Novice

Vajenci obnovili edini preostali prototip BMW-ja 1600 GT kabriolet

Ni prav pogosto, da strokovnjaki prepustijo vajencem pomembna dela. To še toliko bolj velja, ko je v igri obnova projekta s tako edinstveno preteklostjo. Bavarci poročajo, da so z edinim preostalim prototipa BMW 1600 GT kabriolet storili prav to.

BMW je v vsej zgodovini izdelal samo dva prototipa 1600 GT kabriolet. Eden od njiju je bil uničen v nesreči v postopku njegovega testiranja, drugega pa je dobil v last Herbert Quandt, nemški industrialec, ki je zaslužen za ohranitev BMW-jeve samostojnosti, ko je bil ta na robu bankrota in tik pred prodajo Daimler-Benzu. Po obdobju lastništva avta v družini Quandt je zamenjal še nekaj lastnikov dokler se ni pred nekaj leti ponovno vrnil v last BMW-ja na njihovo lokacijo v nemškem Dingolfingu, kjer je bil nenazadnje tudi izdelan.

BMW 1600 GT kabriolet je zrisal Pietro Frua, oblikovalec, ki se je podpisal pod nekatere Maseratije in Ghie. Na vrhuncu kariere je v 60. letih prejšnjega stoletja zrisal tudi nekaj modelov Glas, majhnega avtomobilskega proizvajalca iz nemškega Dingolfinga. Med njimi so bili recimo Glas 1300 GT, Glas 1700 in Glas 2600 V8. Glasa je konec 60. let kupil BMW, s čimer je bil položen temelj za nastanek BMW-ja 1600 GT kabriolet. Njegova osnova izhaja iz Glasovega športnega kupeja, ki so mu namenili novo zadnjo premo, motor iz BMW 1600 TI, BMW-jeve ledvičke in žarometa BMW-jeve serije 02.

Ravno na BMW-jevi lokaciji v Dingolfingu so več let potekala obnovitvena dela edinega preostalega prototipa omenjenega modela. Glavnino del naj bi pod navodili in budnim očesom strokovnjakov opravili učenci BMW-jeve poklicne šole. BMW Group Classic je pri tem pomagal z zagotovitvijo nadomestnih delov oziroma izdelavo kopij delov, ki jih ni bilo več na voljo.

BMW na žalost ni priskrbel fotografij avta pred prenovo, a zelo verjetno so mu povrnili prvotno podobo s srebrnim karoserijskim lakom zunaj in temno rdečo notranjostjo ter zložljivo platneno streho.

Avtu je namenjeno mesto v bogati zbirki BMW Group Classic med več sto drugimi za Bavarce bolj ali manj pomembnimi zgodovinskimi modeli.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog; Foto: BMW)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lastniki Porschejevih klasik bodo lahko mirneje spali
Dvajset let Toyotinega mestnega prvaka