Novice

Toyota je ponovno avtomobilska znamka z največjo vrednostjo

Toyota je ubranila napade in ostaja po podatkih Kantar Millward Browna globalno avtomobilska znamka z največjo vrednostjo. Japoncem sta bila ponovno tesno za petami znamki BMW in Mercedes-Benz, največji skok pa je naredila znamka Tesla, ki je v zadnjem letu pridobila 32 odstotkov vrednosti in se povzpela na 8. mesto.

Toyotina vrednost znamke se je v primerjavi s predhodnim letom zmanjšala za 3 odstotke na 28,7 milijarde dolarjev, kar so pri Kantar Millward Brownu (Global BrandZ) pripisali predvsem nihanju vrednosti jena in dvigovanju stroškov dela. Toyota je bila od začetkov objave študije najvrednejša avtomobilska znamka kar desetkrat v zadnjih dvanajstih letih.

Največ je v zadnjem letu pridobila znamka Tesla. Z 32-odstotno rastjo se je njena vrednost povečala na 5,9 milijard dolarjev. S tem skokom so prehiteli tako Land Rover kot tudi Porsche ter se uvrstili na osmo mesto. Britanski proizvajalec je padel na deveto mesto, kljub dvigu vrednosti za 17 odstotkov na 5,5 milijard dolarjev.

Na drugem mestu je ostala znamka BMW. Njegova vrednost je padla 8 odstotkov  na 24,6 milijard dolarjev. Padec naj bi bil pretežno povezan z vse večjimi stroški vlaganj v nove tehnologije in padcem prodaje v ZDA. Kljub padcu pa naj bi BMW uspel prepričati kupce v prestižnem nišnem segmentu, kjer poleg odličnih voznih lastnosti nudijo še številne tehnološke inovacije. Mercedes-Benzova vrednost se je povečala za 4 odstotke na 23,5 milijard dolarjev. Nemški proizvajalec vozil je v lanskem letu prodal rekordno število vozil in močno dvignil dobiček.

Vrednost prve deseterice znamk znaša skupaj 139,2 milijard dolarjev, kar je 0,7 milijarde manj kot leta 2016. Padec vrednosti naj bi bil predvsem posledica velikih vlaganj v nove tehnologije, predvsem nove varnostne sisteme in avtonomno tehnologijo.

Globalno gledano avtomobilske znamke močno zaostajajo za številnimi tehnološkimi podjetji. Google, ki je v primerjavi z lanskim letom beležil  7-odstotno rast, ocenjujejo na vrednost 245,6 milijard dolarjev. Na drugem mestu je Apple z vrednostjo 234,7 milijard dolarjev in na tretjem Microsoft z vrednostjo 143,2 milijard dolarjev.

Prvih deset avtomobilskih znamk po vrednosti (v milijardah ameriških dolarjev):
1. Toyota – 28,7
2. BMW – 24,6
3. Mercedes-Benz – 23,5
4. Ford – 13,1
5. Honda – 12,2
6. Nissan – 11,3
7. Audi – 9,4
8. Tesla – 5,9
9. Land Rover – 5,5
10. Porsche – 5,1

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Rabljene Renaultove avtomobilske baterije za shranjevanje energije v gospodinjstvih
Stonic bo Kiin najmanjši križanec