Novice

Vse, kar ste želeli vedeti o hibridni tehniki

Za poznavalce avtomobilizma hibridi niso nič posebej novega. Kljub temu, kot pri večini aktualnih stvari, ostaja veliko odprtih vprašanj tako o sami tehniki kot tudi o prihodnjih trendih. Zato smo se na portalu avtomobilizem.com odločili, da naslednje mesece posvetimo tej temi.

Kot je to pri nas že v navadi, smo se za pomoč obrnili na ljudi, ki o zadevi vedo veliko več od nas. Kljub temu, da prvo električno bencinsko hibridno vozilo Lohner-Porsche, projekt Ferdinanda Porscheja izvira že z leta 1901, velja v sodobnih časih za najbolj progresivno znamko na tem področju japonski koncern Toyota Motor Corporation.

K sodelovanju smo povabili Jerneja Bolko iz podjetja Toyota Adria, ki znamko zasebno in profesionalno spremlja že vse zelo dolgo. Je velik entuziast, ki mu oči zažarijo vsakič, ko lahko odgovori na katero od naših neštetih vprašanj na temo tehnike v Toyotinih vozilih. Prav tako se razvname, ko beseda nanese na vzdržljivost in zanesljivost njihovih vozil, kjer trditve navadno podkrepi s katero izmed mednarodnih raziskav.

Hibridna tehnika je njegova posebna strast, zato smo prepričani, da bo z veseljem odgovarjal na vsa vaša vprašanja. Za uvod pa smo ga malce »potipali« tudi v našem uredništvu.

Zaupali ste nam, da vaša družina živi s Toyotinimi hibridi že od samega začetka, prvi Toyotin Prius je bil predstavljen leta 1997, z evropsko prodajo ste začeli v letu 2000. Kaj vas je spodbudilo k nakupu v časih, ko se je o hibridih še bolj malo vedelo? In predvsem, kako ste prepričali ostale družinske člane?

Hibridi so se pojavili že na samem začetku avtomobiilske zgodovine. Žal pa jih je nato Ford z velikoserijsko proizvodnjo in neprekosljivo ceno nehote za skoraj sto let potisnil čisto na obrobje. Resda je ob vsaki naftni krizi vzniknil kak hibridni prototip na tem ali onem koncu sveta, a do serijske proizvodnje ni prišlo. Nato pa je Toyota že v začetku devetdesetih začela vlagati ogromna sredstva v razvoj hibridov. Ker glavnina drugih proizvajalcev še skoraj petnajst let ni verjela v hibridno prihodnost, si je znamka na tem področju ustvarila ogromno prednost.

Prius je s svojo (mehansko gledano) genialno preprosto zasnovo in neverjetno uglajenim delovanjem takoj pritegnil mojo pozornost. Čeprav ga nismo imeli v prodajnem programu, sem s svojim navdušenjem hitro prepričal vodstvo Toyote Adria, da smo pri avstrijskem uvozniku kupili takratnega Priusa prve generacije in ga registrirali kot testno vozilo. Po dobrem letu dni smo ga prodali, drugi lastnik pa ga je vozil vse dokler si ni omislil Priusa druge generacije. Takrat je prvega Priusa na moj predlog kupil moj tast, ki je vozil Toyote že od leta 1971 in tudi mene navdušil nad to znamko.

Kasneje sem k nakupu Priusa nagovoril še nekaj prijateljev in znancev, Prius tretje generacije pa je bil moj službeni avto. Moj oče sedaj vozi hibridnega Yarisa, sam pa imam tudi svojega Priusa.

Kateri so za vas osnovni napotki, točke preverjanja za vse, ki razmišljajo o nakupu hibrida? Je lastništvo hibrida smiselna odločitev za vsakogar?

Tako imenovani »polni« ali »čisti« hibrid se močno razlikuje od običajnih pogonov, zato gotovo ni primeren za konzervativne ljudi, ki jih moti vsaka sprememba v življenju. Ker obrati bencinskega motorja niso vezani na hitrost vozila, marsikoga moti njegov zvok pri pospeševanju, pravzaprav bolj višina zvoka kot glasnost.

