Novice

Visokozmogljivi SUV s številnimi talenti – prenovljeni Audi Q5

Športen, prostoren, udoben in multifunkcionalen – Audi Q5 je prav gotovo vsestranski tip zmagovalca. Športni terenec srednjega avtomobilskega razreda je zdaj še bolj privlačen, učinkovit in športen; ponaša se tudi s številnimi novimi rešitvami na področju dizajna, infotainmenta, podvozja in motorjev.

Q5 hybrid quattro, Audijev prvi serijski hibridni model, združuje moč šestvaljnika in porabo štirivaljnika.

Motorji

Audi pošilja prenovljeni Q5 na cesto s paleto petih motorjev: tremi TDI in dvema TSI. Vsi agregati kombinirajo direktno vbrizgavanje goriva in turbopolnilnik, in vsi so serijsko opremljeni s sistemom start-stop. Čeprav ima večina motorjev zdaj še večjo moč, se je njihova poraba zmanjšala za do 17 odstotkov.

Najvarčnejši motor za serijo Q5 je 2.0 TDI, ki je na voljo v dveh različicah. Štirivaljnik z močjo 105 kW (143 KM) in navorom 320 Nm je kombiniran z ročnim menjalnikom in s pogonom na sprednji kolesni par; na 100 km porabi v povprečju 5,3 litra dizelskega goriva, kar ustreza emisiji CO2 139 g/km. 75-litrski rezervoar goriva tako zadošča za akcijski radij do 1.400 km.

Pri različici z močjo 130 kW (177 KM) in navorom 380 Nm znaša poraba goriva 6,0 l/100 km (z menjalnikom S tronic in pogonom quattro). Motor 3.0 TDI pa razvije moč 180 kW (245 KM) in navor 580 Nm. S tem temeljito posodobljenim dizelskim V6-motorjem, ki je serijsko kombiniran s 7-stopenjskim menjalnikom S tronic in pogonom quattro, pospeši Q5 od nič do 100 km/h v 6,5 sekunde in doseže končno hitrost 225 km/h. Njegova povprečna poraba znaša 6,4 litra goriva na 100 km.

Tudi bencinska motorja za prenovljeni Audi Q5 sta v skladu z najnovejšim tehničnim razvojem. Posebnost v družini motorjev TFSI je novi dvolitrski štirivaljnik s številnimi inovacijami, ki zadevajo krmiljenje ventilov in njihovega hoda, inovativni toplotni management, vbrizgalno napravo, turbopolnilnik in integracijo izpušnega zbiralnika v glavo motorja.

Novi 2.0 TFSI zagotavlja moč 165 kW (225 KM) in navor 350 Nm. Povprečna poraba
(z ročnim menjalnikom) znaša 7,6 l/100 km. Še večjo moč pa razvije novi 3.0 TFSI: trilitrski V6-motor s kompresorskim polnjenjem, ki je zamenjal 3,2-litrski agregat, namreč razvije 200 kW (272 KM) in navor 400 Nm. Ključni podatki: pospešek od nič do 100 km/h v 5,9 sekunde, najvišja hitrost 234 km/h, povprečna poraba 8,5 l/100 km.

Prenos moči

V Audiju so za vsak motor za prenovljeni Q5 pripravili ustrezen sistem za prenos moči. Štiri¬valjniki so serijsko kombinirani z ročnim menjalnikom. Za 2.0 TFSI z močjo 165 kW (225 KM) je alternativno na voljo tudi udobni 8-stopenjski menjalnik tiptronic, ki je pri 3.0 TFSI že serijski. Športni 7-stopenjski S tronic pa je serijski za 3.0 TDI, pri 2.0 TDI z močjo 130 kW (177 KM) pa je na voljo opcijsko.

Menjalniki so pri štirivaljnih različicah integrirani v inovativni toplotni management motorjev, kar pri hladnem zagonu znatno skrajša fazo ogrevanja. Pri vseh menjalnikih imajo prestavna razmerja široke razpone – dolga prestavna razmerja v višjih prestavah zagotavljajo manjšo porabo goriva, krajša prestavna razmerja v nižjih prestavah pa omogočajo bolj dinamično vožnjo.

Stalni štirikolesni pogon quattro je pri skoraj vseh motorjih vključen v serijsko opremo – samo motor 2.0 TDI z močjo 105 kW (143 KM) je gnan na sprednji kolesi. Sredinski diferencial načeloma razporeja moč v razmerju 60 : 40 med zadnjo in sprednjo premo, po potrebi pa lahko to razmerje bliskovito prilagodi. Pri delu mu pomaga funkcija porazdeljevanja navora po posameznih kolesih, ki deluje z blagim poseganjem v zaviranje.

