Novice

Volvo Car Corporation izboljšuje varnost s komuniciranjem med vozili

Komuniciranje vozil med seboj in prometnim okoljem odpira fantastične možnosti. Izmenjajo se lahko pomembne informacije – kar ustvarja varnejšo in udobnejšo vožnjo.

To je razlog, zakaj se je Volvo Car Corporation pridružil, skupaj z ostalimi evropskimi avtomobilskimi proizvajalci in dobavitelji, komunikacijskemu konzorciju CAR 2 CAR, katerega cilj je ustvariti platformo za CAR 2 CAR komunikacijo v naslednjih petih letih.

»V prihodnosti bomo imeli napredno izmenjavo pomembnih informacij med vozili, kot so pozicija, hitrost in smer,« pravi Erik Israelsson, projektni vodja ITS (Intelligent Transport Systems) pri Volvo Car Corporation.

Volvo Car Corporation je nedavno podpisal memorandum o razumevanju s člani CAR 2 CAR komunikacijskega konzorcija o implementaciji standardizirane tehnologije za komuniciranje med vozili od leta 2016 naprej.

Cilj je ustvariti komunikacijo med vozili, ne glede na blagovno znamko vozila. Komunikacija poteka preko brezžičnega omrežja (podobno kot WLAN) in koristi že obstoječe sisteme, kot je GPS navigacijski sistem. Specifična frekvenca omogoča samodejno povezovanje vseh vozil znotraj radija in izmenjavo informacij o parametrih; pozicija, hitrost in smer. Vgradnja oddajnikov cestne infrastrukture, kot so prometni znaki in semaforji, bo dodatno razširila omrežno komunikacijo.

»To področje predstavlja pomemben potencial, kot tudi priložnosti v mnogih sferah prometne varnosti, npr. konstanten tok prometa in dodatno udobje za cestne uporabnike,« doda Erik Israelsson.

Nekaj primerov nove tehnologije:

Optimalna hitrost za »zeleni val«
Oddajnik v semaforju odda informacijo o optimalni hitrosti, ki jo mora obdržati vozilo, da ujame tako imenovani zeleni val, s čimer se izogne nepotrebnemu zaviranju pred rdečo lučjo. Med čakanjem na semaforju na zeleno luč dobi voznik informacijo, koliko časa bo še rdeča luč.

Opozarjanje na vozila na nujni vožnji
Sistem opozarja voznika na vozila na nujni vožnji dovolj zgodaj, da lahko naredi prostor za to vozilo, brez naglih manevrov. To je predvsem uporabno ponoči v mestih, ko vozila na nujni vožnji, zaradi spoštovanja javnega reda in miru, ne uporabljajo toliko zvočnih signalov in v primeru, ko se v vozilu posluša glasna glasba.

Opozarjanje na cestna dela
Sistem opozarja na cestna dela. Gradbeni stroji lahko oddajajo signal pred samo lokacijo del. Vozniki tako dobijo pravočasno opozorilo za zmanjšanje hitrosti ter alternativne predloge drugih poti. Sistem poda tudi informacijo, koliko razdalje je še do konca cestnih del.

Opozarjanje na počasna vozila
Počasna ali pokvarjena vozila opozorijo nase s signalom. Pravočasen prejem te informacije zmanjša možnost neprijetnih presenečenj z naletom na pokvarjeno vozilo.

Opozarjanje na prometni zastoj
Sistem opozarja na zastoj ali kolono na cesti ter zmanjšuje možnost naleta.

Vremenske informacije
Sistem opozarja na lokalno slabo vreme; močan dež, sneg ali ledeno cestišče.

Elektronska zavorna luč za nujne primere
Vozila, ki se pokvarijo na cesti, predstavljajo nevarno situacijo, tako za potnike v vozilu kot za ostale uporabnike cest. CAR 2 CAR pravočasno opozarja na zaustavljeno vozilo.

Opozarjanje na bližino motorista
Motoristi so med najbolj ogroženimi uporabniki cest, zato za izboljšanje njihove varnosti CAR 2 CAR obvešča druge uporabnike cest na njihovo bližino.

Opozarjanje na prevoženo rdečo luč
Semaforji, ki komunicirajo z avtomobili, omogočajo opozarjanje voznika, ki ni opazil rdeče luči, z zvočnim ali svetlobnim signalom v vozilu. Tehnologija opozori voznika, če gre skozi zeleno luč, vendar gre drugo vozilo po nesreči skozi rdečo.

»Ko bo sistem vgrajen v vozila prihodnosti, bo to pomembna prednost za voznike in infrastrukturo naslednje generacije, hkrati pa bo izboljšana prometna varnost,« zaključi Erik Israelsson.

CAR 2 CAR komunikacijski konzorcij je organizacija evropskih avtomobilskih proizvajalcev, ki jih podpirajo do

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen AG v Braziliji predstavlja avtomobilske novosti
BMW Group načrtuje izgradnjo tovarne v Braziliji