Novice

Toyotina prihodnost vključuje več električnih modelov in priključne hibride z 200-kilometrskim dosegom

Toyota odločno pospešuje v svet elektrifikacije. Novo vodstvo podjetja je na tiskovni konferenci napovedalo, da se bodo prilagojeni načrti v prihodnjih letih vse bolj vrteli okoli električnih vozil. Do leta 2026 naj bi namreč uvedli kar deset baterijsko-električnih modelov znamk Lexus in Toyota ter dosegli letno proizvodnjo 1,5 milijona enot. A to ne pomeni, da bodo pozabili na hibride, saj bodo ti pri znamki še naprej igrali pomembno vlogo.

Hiroki Nakajima, izvršni podpredsednik Toyote, je ob tem potrdil, da že delajo na novi generaciji priključnih hibridov. S predvidenim 200-kilometrskim dosegom tovrstnih modelov naj bi zmanjšali potrebe po nakupu izključno električnih avtomobilov.

Klasični hibridi ostajajo

Čeprav bodo priključni hibridi močno posodobljeni in naj bi postali novodobni praktični električni avtomobili, pri Toyoti niso pozabili na samopolnilne hibride. Slednje bodo še naprej redno posodabljali, v prihodnosti pa naj bi se dodatno posvetili izboljšanju kvalitete ter jih umestili kot denarnici prijaznejšo izbiro.

Toyotini inženirji imajo kar precej dela. Poleg obeh hibridnih pogonov razvijajo še novo generacijo električnega pogona za modele, ki bodo prišli na trg po letu 2026. Tudi ta naj bi bil v primerjavi z obstoječim precej naprednejši. Kot je povedal Nakajima, naj bi bil doseg naslednje generacije baterijsko-električnih modelov dvakrat daljši kot pri današnjih, z bistveno bolj učinkovitimi baterijami ter impresivnim oblikovanjem in voznimi zmogljivosti. Za doseganje ambicioznih ciljev nameravajo ustanoviti ločen oddelek za razvoj, proizvodnjo in poslovne aktivnosti, povezane z baterijsko-električnimi vozili.

Govora je bilo tudi o gorivnih celicah. Japonci želijo zagnati serijsko proizvodnjo pri gospodarskih vozilih in tako skupaj s preostalimi pogoni do konca desetletja znižati emisije na globalni ravni za 33 odstotkov oziroma za več kot 50 odstotkov do leta 2035 v primerjavi z letom 2019. Ogljično nevtralnost naj bi kot podjetje dosegli leta 2050.

Yoichi Miyazaki, izvršni podpredsednik Toyote, je med drugim pojasnil, na katera področja se bodo osredotočili v posameznih regijah. V Evropi bo Toyota izpostavila slog in vozne zmogljivosti, na Kitajskem bo poudarek na elektrifikaciji. Za Japonsko bo v središču pozornosti razvoj kompaktnih vozil in enoprostorcev, medtem ko bo v Severni Ameriki poudarek na velikih športnih terencih in poltovornjakih. Globalnim južnim regijam naj bi pri Toyoti ponudili vozila, ki bodo prvenstveno kakovostna, zanesljiva in cenovno dostopna.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1, Carscoops, Toyota. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyotina prihodnost vključuje več električnih modelov in priključne hibride z 200-kilometrskim dosegom"


Gosic
1 leto 14 dni nazaj

Delajo torej na tistem, kar je že BMW z i3 Rexom 8 let nazaj.

 
Kia bo manjše električne avte proizvajala v Evropi
Korejci korak bližje programsko definiranim vozilom