbočenim zadnjim steklom, pod katerim se vidi sredinsko nameščen motor;
-​zračni reži na stranicah spominjata na značilni gubi na zadnjih blatnikih Berlinette. Desna reža je namenjena hlajenju menjalnika, leva pa hlajenju motorja.
-​karoserijo iz kompozita z ogljikovimi vlakni, lakirano z novim odtenkom modre barve, ki osvežuje in modernizira slovito izvirno “modro Alpine”, so izdelali v podjetju Faster. Vsaka vrata in pokrov ima kinematiko na ravni najlepših GT avtomobilov: sprednji pokrov je vpet spredaj in se tako odpira naprej, pokrov motorja pa se odpira nazaj. Vrata se odpirajo navzgor po vzoru elitrov – pokrivnih kril hroščev.
  
“Avto je zelo zaobljen, kakršna je bila tudi Berlinette, obenem pa izraža tri ključne pojme naše nove oblikovne strategije: preprostost, čutnost in prisrčnost.” Axel Breun.
 
Avtomobilskim dirkam posvečena notranjost

Ob vstopu pogled nemudoma pritegne prag iz ogljikovih vlaken. Prav vse v tem dvosedu izraža kakovost izdelave in športnost, prevladujoča barva je črna:

-​voznikov sedež ima všit napis “Renault Alpine A110-50”, je v privlačni kombinaciji več odtenkov modre barve in opremljen z varnostnim pasom Sabelt;
-​armaturna plošča je zelo preprosta. Pri Renault Design so zasnovali volan z barvnim zaslonom, ki tehnološko enak kot v dirkalniku Formule Renault 3,5, in vozniku prikaže vse  potrebne podatke;
-​dirkaška oprema za voznika je znamke Sabelt, čelada pa znamke Ruby.

 
Vir: Renault

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vseh pet zvezdic za Mazdo CX-5 na testu EuroNCAP
Otvoritev novega Citroënovega prodajnega salona v Ajdovščini