Novice

Volvo XC90 na pravi poti

Eden izmed varnostnih sistemov v novem Volvu XC90 je ‘Run off road protection’. Slednji prepozna, kdaj vozilo zapusti urejeno cesto pri visoki hitrosti in v skladu s tem primerno odreagira pri varovanju vseh potnikov.

Ko sistem zazna, da je vozilo zapustilo cesto, zategne varnostne pasove, medtem pa element za zaščito hrbtenice, ki je nameščen med sedežem in okvirjem, ublaži udarec, v primeru čelnega trčenja se sprožijo varnostne blazine in zatič samodejno pritisne na zavoro.

Volvo je računalniško ustvarjen film pokazal že julija, tokrat pa so pred zbrano sedmo silo v tovarni na Švedskem sistem pokazali še v realnih okoliščinah. XC90 se je vozil po cesti s hitrostjo 80 km/h, nepričakovano zavil s ceste in zapeljal v jarek. Tam ga je zaradi povečane hitrosti vrglo v zrak in čez nekaj trenutkov je čelno trčil v nasip.

Kljub približno realnim okoliščinam nesreče je še vedno težko predvidevati, kako se bo sistem obnesel v resničnem svetu, kjer so marsikdaj okoliščine še otežene. A glede na to, da nas Volvo že od nekdaj razvaja z varnostnimi sistemi, lahko pričakujemo njegovo brezhibno delovanje in dodelimo naslov najbolj varnega terenca novemu  prav Volvu XC90.

V priloženem videu lahko vidite posnetek nesreče (tudi upočasnjeno) in računalniško ustvarjeno nesrečo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto, video:  YouTube.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ste se že kdaj vprašali, kaj lahko sami naredite za večjo prometno varnost v vaši okolici?
Francoski proizvajalci v bran dizlom