Podvozje

Podvozje Audija Q5 vključuje petvodilno sprednjo premo in zadnjo premo s trapeznimi vodili, odlikuje pa ga nov nivo uglajenosti in udobja – zasluge za to ima nova karakte¬ristika vzmeti, blažilnikov in stabilizatorjev. Novi elektromehanski servo volan vozniku zagotavlja tesen stik s cesto, saj ga odlikuje neposreden prenos krmilne sile. Sistem, pri katerem je stopnja podpore odvisna od hitrosti vožnje, pri vožnji naravnost ne troši energije, zato se poraba goriva zmanjša za okrog 0,2 litra na 100 km.

Aluminijasta platišča za Q5 so 17-palčna in z dimenzijo 235/65 (18-palčna od 165 kW [225 KM]). Audi in quattro GmbH ponujata tudi opcijska platišča z diagonalo do 20 palcev in s pnevmatikami do velikosti 255/45. Kupci z izrazito športnimi ambicijami se lahko odločijo za športno podvozje S line. Elektromehansko parkirno zavoro je možno nadgraditi z opcijsko speljevalno asistenco, serijska asistenca za nadzorovani spust pa skrbi za ustrezno hitrost na strmih naklonih. Elektronski stabilizacijski program (ESC) svoje delovanje prilagaja vrsti podlage.

Nadstandarden v Audiju Q5 je prav gotovo tudi sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select. Ta vozniku omogoča, da za delovanje pedala za plin, prestavne točke avtomatskega menjalnika, stopnjo servo podpore na volanu in delo¬vanje avtomatske klimatske naprave izbira med štirimi načini delovanja, med katerimi je tudi varčevalni (efficiency). Če pa je vozilo opremljeno z Audijevim navigacijskim sistemom, je tu še peti način delovanja, ki ga je možno individualno programirati.

V Audi drive select je poleg tega možno vključiti še tri opcijske komponente: radarski tempomat (adaptive cruise control), podvozje z uravnavanjem blaženja in dinamično krmiljenje, ki s pomočjo aktivnega gonila prilagaja stopnjo prenosa glede na hitrost vožnje. Z blagimi krmilnimi impulzi tako v ovinkih izenačuje učinke podkrmiljenja in prekrmiljenja.

Audi Q5 je zelo dobro kos tudi zahtevnejšim terenom. Premaguje lahko vzpetine z naklonom do 31 stopinj. Kot brežine lahko spredaj in zadaj znaša do 25 stopinj, kot klančine pa 17 stopinj. Odmik od tal meri 20 cm.

Zunanji dizajn

Audi Q5 je napreden in športen, prostoren in funkcionalen. Njegov dizajn s kupejevsko strešno linijo in pokrovom prtljažnika, ki zaobjema zadek, upodablja vse te lastnosti – zdaj pa je dobil še nekaj novih, markantnih potez. Notranjost žarometov je na novo strukturirana, pri opcijskih žarometih ksenon plus pa dnevne LED-luči zdaj tvorijo sklenjen pas. Kot dodatna oprema je na voljo sistem adaptive light z dinamičnimi in statičnimi smerno prilagodljivimi lučmi.

Na sprednjem delu visokozmogljivega športnega terenca močneje kot prej izstopajo vodoravne linije. Mreža hladilnika v visokosijajni črni barvi ima prirezana zgornja vogala, njene navpične kromirane prečke in Audijevi krogi pa imajo tridimenzionalno zasnovo. V spremenjeni odbijač so vgrajene odprtine za zajemanje zraka z visokosijajnimi črnimi mrežicami in meglenke s kromiranimi obrobami.

Tudi zadnje luči so v kombinaciji z žarometi ksenon plus izdelane v LED-tehnologiji kot optično homogeni svetlobni pasovi. Novo zasnovo imajo tudi difuzor in izpušne cevi z ravnim spodnjim delom – v dveh različicah, odvisno od izbranega motorja. Strešne letve in prečni strešni nosilec so del serijske opreme.

V barvni paleti je 15 barv, od tega štiri nove. Po želji sta na voljo tudi paket zunanje opreme S line in paket terenske opreme; z njunimi oblikovnimi detajli in barvami montažnih elementov lahko Q5 dobi povsem individualen videz.

Prenovljeni SUV je dolg 4,63 m, širok 1,90 m in visok 1,65 m. Količnik zračnega upora cX znaša 0,33, čelna površina meri 2,65 m2, teža praznega vozila v osnovni izvedbi pa je 1.755 kg.

