Novice

Volvo razkriva varnostne in podporne funkcije, ki bodo predstavljene v povsem novem XC90 v letu 2014

Volvo Car Group (Volvo Cars) razkriva mnoge uporabniku prijazne varnostne in podporne tehnologije, ki bodo predstavljene na povsem novem Volvu XC90 na koncu leta 2014.

»Predstavljamo prva vozila Volvo s samodejno vožnjo, ki se izogibajo nesrečam in naredijo vožnjo udobnejšo,« pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Group.

Nove tehnologije pri prihajajočem Volvu XC90 bodo to poletje testirane s strani številnih mednarodnih medijskih predstavnikov. Tehnologije so:

Zaznavanje pešcev v temi. Na svetu prva tehnologija, ki naredi tehnologijo zaznavanja in samodejnega zaviranja učinkovitejšo tudi med vožnjo v temi. Tehnologija vključuje zaznavanje in samodejno zaviranje za druga vozila, pešce in kolesarje.
Zaznavanje roba cestišča in ovir s pomočjo pri upravljanju. Sistem, ki zazna, če bo vozilo zapeljalo s ceste in samodejno spravi vozilo nazaj na cestišče. Nadzorovanje, kje je rob cestišča, je na svetu prvo. To pomeni, da tehnologija deluje tudi, če je cesta brez stranskih oznak.
Prilagodljivi tempomat (ACC) s pomočjo pri upravljanju. Tehnologija pomaga, da voznik ostane na pasu in sledi ritmu prometa. Novi sistem samodejno sledi sprednjemu vozilu.

»Ko je bil leta 2002 predstavljen prvi XC90, se je ponašal z mnogimi izjemnimi varnostnimi sistemi, vključno z na svetu prvo rešitvijo, ki pomaga preprečiti prevračanje vozila. Z razkritjem številnih sistemov za naslednjo generacijo vozil XC90 potrjujemo naše vodstvo v avtomobilski varnosti,« pravi Thomas Broberg.

Ublažitev trčenja z živalmi je na svetu prva tehnologija, ki zazna in samodejno zavira pred živalmi tako podnevi kot ponoči. Tehnologija, ki je ustvarjena, da se vozilu pomaga izogniti nesrečam in zmanjšati hitrost do trka, bo predstavljena po prihodu povsem novega XC90 na koncu leta 2014.

Proti ničli

Na medijskem dogodku je Volvo demonstriral tudi druge lastnosti, ki so del cilja – pripeljati število smrtnih žrtev in hudih poškodb v novih vozilih Volvo do ničle do leta 2020.

Komunikacija Car 2 Car omogoča, da vozila komunicirajo med seboj in s prometnim okoljem, kar odpira fantastične možnosti. Ključne informacije se lahko delijo in izmenjujejo – kar ustvarja udobnejšo in varnejšo vožnjo.

Tehnologija temelji na komunikaciji med oddajniki v vozilih in cestno infrastrukturo, kot so cestni znaki in semaforji.

Vozila, ki samodejno parkirajo

Samodejno parkiranje je Volvova konceptna tehnologija, ki omogoča, da vozilo samo najde in parkira na prosto mesto. Tako lahko voznik zapusti vozilo pri vhodu v garažno hišo.

Združevanje samodejne vožnje z zaznavanjem in samodejnim zaviranjem omogoča, da vozilo varno komunicira z drugimi vozili in pešci v parkirni hiši. Hitrost in zaviranje sta prilagojena za gladko integracijo v parkirno okolje.

»Naš pristop temelji na načelu, da se mora samodejno vozeče vozilo varno premikati v okoljih z vozili, ki nimajo samodejne vožnje, in nezaščitenimi uporabniki cest,« doda Thomas Broberg.

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
V 13 letih približno 25-krat okrog Zemlje
Nova Škoda Octavia RS na dirkališču v Goodwoodu