Novice

Volkswagen Hrošč, vse najboljše za sedemdeseti rojstni dan

Ta teden predstavlja mejnik v avtomobilski industriji, saj je pred sedemdeseti leti, takoj po koncu druge svetovne vojne, v Wolfsburgu s produkcijske linije zapeljal prvi Hrošč. S tem dogodkom se ni začel le preporod nemške avtomobilske industrije, temveč je to pomenilo nov industrijsko naravnan začetek za celoten svet.

Volkswagen je med vojno izdelal 630 primerkov modela kDF, medtem, ko je bil Volkswagen Tip 1 (Hrošč) prvi izdelek nove, tehnološko izredno napredne tovarne v Wolfsburgu. Obrat so zgradili leta 1938 za izdelavo avtomobilov, vendar so ga med vojno preuredili za proizvodnjo vojaške opreme, zato so tovarno večkrat bombardirali zavezniki. Po koncu vojne so oblast nad tovarno prevzeli Britanci in njeno namembnost v trenutku preusmerili iz vojaške v civilno.  Za prenovo tovarne po vojni je poskrbel major in inženir Ivan Hirst iz vrst britanske vojske, ki je obenem pospremil novega hrošča v proizvodnjo. Začetno naročilo 20 tisoč vozil je preseglo pričakovanja, večina izdelanih vozil pa je bila na začetku namenjenih predvsem zavezniškim silam.

Proizvodnja se je povečala po reformaciji nemške marke leta 1948 in stari dobri Hrošč je ostal v proizvodnji vse do leta 2003, ko so zaključili z njegovo izdelavo v Mehiki. Medtem je bila že v prodaji nova generacija (New Beetle), ki je bila proizvajana v obdobju 1997-2011, nasledila pa jo je aktualna generacija (A5), ki jo sestavljajo v proizvodnem obratu v Mehiki.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen Hrošč, vse najboljše za sedemdeseti rojstni dan"


Ivan36
8 leta 3 meseci nazaj

“Za prenovo tovarne po vojni je poskrbel major in inženir Ivan Hirst iz vrst britanske vojske, ki je obenem pospremil novega hrošča v proizvodnjo. Začetno naročilo 20 tisoč vozil je preseglo pričakovanja, večina izdelanih vozil pa je bila na začetku namenjenih predvsem zavezniškim silam.”
Torej je ON kriv, da imamo sploh VW!!!

 
Zadnje platišče Forda se lahko spremeni v monocikel
Prihaja še film o Ferrucciu Lamborghiniju