Novice

Tatovi bakra iz električnih polnilnih postaj v Vancouvru

Za razliko od Evrope, kjer na polnilnicah za električna vozila ni polnilnih kablov, temveč jih s sabo prevažajo lastniki avtomobilov, se v Severni Ameriki poslužujejo prakse, da so kabli permanentno pritrjeni na polnilnice. Če jih seveda kdo ne prereže in odnese s sabo.


V Kanadi se že nekaj časa spopadajo z vandali, ki odstranjujejo kable ter onemogočajo uporabo polnilnic za električne avtomobile ter s tem predstavljajo najnovejšo oviro v širšem razmahu električne mobilnosti.

Najverjetnejši razlog, zaradi katerega izginjajo polnilni kabli, je vrednost bakra v njih. Cene bakra so se v zadnjem desetletju povečale za skoraj štirikrat, v enakem obdobju pa se je kraja metalov po poročilih Združenja za preprečevanje kriminala, povezanega z zavarovalniškimi prevarami (National Insurance Crime Bureau) povečala za več kot 80 %.

Na področju Vancouvra se je neprijeten pojav razširil do te mere, da tatovi celo večkrat napadajo iste polnilnice, saj jih lastniki seveda neprestano popravljajo, da bi bile funkcionalne. Ob škodi na polnilnih postajah so ponekod poskrbeli tudi za obcestno razsvetljavo, kjer so bile skupnosti prisiljene zamenjati bakrene kable za cenejše, aluminijaste. Med najverjetnejšimi storilci se omenjajo odvisniki, ki naj bi prodajali prvovrstne kable v zameno za denar za droge. Medtem ko bi velika količina kablov ob prodaji vzbudila pozornost, so manjši dvo- ali trimetrski deli enostavni za prikrito preprodajo.

Primer seveda ni omejen na Vancouver, o podobnih težavah poročajo tudi iz Detroita, v Michiganu pa so z zakonom omejili vrednost transakcij za gotovinski odkup kovin na odpadih na 25 ameriških dolarjev, pri čemer naj bi lastniki odpadov ček za izvršene transakcije odkupa prodajalcem, ki pogosto trgujejo z ukradenimi žicami, pošiljali po pošti.

Avtomobilizem.com (Vir: Jalopnik, Transport Evolved, Autoblog. Foto: Giovanni Dall’Orto)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Golf se bo zgledoval po XL1
Najbolj donosna znamka je Subaru