Novice

Vprašljiva masa novega karavanskega Mondea

Komaj se je novi Fordov Mondeo pojavil na evropskih cestiščih, že se je znašel v nemilosti zaradi verjetno napačno objavljenih podatkih pri masi praznega vozila pri karavanski različici. Švedski novinarji zaradi tega opozarjajo, da je lahko novi Mondeo celo varnostno pomanjkljiv!


Ko se gre za vprašanja prometne varnosti, so v tem segmentu švedski novinarji še posebej striktni in natančni. Spomnimo se zgolj na prvi fiasko pri losovem testu z Mercedesom A prve generacije, na Jeepov Grand Cherokee zadnje generacije ali svojevrstno delovanje štirikolesnega pogona pri Hondi CR-V. Tako so pred kratkim pri švedskem mediju Teknikens Värld še posebej kritično ocenili najnovejšega Mondea kot varnostno vprašljivega.

Novi Ford Mondeo Tunier naj bi v realnosti tehtal kar 279 kilogramov več kot navajajo Fordovi uradni tehnični podatki! Zaradi tega lahko pride pri polno naloženem avtomobilu do nevarne preobremenitve vozila in se potencialno drastično poslabšajo vozne lastnosti. Po uradnih podatkih naj bi testirani Mondeo tehtal 1.601 kg, medtem ko je imelo vozilo na švedskem testu kar 1.880 kg, kar pomeni 279 kg več od uradnega podatka! Slednje lahko privede do preobremenitve avtomobila, česar voznik niti ne predvideva.

Po drugi strani se je novi Mondeo na švedskem losovem testu izkazal tudi ob polni obremenitvi za povsem varnega.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Gašper Pirman)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Vprašljiva masa novega karavanskega Mondea"


Daedalus
9 leta 3 meseci nazaj

Nič pa ne piše o motorju, ki še najbolj vpliva na težo. Lahko da je bil podatek Forda za 1.0 EcoBoost.

Daedalus
9 leta 3 meseci nazaj

Kot je že bilo rečeno, zavajajo verjetno vsi. Tako kot pri porabi je verjetno to premalo z zakoni podprto področje.

toMmy
9 leta 3 meseci nazaj

Zavajanje je res vredno kritike, podvozja in bremz pa najbrž niso delali na podlagi teoretične teže, da bi bila vprašljiva varnost.

Ivan36
9 leta 3 meseci nazaj

Saj imam tudi jaz za Sharana vpisano težo 1610 KG ima jih pa preko 1880, 7 sedežni.brez zadnjih sedežev. Nosilnost pa je 770 kg.

Blinder
9 leta 3 meseci nazaj

Deklarirana teža vključuje poln tank goriva in voznika, tako da so vseeno pretiravali z navajanjem lažnih podatkov. Lažejo pa vsi.

 
Volvo s spletno prodajo in skandinavskim pridihom sprejemnic
Nove napovedi Alfe Romeo