Novice

Volvo z globalno nagrado za inovacije NCAP

Volvovo inovativno delo na področju zaščite pešcev je bilo nagrajeno z globalno nagrado za inovacije NCAP 2013. Nagrado bo danes prejela prof. Lotta Jakobsson, višja tehnična strokovnjakinja za varnosti v Volvovem varnostnem centru, na konferenci ESV (Enhanced Safety of Vehicles) v Seulu.

Prof. Lotta Jakobsson na konferenci ESV predstavlja Volvove izjemne dosežke na področju zaščite pešcev, vključno s tehnologijo zračne blazine za pešce v novem Volvu V40.

»Namen na svetu prve zračne blazine za pešce je, da pomagamo zaščiti te ranljive uporabnike cest, ko trčijo s pokrovom motorja ali na področje okoli vetrobranskega stekla, kjer je višje tveganje za težje poškodbe glave,« pravi Lotta Jakobsson.

Globalen izziv

Na Kitajskem je 25 % smrtnih žrtev v prometu pešcev. V Evropi 14 % in v ZDA 12 %. Veliko višje so številke pri poškodbah pešcev. Najhujše poškodbe glave, v primeru trčenja pešca z avtomobilom, povzročijo trda struktura pod pokrovom motorja, spodnji kot vetrobranskega stekla in A-stebriček.

V letu 2010 je Volvo deloval proti statistiki s predstavitvijo sistema Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem. Sistem lahko prepreči trčenje s pešcem do hitrosti 35 km/h, če se voznik v tem času ne odzove. Pri višjih hitrostih pa je fokus na zmanjšanju hitrosti vozila, kolikor je le mogoče pred trčenjem.

Za blaženje posledic, če je trčenje s pešcem neizogibno, je bila leta 2012 na Volvu V40 predstavljanja prva zračna blazina za pešce.

Dvignjen pokrov motorja za deset centimetrov

Sedem senzorjem na sprednjem delu vozila prenaša signal na kontrolno enoto. Ko avto pride v stik s predmetom, kontrolna enota oceni signale in če zazna obliko človeške noge, se sproži zračna blazina za pešce.

Pokrov motorja je opremljen s pirotehničnimi mehanizmi, ki, ko je sistem aktiviran, sprostijo varovalo in zadnji del pokrova za motor. Istočasno je napihnjena zračna blazina. Med napihovanjem zračna blazina dvigne pokrov motorja za deset centimetrov.

Dodan prostor, med pokrovom motorja in trdimi komponentami v predelu motorja, omogoči, da se pokrov lahko deformira, absorbira energijo in ublaži trk z glavo ali prsnim košem.

»Zračna blazina ima dvojno funkcijo. Dvigne pokrov motorja in ustvari prostor. Potem pa pomaga ublažiti trk tako, da prekrije trde dele okoli vetrobranskega stekla,« razloži Lotta Jakobsson.

Najboljši Euro NCAP rezultat v zgodovini

Leta 2012 je povsem nov Volvo V40 prejel pet zvezdic na testu Euro NCAP in hkrati osvojil titulo Euro NCAP najboljši v nižjem srednjem razredu – z najboljšim rezultatom v zgodovini organizacije. V40 je prejel najvišjo oceno v zgodovini tudi v kategoriji zaščite pešcev – kar 88 %.

»Mnoge raziskave potrjujejo, da naši sistemi za izogibanje trkom zmanjšujejo nesreče v prometu. Z nadaljnjim predstavljanjem novih preventivnih in zaščitnih sistemov se premikamo proti naši viziji, da do leta 2020 ne bo nihče poškodovan ali smrtna žrtev v novem Volvu,« zaključi Lotta Jakobsson.

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dvoboj: Peugeot 208 1.2 VTi 82 in 208 1.6 e-HDi 92
Novi BMW X5