Novice

Vozniki Srednje in Vzhodne Evrope so precej konzervativni – vozijo namreč srebrno-sive avtomobile skupine Volkswagen – v Sloveniji pa je na prvem mestu znamka Renault

Avtomobili, ki prihajajo iz koncerna Volkswagen, so med Generalijevimi strankami avtomobilskega zavarovanja v državah Srednje in Vzhodne Evrope najpogosteje zavarovani avtomobili. Tako je pokazala nedavna raziskava, ki jo je Generali PPF Holding (GPH) izvedel v devetih državah Srednje in Vzhodne Evrope, kjer posluje*. Izkazalo se je namreč, da je Volkswagen največkrat zavarovan avtomobil na Hrvaškem, Poljskem in v Romuniji. V Sloveniji pri Generalijevih zavarovancih vodijo avtomobili znamke Renault (33,42 %), sledita Volkswagen (19,93 %) in Opel (17,72 %). Srbski vozniki vztrajajo pri svoji tradicionalni domači znamki – Zastavi. »Domačih« avtomobilskih znamk se držijo tudi Čehi in Slovaki, kjer je med zavarovanimi avtomobili na prvem mestu Škoda, Opel pa je številka ena v Bolgariji in na Madžarskem.

Povprečna starost avtomobilov, po zavarovalnicah, ki sodijo pod okrilje Generali PPF Holdinga, se giblje od 8 pa vse do 16 let. V Sloveniji se je izkazalo, da je pri Generaliju zavarovanih največ avtomobilov starih do 8 let, in sicer kar 85,97 %, medtem ko je največ zavarovanih avtomobilov v Bolgariji starih do 16 let. V sklopu obveznega avtomobilskega zavarovanja (AO) povprečna starost zavarovanih avtomobilov pri zavarovalnici Generali v Sloveniji šteje 8,2 leti, medtem ko se starost vozil z obveznim AO zavarovanjem v drugih državah Srednje in Vzhodne Evrope, kjer deluje Generali, najpogosteje giblje okrog 11 let (Češka, Hrvaška, Srbija). Kasko zavarovana vozila so v povprečju stara okoli 3 leta. Na Poljskem in Slovaškem so pri Generaliju kasko zavarovani predvsem novi avtomobili, v Sloveniji pa povprečna starost kasko zavarovanih avtomobilov znaša 4,7 let. V največji odstotek avtomobilov – 34,51 %, ki so pri slovenskem Generaliju zavarovani kasko, se uvrščajo avtomobili, stari od 3 do 5 let; s 30,83 % jim sledijo avtomobili, stari od 0 do 2 leti. »V Evropski uniji povprečna starost zavarovanih avtomobilov znaša 8,2 leti, medtem ko je npr. na Madžarskem ali Češkem ta meja bližje 12-im letom. Naše statistike potrjuje trend staranja avtomobilov,« pravi Jiri Strelicky, vodja produktnega kompetenčnega centra za Generali PPF Holding.

38 % avtomobilov z AO zavarovanjem, ki je bilo sklenjeno pri eni izmed dveh čeških zavarovalnic pod okriljem GPH (Česká pojišťovna in Generali), je znamke Škoda, zavarovanih s kasko zavarovanjem pa kar 42 %. Škoda je najbolj priljubljena avtomobilska blagovna znamka tudi na Slovaškem (22 %), med prvih pet pa se uvršča v Romuniji (6 %) in na Madžarskem (5 %). V Sloveniji pri Generalijevih zavarovancih vodijo avtomobili znamke Renault (33%), sledita Volkswagen (19%) in Opel (17%), medtem ko se Škoda ne uvršča med prvih pet.

Kasko zavarovanje med strankami Generalijevih zavarovalnic v večini držav Srednje in Vzhodne Evrope sklepa manjšina voznikov. Na Hrvaškem ima poleg AO le 20 % voznikov sklenjeno še kasko zavarovanje. Na Češkem številka ni veliko višja – giblje se okoli 25 %, medtem ko v Bolgariji in Srbiji znaša samo 5 oz. 3 %. Drugo skrajnost na tem področju predstavlja Slovenija, saj ima skoraj 50 % voznikov sklenjeno kasko zavarovanje.

Pri sklepanju AO in kasko zavarovanj vozniki največkrat zavarujejo avtomobile sive, rdeče in bele barve. Srebrno-siva barva prevladuje pri madžarskih voznikih, ki tako sledijo splošnemu evropskemu trendu; v Srbiji ima 16 % ljudi bele avtomobile, medtem ko kovinsko-siva z 12 % vodi na Češkem. V večini držav je na drugem mestu rdeča barva. Žal podatkov o barvi avtomobilov zavarovanih pri slovenskem Generaliju nimamo, zato podajamo podatke, ki veljajo za vsa registrirana vozila v Sloveniji (vir: Statistični podatki o registriranih vozilih v Sloveniji na dan 31.12.2011): med 1.420.073 registriranimi avtomobili v Sloveniji jih je največ – 20,2 % svetlo sive kovinske barve, 7,8 % registriranih vozil v Sloveniji je srednje bele barve, 7,7 % pa srednje rdeče barve. Torej v tem pogledu Slovenija ne odstopa od že omenjenega povprečja.

* Raziskava vključuje zavarovance Generalijevega avtomobilskega zavarovanja na Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, Srbiji, Romuniji, na Madžarskem, Poljskem, Hrvaškem in v Bolgariji.

Vir: Generali PPF Holding

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford je prejel šest pomembnih priznanj Euro NCAP Advanced in pet zvezdic za varnost novih različic modelov Kuga in Fiesta
Najvišja ocena petih zvezdic Euro NCAP za Opel Mokko