Prav tako bi nakup Priusa, hibridnega Aurisa ali Yarisa odsvetoval nekomu, ki večino svojih dni preživi na avtocesti, na poti med evropskimi mesti. Hibrid najlepše pokaže svoje prednosti v mestni in primestni vožnji, med tem ko je sodobni dizel primernejši za avtocesto. No, zagotovo bi slednji trditvi ugovarjal marsikateri lastnik hibridnega Lexusa. Tam je zgodba drugačna.

In katere so po vašem mnenju glavne prednosti lastništva hibrida?

Hibrid je neprekosljiv pri emisijah. Vsaj za Toyotine hibride lahko trdim, da sodijo nasploh med okolju najprijaznejša vozila, saj proizvajalec okolju posveča posebno pozornost na vsakem koraku – od proizvodnje do razgradnje in recikliranja baterije in vseh drugih delov vozila.

Hibrid je vsaj v mestni in primestni vožnji varčnejši od vseh drugih uporabnih pogonov. Vožnja je zelo tiha in uglajena in pretikanje ni potrebno. Vozilo lahko enakomerno in naglo pospeši. V mestni in primestni vožnji lahko do 60% poti prevozimo brezšumno, z izklopljenim bencinskim motorjem.

Hibrid je cenejši za vzdrževanje in se manj kvari. Delov, ki se pri običajnem vozilu najbolj obrabljajo in kvarijo preprosto nima (jermeni, alternator, zaganjač, sklopka itd.) ali pa se obrabljajo manj (npr. zavore – ker hibrid zavira s pomočjo generatorja). Corolla je zgled zanesljivega vozila, a pri Priusu je v globalnem merilu kar 80% manj reklamacij kot na Corolli.

Pa vsa napredna tehnika in elektronika v vozilu? Hibridni avtomobili imajo samodejni menjalnik in kup prikazov delovanja sistema – se zgodi, da koga to prestraši in odvrne od nakupa?

Zagotovo, da se kdo ustraši ob prvem srečanju z vsem tem. A za normalno vožnjo vsega niti ne potrebujemo.Zaslone in prikaze je mogoče izklopiti. Kljub temu pa je večina lastnikov hibridov nad različnimi prikazi navdušenih. Ta pomagala omogočajo vozniku, da vozi varčneje in učinkoviteje, obenem pa mu nudijo izziv in zabavo.

Je nakup hibrida še vedno pretiravanje, luksuz? Vemo namreč, da v Sloveniji ni pretiranega posluha za subvencije in morebitne olajšave zaradi nakupa in uporabe bolj ekološko prijaznih vozil.

Upam si trditi, da so Toyotini hibridi konkurenčni ter da se njihov nakup splača, zlasti voznikom, ki prevozijo nekoliko več ter vozijo večinoma po mestu in primestju. Za hibrid bo treba odšteti kakega tisočaka več ob nakupu, a nam bo to hitro povrnil s prihrankom pri gorivu in vzdrževanju ter nenazadnje z udobjem ter tiho in uglajeno vožnjo.

V Sloveniji lahko za nakup hibridnega avtomobila dobite posebej ugoden kredit Ekosklada, v primeru nakupa priključnega hibrida pa celo subvencijo v višini 4000 €. Tako lahko dobite za manj kot 30.000 € supervarčnega hibrida, z dosegom preko 1200 km, z električnim dosegom do 25 km. Obenem gre seveda za udoben družinski avto za pet oseb in 443 litrov prtljage.

Se po vaših izkušnjah uporabniki hibridov še kdaj vrnejo h klasičnim pogonom?

Zagotovo bi se koga našlo, a za sedaj ne poznam nikogar, ki bi to storil.

Zahvaljujemo se za vaše odgovore in še bolj za čas, ki ga boste namenili vprašanjem naših bralcev.

Vprašanja našemu strokovnjaku Jerneju Bolki lahko zastavite v forumski temi VSE O HIBRIDNI TEHNIKI.

Avtomobilizem.com

Foto: Toyota, S. Sadiković, Hatsukari715

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Domača predelava: Honda CM400 (1981) 77SS
Podeljena Volkswagnova nagrada za kakovost servisnih storitev 2013