Novice

Volvo: prodanih je milijon avtomobilov z inovativno tehnologijo samodejnega zaviranja

Danes je prodaja vozil Volvo, opremljenih s sistemi za samodejno zaviranje, dosegla mejo enega milijona – kar je nova prelomnica, ki potrjuje, da ima Volvo vodilni svetovni položaj pri avtomobilski varnosti.

Volvova tehnologija za samodejno zaviranje vključuje številne na svetu prve funkcije: City Safety, ki je standarden in deluje pri hitrostih do 50 km/h, opozarjanje pred trčenji s samodejnim zaviranjem (Collision Warning) in zaznavanje pešcev in kolesarjev s samodejnim zaviranjem.

»Številna poročila navajajo, da naše tehnologije samodejnega zaviranja pomagajo zmanjšati tveganje, da bi bili udeleženi v nesrečah s trkom v zadek vozila do 20 %. Milijon vozil Volvo, s samodejnim zaviranjem, na cesti nas pelje proti našemu cilju, da ne bo nihče smrtna žrtev ali težje poškodovan v novem Volvu do leta 2020,« pove Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvu.

Dokumentirana učinkovitost samodejnega zaviranja

• Prednosti inovativne tehnologije City Safety, ki se ponaša s samodejnim zaviranjem v situacijah z nizkimi hitrostmi, so bile zabeležene v poročilu IIHS-a leta 2011 (Insurance Institute for Highway Safety), ki navaja znatno znižanje števila zavarovalniških zahtevkov.

• Podobno študijo je naredilo tudi leta 2012 švedsko zavarovalniško podjetje Volvia in kaže, da so vozila Volvo, opremljena s tehnologijo City Safety, udeležena v 23 % manj trčenjih v zadek vozila kot avtomobili brez samodejnega zaviranja.

• Ugotovitve švedskega zavarovalniškega podjetja Folksam navajajo, da City Safety zmanjša poškodbe do 64 % za ljudi v vozilu. V situacijah, kjer je bil City Safety aktiviran, vendar je trčenje neizogibno, pa so poškodbe zmanjšanje za okoli 40 %.

• Končno poročilo raziskovalnih projektov EuroFOT leta 2012 zaključi, da vozilo s prilagodljivim tempomatom in opozarjanjem pred trčenji zniža tveganje trčenja s sprednjim vozilom na avtocesti do 42 %.

Tehnologija samodejnega zaviranja – pregled

Kako deluje tehnologija samodejnega zaviranja:

• S standardnim City Safety vozilo samodejno zavira, če voznik ne reagira v času, ko sprednje vozilo nenadno upočasni vožnjo ali se ustavi. Sistem deluje do hitrosti 50 km/h.

• Zaznavanje pešcev in kolesarjev s samodejnim zaviranjem je inovativna tehnološka rešitev. Zazna pešce, ki hodijo po cesti, in kolesarje pred vozilom, voznika opozori ter samodejno zavira, če se voznik ne odzove v pravem času.

Opozarjanje pred trčenji s samodejnim zaviranjem (Collision Warning) je aktiven pri vseh hitrostih in se pomaga izogniti trčenjem, če je razlika v hitrosti 35 km/h ali manj. Če je relativna hitrost višja, bo udarec ob trku ublažen. Zavore se aktivirajo samodejno, če se voznik ne odzove na opoz

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
ElGato Car Show
Mini Cabrio in Mini Roadster