Pokrov motornega prostora in pokrov prtljažnika sta izdelana iz aluminija, v karose¬rij¬sko strukturo pa je vključen velik delež jekel ultravisoke trdnosti. Te komponente prispevajo k zmanjšanju mase in izboljšanju naletne varnosti vozila – notranjost visoko¬zmogljivega SUV je trdna in zelo udobna. Audi je za karoserijo modela Q5 prejel “Euro Car Body Award”, najpomembnejše priznanje strokovne javnosti.

Notranjost

Notranjost Audija Q5 je zdaj še bolj elegantna. Številne upravljalne elemente krasijo tanke kromirane obrobe; ročica volanskega droga, kontaktni ključ in instrumentni so malenkostno spremenjeni. Tanke obrobe na sredinski konzoli blestijo v visokosijajni črni barvi. Vse različice volana, tudi tista z obvolanskimi prestavnimi tipkami, se ponašajo z novim dizajnom v slogu modelov Q.

Dodatno so izboljšali tudi ergonomsko zasnovo vozila. Medijska centrala MMI navigacija plus ima zdaj štiri tipke, v regulator glasnosti pa je dodatno vgrajena tudi funkcija za preskok (Skip). Prenove so bili deležni tudi elementi za upravljanje ogrevanja sedežev, nove, visokoučinkovite klimatske naprave, sistema za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select in večfunkcijskega volana.

Od dodatne opreme velja posebej omeniti komfortni ključ, triconsko avtomatsko klimat¬sko napravo in klimatizirane komfortne sedeže s funkcijo prezračevanja. Za prijetno vzdušje v vozilu poskrbi tudi panoramsko strešno okno.

Brezkompromisna, vrhunska kakovost je pri Audiju pravzaprav samoumevna. Ponudba materialov, barv in prevlek je sestavljena na novo – tri nove barve notranjosti, po tri vrste tekstila in usnja ter 35 različnih kombinacij omogočajo izjemno veliko individualne kreativnosti.

Na notranjih vratnih oblogah so velike serijske aplikacije iz tkanine; v ponudbi dekora¬tiv-nih elementov so tri vrste lesenega furnirja in ena različica iz aluminija.

Pri paketu športne opreme S line je notranjost odeta v črno barvo, za dodatno eleganco pa poskrbijo športni sedeži in okrasni elementi. Športni paket S line zaokrožajo 19-palčna platišča s pnevmatikami velikosti 235/55, športno podvozje in ekskluzivna zunanja barva daytonsko siva biserna. Še več izbranih predlogov pa je vključenih v dizajn pakete, ponudbo Audi exclusive in Audi exclusive line.

Audi Q5 je avto z mnogimi praktičnimi rešitvami za prosti čas in družino. Ima dolgo medosno razdaljo (2,81 m), zato je v njegovi notranjosti obilo prostora. Naslonjalo zadnjih sedežev ima nastavljiv naklon. Če pa naslonjalo podremo – in to je s pomočjo vzvoda iz prtljažnika res zelo enostavno –, se prostornina prtljažnika s 540 litrov poveča na 1.560 litrov.

Pri Audiju najdemo na seznamu dodatne opreme tudi sistem vodil za prtljažnik, elektri¬č¬ni pogon za pokrov prtljažnika, sovoznikov sedež s poklopnim naslonjalom in zadnjo sedežno klop, ki je vzdolžno pomična za 10 cm in v kateri je odprtina za prevoz daljših predmetov. Priklopna obremenitev Audija Q5 znaša do 2,4 t (odvisno od motorja in naklona), zato je kot nalašč za vlečno vozilo.

Asistenčni sistemi

Vožnja v prenovljenem Q5 je umirjena in sproščena – nenazadnje tudi zaradi najsodob¬nej-ših Audijevih asistenčnih sistemov. Vozilo je serijsko opremljeno z voznikovim infor-macijskim sistemom, ki vključuje funkcijo priporočila za premor. Če namreč sistem na osnovi zasukov volana in nekaterih drugih parametrov zazna, da voznikova pozornost popušča, mu vedno priporoči, da naredi premor.

Od opcijskih sistemov pripada osrednje mesto sistemu adaptive cruise control. To je radarski tempomat, ki uravnava razdaljo do spredaj vozečega vozila; pri hitrostih do 30 km/h sproži zaviranje s polno močjo, če zazna nevarnost naleta. Sistem Audi active lane assist vozniku po potrebi pomaga z blagimi posegi v obračanje volana, da ne bi skrenil z voznega pasu. Audi side assist pa nadzira območje za vozilom in vozniku olajšuje menja¬vo voznih pasov.

