Novice

Toyota ponovno največji proizvajalec vozil na svetu

Že četrto leto zapored ostaja Toyota Motor Corporation največji prodajalec vozil na svetu. Japonci so v letu 2015 kupcem dobavili več kot 10 milijonov vozil in po slabši prvi polovici leta prehiteli skupino Volkswagen.

Globalno je Toyota, skupaj s proizvajalcema Hino Motors in Daihatsu Motor, sicer prodala 10,15 milijona oziroma 0,8 odstotka vozil manj kot v letu 2014. Volkswagen je zabeležil dvoodstotni padec v prodaji in v letu 2015 prodal 9,9 milijona vozil ter tovornjakov proizvajalca MAN in Scania. Na tretjem mestu z 0,2-odstotno rastjo prodaje ostaja General Motors z 9,8 milijonov prodanih vozil.

Toyotin rezultat ni ravno presenetljiv, čeprav je Volkswagen v prvi polovici leta vodil, a je pri rezultatu v določeni meri čutiti tudi posledice izbruha dizelskega škandala. Nemški proizvajalec vozil je utrpel močne izgube na kitajskem trgu, k slabši prodaji pa je pripomogla še afera, ki je Volkswagen do sedaj še ni uspešno rešil. Poleg slabše prodaje je močno načet ugled Volkswagna, glavni načrt, prodati 11 milijonov vozil, ki ga je zastavil nekdanji izvršni predsednik Martin Winterkorn, pa je vsaj v bližnji prihodnosti težko dosegljiv.

”Toyotina nadvlada po velikem neuspehu Volkswagna verjetno ne bo izzvana v naslednjih nekaj letih. Razkorak bo postal še večji, saj Volkswagen potrebuje čas, da prilagodi svoje strategije za ameriški in evropski trg,” je rezultat komentiral Zhou Jincheng, raziskovalec v podjetju Fourin Inc.

Za osvojitev petega zaporednega naslova bo moral japonski proizvajalec popraviti svoj položaj na razvijajočih se trgih. Povrh vsega bi lahko Toyota kupila še preostali 48,8-odstotni deleža proizvajalca Daihatsu in s tem prevzela nadzor nad prodajo mikro vozil na Japonskem, v Indoneziji in Maleziji. Za boljšo prodajo na koncu letošnjega leta bi lahko poskrbela še nova generacija hibridnega Priusa.

Volkswagen naj bi z evropskimi vpoklici pričel že v tem mesecu, za popravilo dizelskih agregatov pa se morajo še dogovoriti z ameriškimi regulatorji. Medtem je boj za največjega proizvajalca leta 2016 že v polnem razmahu.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Borgward z novim skrivnostnim modelom
Kandidati za naziv svetovnega avtomobila leta 2016