Novice

Toyotin predsednik: elektriki največ 30-odstotni delež

Akio Toyoda, nekdanji izvršni predsednik Toyote in aktualni predsednik uprave, že vrsto let zagovarja možnost izbire. Prihodnost avtomobilov bi po njegovem mnenju morala imeti različne pogonske opcije – od hibridov, bencinskih motorjev, vodikovih celic in elektrike. Po njegovem umiku se je pri Toyoti veliko spremenilo. Podjetje zdaj stavi na električno prihodnost, toda Toyoda je še vedno mnenja, da bodo električna vozila v globalnem smislu kmalu dosegla vrh tržnega deleža.

Kot ocenjuje Toyoda, je magična številka na 30 odstotkih. Tolikšen naj bi bil po njegovem največji tržni delež, ki ga bodo znotraj novo prodanih vozil na svetu imeli električni modeli. Preostanek se bo razdelil med hibride, vodikove gorive celice in tradicionalne pogonske opcije. “Motorji bodo vsekakor ostali,” je Toyoda povedal za interno glasilo, ki so ga v roke dobili pri Bloombergu.

Toyoda še naprej nasprotuje pretirani elektrifikaciji avtov

toyota0010
Akio Toyoda je že več let nasprotnik pospešene elektrifikacije avtomobilske industrije.

Glede na zapisano ni jasno, v kakšnem časovnem okviru je Toyoda opredelil omenjene deleže in kdaj naj bi bili doseženi. Morda si lahko pomagamo z načrti, ki jih je novi izvršni predsednik Toyote razkril pred časom: Japonci nameravajo do leta 2026 prodati 1,5 milijona polno električnih modelov, leta 2030 pa že 3,5 milijona. Glede na prodajo te avtomobilske znamke v letu 2022 bo 3,5 milijona električnih modelov ravno okoli 30 odstotkov celotne Toyotine globalne prodaje.

Lansko leto je bil tržni delež vseh novo prodanih električnih vozil na globalni ravni 18 odstotkov. Analitiki pričakujejo, da bo ta številka z leti samo še rasla. Leta 2030 naj bi dosegla 44 odstotkov in do leta 2040 75 odstotkov. Gre za številke, vezane na globalni trg. Obenem vemo, da naj bi bili v Evropi z letom 2035 naprodaj samo še električni modeli.

Toyota je bila v preteklosti eden redkih avtomobilskih proizvajalcev, ki v ospredje ni postavljala električnih vozil, temveč je stavila na hibride in vodikove gorivne celice. Tudi zdaj, ko električna vozila postajajo pomemben del njihove ponudbe, Toyoda trdi, da bo prihodnost pogonsko različna. Električna vozila bodo le zapolnila prostor med hibridi in modeli, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice. Med največje pomankljivosti Toyoda uvršča slabo polnilno infrastrukturo; 750 milijonov ljudi na svetu ima omejen dostop do elektrike. Tisti, ki imajo elektriko pa nimajo vedno dovolj zanesljivega električnega omrežja za polnjenje večjega števila električnih vozil. Ravno zaradi tega Toyoda verjame, da je v svetu prostor za hibride, vodikove gorivne celice in motorje z notranjim zgorevanjem.

Avtomobilizem.com (Vir: Bloomberg. Foto: Toyota – Noriaki Mitsuhashi.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Toyotin predsednik: elektriki največ 30-odstotni delež"


3 meseci 5 dni nazaj

Eden redkih, ki še razmišlja s svojo glavo in dam mu prav.

xxl
3 meseci 5 dni nazaj

Mislim, da ima prav, ne pa, da tako pravi, ker zaostajajo za konkurenco pri EV.

 
Android Auto odgovori na sporočilo s pomočjo umetne inteligence
Projekt “Redwood”: Teslin cenejši kompaktni križanec na ceste že čez dve leti