Novice

Volvo Car Corporation je del velike evropske raziskave, ki je razkrila: nova varnostna tehnologija, ki zmanjša do 42 % tveganje trčenja v zadek vozil na avtocestah

Končno poročilo raziskovalnega projekta EuroFOT, ki združuje 28 evropskih podjetij in organizacij, potrjuje, da sistemi Volva, ki pomagajo vozniku izogniti se nesrečam in trčenjem, prinašajo ogromne prednosti.

Vozila, ki imajo prilagodljivi tempomat (ACC) in opozarjanje pred trčenjem, zmanjšajo tveganje trčenja v sprednje vozilo na avtocesti do 42 %.

European Field Operation Test (EuroFOT) na aktivnih varnostnih sistemih je raziskovalni projekt, podprt z evropskimi sredstvi. Vključuje 28 organizacij, vključno s švedskimi Volvo Car Corporation, Volvo Trucks in Chalmers tehnološko univerzo.

V EuroFOTu je sodelovalo 100 vozil volvo V70 in XC70 s 263 vozniki. Vsa vozila so bila opremljena s kamerami in senzorji, ki so beležili vsako sekundo poti kar 18 mesecev, kar pomeni, da je bil lahko preučen in ocenjen prav vsak pripetljaj in situacija. Tako so Volvo strokovnjaki prišli do 30 terabajtov podatkov od 3 milijone prevoženih kilometrov. Končno poročilo EuroFOTa vključuje tudi materiale drugih avtomobilskih proizvajalcev.

“Analize kažejo, da naše na svetu vodilno osredotočenje na nove varnostne in podporne tehnologije pelje do rezultatov v vsakodnevnih prometnih situacijah. Od začetka EuroFOTa smo predstavili številne nove sisteme in izboljšali že obstoječe. Primer je Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem, ki opozori voznika in samodejno zavre, če je na cesti pešec,” doda Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Corporation.

Analiza petih tehnologij

EuroFOT je temeljil na analizi petih tehnoloških rešitvah Volva.
• PRILAGODLJIVI TEMPOMAT (ACC) ohranja razdalja med sprednjim vozilom.
• OPOZARJANJE PRED TRČENJEM (Collision Warning) opozori v primeru neizogibnega trčenja v sprednje vozilo ter pripravi zavore za morebitno zaviranje.
• SISTEM ZAZNAVE MRTVEGA ZORNEGA KOTA (BLIS) opozarja voznika na vozila v mrtvem kotu na obeh straneh vozila.
• OPOZORILO MENJAVE VOZNEGA PASU (LDW) opozori voznika, če nenamerno zapelje na drug vozni pas.
• SISTEM NADZORA VOZNIKA (DAC) je oblikovan, da zazna in opozori, če je voznik utrujen ali mu primanjkuje koncentracije.

Izboljšana varnost s tempomatom in opozarjanjem pred trčenjem

Končno poročilo EuroFOTa jasno prikazuje, da prilagodljivi tempomat in sistem za opozarjanje pred trčenjem izboljšata prometno varnost. Prednosti so še boljše na avtocesti, kjer je tveganje za nalet na sprednje vozilo manjše za kar 42 %.

Ko pa gre za sistem opozarjanja pred trčenjem, 70 % voznikov meni, da le-ta izboljša stopnjo varnosti. Eden izmed udeležencev raziskave je na primer rekel: “Zaradi opozorilnega sistema sem se nekajkrat uspel izogniti nesreči, ko so vozila pred menoj kar na enkrat pričela zavirati.”

Pozitiven trend tudi za ostale tehnologije

Tudi za ostale opozorilne sisteme, ki se osredotočajo na utrujenost voznika, ohranjanje smeri vožnje ter vozila v mrtvem kotu, je trend zelo pozitiven. Žal pa za enkrat še ni dovolj podatkov, ki bi statistično dokazovali zmanjšanje tveganja nesreč.

“To je zato, ker je število nesreč relativno majhno. Nujne situacije, ki smo jih imeli pa so identificirane in preiskane. Razkrivajo, da vozniki zaznajo in se odzovejo na opozorila. V nesrečah, kjer je prisotna utrujenost, led lučka voznika opozori in le-ta postane bolj pozoren, preden postane situacija resna,” pravi John-Fredrik Grönvall, manager za raziskave prometnih nesreč pri Volvo Car Corporation.

Udeleženci EuroFOTa so potrdili, da sistem nadzora voznika resnično deluje. Komentar: “Bil sem izmučen po groznem službenem dnevu, ki se je zavlekel pozno v noč. Res sem vesel, da me je sistem obvestil pravočasno.”

Dragoceni prispevki za razvoj varnejših vozil

“Tako obširna raziskava o vedenju voznika kot širok nabor komentarjev voznikov sta zelo dragocena za našo raziskavo. Vozila oblikujemo v skladu z željami in potrebami strank. Rezultati EuroFOTa nam pomagajo pri razvoju novih, uporabniku prijaznih in učinkovitih tehnologij, ki nas peljejo bližje našemu cilju; brez poškodb ali smrtnih žrtev v novih Volvo vozilih do leta 2020,” za konec dodan Peter Mertens.

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Logar: “Še vedno me zanimajo le zmage!”
Logar: “Zmage v kakovostni in izenačeni konkurenci so najslajše!”