Novice

TopGearov avto leta je Toyota GT86

Toyota se je lotila projekta GT86 s ciljem, da ustvari avto namenjen strasti in užitku v vožnji. Ta ideja je avtomobilu prinesla svetovno slavo, sedaj pa še prestižno titulo Avto leta 2012, ki mu jo je podelila ekipa popularne avtomobilske oddaje TopGear.

Zmaga je bila gladka, saj je GT86 preprosto očaral celotno ekipo. Izbrali so ga za Top Gearov kupe leta, Jeremy Clarkson pa ga je izbral tudi za svoj osebni avto leta.

S tem naslovom je GT86 se je utrdil svoj položaj med najvznemirljivejšimi novostmi leta 2012. S svojo razumno ceno je dostopen širokemu krogu voznikov, tako da poslej resničen užitek v vožnji ni več le privilegij ultra bogatih posameznikov.

Charlie Turner, urednik TopGear, je rekel: „To je fantastičen dosežek. Nagrado Top Gear lahko dobi le izjemno vozilo. Letos GT 86 izstopa iz konkurence.“

Osvojena nagrada GT86 sledi uspjehu v tekmi revije Speed Week, objavljeni avgusta, na kateri je postal skupni zmagovalec v konkurenci eksotičnih strojev kot so McLaren MP4-12C, Porsche 911 Carrera S in Lotus Exige S.

Tedaj je urednik Oliver Brak izjavio da je GT86, čeprav počasnejši, v vožnji mnogo zabavnejši in prijetnejši od svojih hitrejših in dražjih konkurentov: “Pospeševanje je zabavno, hrup je sicer močan kot brca v hrbet, a jaz raje pritiskam Toyoto 30 sekund do želene hitrosti, kot da me v treh sekundah premlati McLaren. V GT86 imate več časa uživati in počutite se kot del procesa … ”

Top Gearov novinar Sam Filip je dodal: „To je moj tip vozila za uživanje v vožnji. Primerne zmogljivosti, dobro upravljanje, čisto in prijetno pretikanje, živahen motor. Zlahka začutite meje in ga zasukate brez strahu, da boste končali v jezeru… ”

GT86 je druga Toyota, ki je osvojila Top Gearovo glavno nagrado; leta 2005 si Toyota Aygo naziv Avto leta podelila z Bugatti Veyron-om.

Vir: Toyota

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "TopGearov avto leta je Toyota GT86"


peroRS
11 leta 4 meseci nazaj

Dobra izbira 🙂

J.McLane
11 leta 4 meseci nazaj

Baje je Clarksonu všeč zato ker lahko driftaš pri 20 mph, kar pomeni da sploh ne presežeš mestne omejitve 🙂 Več v zadnjem top Gear filmu: The Worst Car In the History Of The World”

 
Zanimivo: lahko dvignemo avto z dvema telefonskima imenikoma?
Ford je poskrbel za ekstremne preizkuse nove Fieste – od napornega preverjanja trpežnosti do izčrpnih izzivov v razmerah ‘dejanskega sveta’