Novice

Volvova modelna ofenziva

V zadnjih letih so se pri švedskem Volvu stvari odvijale bolj počasi. Tako so zadnja štiri leta, odkar so pod lastništvom kitajskega Geelyja, predstavili zgolj en nov model (V40). Zato pa zdaj pripravljajo pravo modelno ofenzivo, ki so jo pričeli z novim XC90.


Pri Volvu so pričeli s popolnoma novim razvrščanjem njihovih modelov v 3 različne razrede – 40, 60 in 90 – ki imajo vsak po tri različne karoserijske izpeljanke – sedan, karavan in crossover. To pomeni nov limuzinski S40, križanca XC40 ter zamenjavo za obstoječega V40, vsi pa bodo postavljeni na novo platformo, ki si jo bodo delili z Geelyjem. Novi S60, V60 in XC60 bodo imeli za osnovo novo modularno platformo SPA, ki so jo uporabili že pri pravkar predstavljenem XC90. Kasneje se bo pridružil še novi S90, ki nadomešča S80 ter V90, ki bo zamenjava za V70.

Vsi omenjeni modeli naj bi prišli na trg v naslednjih štirih letih, saj si želijo opraviti kompletno modelsko zamenjavo do leta 2019. Kasneje naj bi pričeli z bistveno bolj konkurenčnim življenskim ciklom posameznega modela kot do sedaj (t.j. 7 do 8 let).

Lex Kerssemakers, višji podpredsednik za produktno strategijo in upravljanje linij vozil pri Volvo Car Group, je ob tem dodal, da v tej razvrstitvi ostajajo tudi Cross Country modeli, podobno kot npr. pri Subaruju (Outback) ali Audiju (Allroad). Tako lahko pričakujemo tovrstne opcije pri prihajajočih modelih V40, V60 in V90. Da pa ne bi prihajalo do večje zmede, tovrstni mehki crossoverji ne bodo več nosili označbe XC, kot do sedaj (npr. pri XC70) temveč označbo »Cross Country« (npr. V40 Cross Country).

Vzporedno lahko pričakujemo še več variant R-Design in Polestar performance, s katerimi bodo skakali v zelje prestižnim športnim modelom, kot so Audi S, BMW M Performance in Mercedes Benz AMG. Po prvih govoricah sodeč pa v njihovi produktni liniji ne bo niti kupejevskih niti kabrioletskih različic. Nenazadnje tovrstno odločitev »opravičujejo« tudi z dejstvom, da pri konkurenci kar 80% prodaje odpade na njihove »bazične« modele.

Pri Volvu načrtujejo, da bi s pomočjo novih modelov povečali prodajo na 800.000 vozil letno, kar je sicer dvakrat višja številka, kot so jo dosegli v lanskem letu.

Avtomobilizem.com (Vir: autoblog.com. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Takšna bi lahko bila nova Oplova Antara
Mercedesov Sprinter za pol milijona evrov