Novice

Večja ponudba SUV modelov Volkswagen

Pri največjem nemškem avtomobilskem proizvajalcu želijo v naslednjih letih potrojiti število svojih predstavnikov v razredu športno uporabnih vozil, saj bi na vsak način radi prehiteli Toyoto v številu prodanih vozil.

Pri Volkswagnu zelo resno razmišljajo, da bi v bližnji prihodnosti ponudili poleg kompaktnega Tiguana in prestižnega Touarega še štiri povsem nove modele. K tovrstnem razmišljanju jih je prepričalo dejstvo, da povpraševanje po SUV-jih že več let narašča. Leta 2012 so SUV-ji predstavljali 17,6 % svetovne proizvodnje, projekcija pa kaže, da se bo njihov delež leta 2018 povečal na 20,1 %. Pri Volkswagnu je dosedanja prodaja sicer bazirala na tradicionalnih modelih, kot sta Golf in Passat, s katerimi pa jim ni uspelo bolj množično prodreti na ameriški trg, kjer imajo tekmeci večjo ponudbo SUV-jev.

Tako naj bi bila že naslednje leto predstavljena nova generacija Tiguana, ki bo lažja in posledično varčnejša, pri Volkswagnu pa načrtujejo tako kupejevsko verzijo kakor tudi podaljšano različico. Poznavalci hkrati dodajajo, da bi lahko Volkswagen v kratkem lansiral tudi subkompaktnega križanca, pri katerem se bodo naslonili na pred kratkim predstavljena prototipa – Taigun in kupejevski T-Roc. Poleg kompaktnih pri proizvajalcu načrtujejo še srednje velik SUV, ki temelji na konceptu CrossBlue in bi bil preko luže v prodaji leta 2016.

Preko Atlantika v tem trenutku pospešeno iščejo lokacijo za proizvodnjo novih modelov, h končni odločitvi pa bodo precej vplivale morebitne spodbude vlad v Mehiki in Tennesseeju. Z novimi SUV modeli želijo neposredno konkurirati Toyoti, ki se lahko pohvali s kar nekaj bestsellerji (RAV4, Land Cruiser), pa tudi General Motorsu, ki ima v ponudbi celo 14 SUV modelov.

Nenazadnje imajo SUV modeli že znotraj matičnega koncerna čedalje večji vpliv. Tako bosta pri prestižnem Porscheju modela Macan in Cayenne v naslednjem letu predstavljala kar 64 % celotne prodaje znamke, medtem ko bo njihov tradicionalni model 911 prevzel zgolj 24 % celotne prodaje. Prav tako bodo pri Audiju že leta 2016 lansirali svoj četrti SUV (Q1), pred rojstvom je Bentleyevo športno uporabno vozilo, načrtujejo pa ga tudi pri Lamborghiniju.

Dejstvo je, da so SUV-ji bolj dobičkonosni od ostalih modelov, zato so Volkswagnovi apetiti še toliko večji. Z novimi modeli bi najverjetneje dosegli cilj, pri katerem bi dobiček iz poslovanja presegel 6% prodaje (v lanskem letu so dosegli 2,9%).

Avtomobilizem.com (Vir: autonews.com. Foto: Volkswagen)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Večja ponudba SUV modelov Volkswagen"


bucko_99
9 leta 10 meseci nazaj

druga slika me zadek malo spominja na porsche macana, maska na tretji sliki je pa podobna land roverju, npr freelander.

 
Škoda začela izdelovati nove trivaljne bencinske motorje
Z roko v roki za japonsko avtoindustrijo