Infotainment in Audi connect

Pri Audiju so za prenovljeni Q5 pripravili široko ponudbo informacijsko-razvedrilnih sistemov. Vrh ponudbe pripada avdiosistemu Bang & Olufsen in MMI navigaciji plus z velikim trdim diskom, 7-palčnim barvnim zaslonom, 3D-grafiko in DVD-predvajalni¬kom. Ta sistem je bil v mnogočem izpopolnjen, denimo z glasovnim upravljanjem in opcijskim digitalnim radijskim sprejemnikom. Pri modelu Q5 hybrid quattro je vključen že v serijsko opremo, kar velja tudi za Audi Sound System in barvni voznikov informacij¬ski sistem.

MMI navigacijo plus odlično dopolnjuje Bluetooth avtotelefon online. Integrirano ima namreč dostopno točko WLAN, prek katere lahko sopotniki s svojimi mobilnimi napravami med vožnjo prosto dostopajo do spleta in elektronske pošte. Vozniku pa ta opcija med vožnjo omogoča dostop do individualiziranih spletnih storitev Audi connect, kot so na primer glasovno upravljanje Googlovega iskalnika interesnih točk, navigacija s pomoč¬jo posnetkov Google Earth ali prikaz Google Street View. Audijeve spletne pro¬met¬ne informacije, tj. ena od storitev Audi connect, voznika v realnem času seznanjajo z gostoto prometa na njegovi izbrani relaciji.

Ena od novosti je tudi aplikacija za pametne telefone Audi music stream. Z njo lahko
vozniki Audija Q5 sprejemajo preko 5.000 spletnih radijskih postaj in najljubše shranijo na prenosni telefon. Izbrani program se preko točke WLAN prenese v MMI navigaci¬jo plus, predvaja pa se preko zvočnikov avdiosistema. Tudi upravljanje spletnega radia poteka preko terminala v vozilu.

Audi Q5 hybrid quattro

Q5 hybrid quattro, Audijev prvi hibridni model, je zasnovan kot visokozmogljiv paralel¬ni hibrid. Za pogon sta zadolžena bencinski motor 2.0 TFSI z močjo 155 kW (211 KM) in navorom 350 Nm ter elektromotor z največjo močjo 40 kW (54 KM) in navorom 210 Nm. Oba agregata skupaj lahko za kratek čas zagotavljata sistemsko moč 180 kW (245 KM) in sistemski navor 480 Nm.

Audi Q5 hybrid quattro pospeši od nič do 100 km/h v 7,1 sekunde, najvišja hitrost, ki jo doseže, pa je 225 km/h. Pri konstantni hitrosti 60 km/h lahko do tri kilometre prevozi izključno z električnim pogonom, pri čemer lahko doseže največjo hitrost 100 km/h. Njegova povprečna poraba znaša samo 6,9 litra goriva na 100 km.

Za prenos moči služi močno prilagojeni 8-stopenjski menjalnik tiptronic, ki deluje brez pretvornika navora. Namesto njega je tu elektromotor, ki je kombiniran z lamelno sklopko. Ta povezuje oziroma ločuje elektromotor in motor TFSI. Za shranjeva¬n¬je električne energije se uporablja kompaktna in lahka litij-ionska baterija z 1,3 kWh. Kompleksni sistem zračenja skrbi za ustrezno temperaturo akumulatorja.

Voznik s tipko in preko izbirne ročice za menjalnik tiptronic preklaplja med tremi voznimi programi. Krmilno polje EV daje prednost električnemu pogonu, pri programu D sta učinkovito krmiljena oba motorja, program S in ročno prestavljanje s tiptronicom pa sta namenjena poudarjeno športni vožnji.

V teh okvirih krmilnik hibridnega sistema vedno izbere najprimernejši način delovanja. Audi Q5 hybrid quattro lahko deluje samo z motorjem TFSI, samo z električnim pogo¬nom ali na hibridni način. Poleg tega se pri zaviranju energija regenerira in shrani, da se lahko kasneje izkorišča za močno pospeševanje, ko delujeta vzporedno oba pogona.

Audi Q5 hybrid quattro lahko na zunaj med drugim prepoznate po enotno lakiranih odbijačih in po platiščih, ki imajo 10-kraki turbinski dizajn, značilen za hibridne modele. Serijska platišča so 19-palčna, 20-palčna so na voljo kot opcija. V armaturo so za prikaz različnih voznih režimov vgrajeni posebni prikazovalniki – denimo prikazovalnik električ¬ne moči, ki nadomešča merilnik števila vrtljajev.

Cene

Cena za slovenski trg še ni znana. Visokozmogljivi športni terenec bo v prodajne salone zapeljal septembra.

Vir: Audi

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Chanov kotiček: Ona
Priprave na Guinnessov rekord v polnem teku