Novice

Ukinitev subvencij v Nemčiji je povzročila drastičen padec prodaje električnih vozil

Decembra je nemška vlada presenetila bodoče kupce električnih vozil in predčasno ukinila subvencije. Očitno je bila to kaplja čez rob, že tako manjše zanimanje kupcev za električna vozila pa je s tem še dodatno upadlo.

V primerjavi z decembrom je prodaja električnih vozil v januarju padla za neverjetnih 54,9 odstotkov. Na udaru so tudi priključni hibridi, saj se je njihova prodaja zmanjšala za 19,6 odstotka. Na drugi strani se je trg modelov z motorji na notranje zgorevanje povečal za več kot 9 odstotkov. Proizvajalci so prodali 9,1 odstotka več bencinsko gnanih modelov in 9,5 odstotka več dizelsko gnanih modelov.

Nemški trg se je precej ohladil

Kljub temu, da je precej zrasla prodaja modelov z motorji na notranje zgorevanje, se je gledano v celoti nemški trg v primerjavi zBMW_i5_M60_64 decembrom skrčil za 11,7 odstotka.

A za občuten padec prodaje električnih vozil ni v celoti kriva ukinitev državnih subvencij. Trg električnih vozil se je pričel občutneje ohlajati že decembra, kar je sprožilo alarm pri številnih avtomobilskih proizvajalcih. Težave so se pričele kazati že prej. “Šibko gospodarstvo, visoki stroški financiranja in znatne geopolitične napetosti vodijo v nepripravljenost do nakupa tako s strani posameznikov kot podjetij. Skratka, leto 2024 bo verjetno težko leto za avtomobilsko industrijo,” je trenutno stanje opisal Constantin Gall, poslovodni partner analitičnega podjetja EY in poudaril, da ukinitev subvencij prinaša nove izzive za proizvajalce.


Cenovna vojna se s Kitajske seli v Nemčijo

byd_seal_u_95
Čas bo pokazal, kdo je najbolje pripravljen na cenovno vojno, a ta trenutek se zdi, da ima BYD pri tem kar močne adute.

Zaradi zgoraj opisanih težav se vse več proizvajalcev odloča za nižanje cen električnih vozil. Cenovna vojna se tako seli v Nemčijo, saj so svoje modele že pocenili pri Tesli, BYD in Volkswagnu (slednji so namesto pocenitev pripravili pakete 4All, kjer za skoraj enako ceno kupcu podarijo veliko dodatne opreme). Ker analitiki Nemčiji napovedujejo slabšo gospodarsko prihodnost, bi se lahko cene nižale še naprej, kar bi lahko ogrozilo obstoj nekaterih manjših podjetij in dobaviteljev.

Pri VDA med drugim napovedujejo, da se bo nemški avtomobilski trg v letošnjem letu v primerjavi z lanskim skrčil za odstotek na 2,82 milijona emot. To pa je še vedno kar 25 odstotkov manj prodanih novih avtomobilov kot pred epidemijo. Napoveduje se tudi 9-odstoten padec prodaje električnih vozil, kljub temu, da se bo proizvodnja dvignila za 19 odstotkov.

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters, Wall Street Journal. Foto: Volkswagen, BMW.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Ukinitev subvencij v Nemčiji je povzročila drastičen padec prodaje električnih vozil"


meganer
7 meseci 23 dni nazaj

Kopirano iz Avtomanije

Zanimiv je tudi podatek, da so junija močno znižali ceno tudi modelu ID.3, kar se jim je že mesec kasneje obrestovalo v prodajni statistiki. Če so v šestem mesecu zabeležili komaj 1819 prodanih vozil, je julija prodaja ta dobesedno eksplodirala (7378 prodanih primerkov ID.3). V posebni akciji so električnega ID.3 ponujali za 119.900 juanov oziroma 15.300 evrov (redna cena znaša 162.888 juanov oz. 20.700 evrov

Ko bo pri nas v EU taka cena, bo tudi statistika drugačna.

Sriple-Tix
7 meseci 24 dni nazaj

Kriza v Bruslju.

Evropejci se nocejo obnasati po njihovih zahtevah.

Bucko99
7 meseci 22 dni nazaj

Nočejo ali ne morejo… ?

meganer
7 meseci 22 dni nazaj

Dobro vprašanje…..

 
Musk označil hibride kot “fazo” – besede so se mu vrnile kot bumerang
Električni modeli Mercedes-Benz bodo deležni drugačnega oblikovalskega pristopa