Novice

Vozite na pravi strani zakona z zimskimi pnevmatikami

Se letos odpravljate na smučarske strmine? Pravo smučarsko opremo in topla oblačila že imate. Vendar, ali ste pomislili tudi na pnevmatike? Namestitev zimskih pnevmatik izboljša vašo varnost med vožnjo v mrzlem letnem času. A namestitev pogosto ni prostovoljna; v mnogih evropskih državah je treba takoj, ko se temperatura zniža, po zakonu namestiti zimske pnevmatike.

Preverite pred potovanjem

Zimsko vreme se med posameznimi državami razlikuje, zato se razlikuje tudi zakonodaja o pnevmatikah. Če se to zimo odpravljate na smučanje, bodite pozorni. Medtem, ko nekatere države z milejšim podnebjem nimajo posebne zakonodaje o zimskih pnevmatikah, so zimske pnevmatike v državah, kot sta Avstrija in Slovenija, obvezne. V drugih državah, kot sta Francija in Švica, ni splošnega pravila o zimskih pnevmatikah, na nekaterih cestah pa je, odvisno od voznih pogojev, obvezna vožnja s posebno zimsko opremo (zimskimi pnevmatikami ali verigami).

V vsaki državi so predpisana drugačna obdobja, v katerih je treba imeti nameščene zimske pnevmatike. Na Norveškem to obdobje na primer traja od 16. oktobra do 30. aprila, v Estoniji pa od 1. decembra do 1. marca.

Zaradi tega ni pomembno le, da ste seznanjeni z zakoni države, po kateri boste vozili, pač pa tudi z dnevnimi vremenskimi in cestnimi pogoji. Spremljajte vremenska poročila in potovalna obvestila, da boste pripravljeni.

Globina profila

Minimalna, zakonsko določena globina profila za letne pnevmatike v EU je 1,6 mm, za zimske pnevmatike pa 3 mm. A v majhnem številu držav, na primer v Avstriji in Latviji, je zahtevana minimalna globina profila zimskih pnevmatik 4 mm. Če zimske pnevmatike že imate, preverite, ali globina profila še vedno izpolnjuje minimalne, zakonsko določene zahteve.

Ježevke

Pnevmatike s kovinskimi žeblji zagotavljajo odlično trenje na trdem, steptanem blatu ali ledu, kar lahko rešuje življenja. A ježevke niso idealne za vožnjo po mokrih ali suhih cestah, ki niso prekrite z ledom, saj lahko podaljšajo zavorno razdaljo in povečajo cestni hrup ter obrabo cestišča. Zato je njihova uporaba v nekaterih državah, kot sta Nemčija in Češka republika, prepovedana. Vedno zagotovite, da poznate zakonodajo države, po kateri vozite.

Zakoni, ki rešujejo življenja

Zakonodaja o zimskih pnevmatikah obstaja zato, da pomaga zmanjševati število nesreč in reševati življenja. V Franciji, kjer zimske pnevmatike niso obvezne, obstajajo načrti za zaostritev pravil o zimskih pnevmatikah z namenom zmanjšanja števila prometnih nesreč.

Zimske pnevmatike omogočajo lažjo in varnejšo vožnjo po mokrih, zasneženih ali poledenelih cestah. Vožnjo poenostavijo z zagotavljanjem boljšega trenja, boljšega zaviranja in krajših poti zaustavljanja. Seveda morate biti še vedno pozorni na cesto in ostale voznike ter v slabem vremenu voziti posebno previdno. Če potrebujete zimske pnevmatike, razmislite o modelih, ki ponujajo višjo kilometrino in boljše zaviranje, na primer pnevmatikah iz serije Michelin Alpin.

Pravila o zimskih pnevmatikah v Evropi
Zimske pnevmatike obvezne za vse uporabnike (domačini in tujci).

Država – Obdobje – Minimalna globina profila zimskih pnevmatik*
Avstrija – 01.11 do 15.04. – 4mm
Estonija – 01.12 do 01.03. – 3mm
Finska – 01.11 do 31.03. – 3mm
Latvija – 01.12 do 31.04. – 4mm
Litva – 01.12 do 31.04. – 3mm
Slovenija – 15.11 do 15.03. – 3mm (*)
Češka republika – 01.11 do 31.03 – 4mm

Zimske pnevmatike obvezne za vse uporabnike, odvisno od vremenskih in voznih pogojev (domačini in tujci).
Nemčija

Zimske pnevmatike obvezne za vse uporabnike (samo domačini).
Država – Obdobje – Minimalna globina profila zimskih pnevmatik

Norveška – 16.10 do 30.4. – 3mm
Švedska – 1.12 do 31.3. – 3mm

Ni pravila, vendar je obvezna vožnja s posebno zimsko opremo (zimskimi pnevmatikami ali verigami) na določenih odsekih cest, odvisno od voznih razmer.
Država – Minimalna globina profila zimskih pnevmatik
Francija – 3mm
Italija – 3mm
Španija – 3mm
Švica – 3mm

(Zakonsko določena minimalna globina profila za letne pnevmatike po vsej EU je 1,6 mm.)

Povezava na nagradno igro.

Pripravil Michelin

(*) Opomba uredništva: v prvotni objavi besedila je prišlo do neljube napake, saj je bila navedena zakonsko predpisana minimalna globina profila zimskih pnevmatik v Sloveniji 4 mm namesto 3 mm. Za napako se opravičujemo, med prispelimi odgovori na nagradno igro pa bomo kot pravilna upoštevali oba odgovora. Obenem se bralcu, ki nas je opozoril na napako, zahvaljujemo za prijaznost.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nagrada za i40
Izziv za Fordove inženirje