Novice

Za Toyoto v Sloveniji uspešno leto, pred njo ambiciozni cilji

Z začetkom meseca aprila vodenje Toyote Adria prevzema Akira Kimura, ki bo v naslednjih letih poskrbel, da bo v regiji na cestah še več Toyot in Lexusov ter več hibridov.

Toyota Adria je zastopnik znamk Toyota in Lexus za trge nekdanje Jugoslavije, z izjemo Makedonije. V uvodnem nagovoru je njegov predhodnik, Masahiro Kuwahara, označil regijo kot nabor izjemno lepih držav z zahtevnim in nepredvidljivim gospodarskim okoljem.

Kuwahara san je svoje delo leta 2010 začel opravljati v enem najtežjih obdobij za Toyoto Adria, saj je po obdobju stalne rasti (2003-2008) začela prodaja na vseh vključenih tržiščih močno upadati. Le malo pred njegovim prihodom je prišlo do Toyotinega masovnega vpoklica vozil zaradi stopalke za plin, marca leta 2011 pa je sledil še tragični tsunami, ki je ob vsem drugem negativno vplival tudi poslovanje japonskih podjetij. Če k temu dodamo še nekaj manj uspešnih modelov in spremenjene nakupne navade oziroma pričakovanja ljudi, je bila situacija daleč od rožnate.

Posledično se je podjetje lotilo prestrukturiranja in stabilizacije v smislu zagotavljanja pogojev dolgoročne vzdržnosti poslovanja njihove prodajno servisne mreže, osredotočanja na obstoječe in nove kupce ter doseganja popolnega zadovoljstva kupcev z izdelki in storitvami, ki jih zagotavljajo. Toyota Adria je po novem organizirana na način, da se strateške odločitve sprejemajo na regionalni ravni, vključno z lokalno upravo, njihovi partnerji pa so pripravljeni za to, da strankam zagotavljajo “najboljšo storitev v mestu”.

Prvi rezultati stabilizacije in sprememb so vidni, Toyota Adria je v lanskem letu ponovno zabeležila rast prodaje vozil, kar se odraža tudi v njihovem dobrem poslovnem rezultatu

Na včerajšnji tiskovni konferenci smo lahko spoznali novega predsednika uprave in generalnega direktorja Akiro Kimuro, ki v regijo prihaja iz podjetja Toyota Motor Corporation, kjer je zadnja leta opravljal funkcijo generalnega direktorja avtomobilskega oddelka, odgovornega za Yamaho in Suzuki. Pred tem je od leta 1985 dalje na različnih tržiščih skrbel za poslovanje znamk Daihatsu, Yanmar, Kato, Toyo in Toyota.

Kimura san ima pred sabo ambiciozen načrt, saj želi znamko Toyota postaviti med pet najbolj uspešnih znamk v regiji, precej poudarka pa bo namenjeno tudi promociji hibridov. Znotraj regije je hrvaška vlada prejšnji teden že začela s programom podpore pri nakupu vozil z nizkimi emisijami škodljivih snovi v obliki subvencij od 30.000-70.000 hrvaških kun (3.915-9.140 evrov) po vozilu, medtem ko je bil pred dvema dnevoma med japonsko in srbsko vlado podpisan dogovor o sodelovanju, po katerem bo srbska vlada za potrebe javnega sektorja dobila kar 300 brezplačnih hibridnih vozil v vrednosti 3,57 milijonov evrov.

Gregor Mauko, direktor podjetja Toyota Slovenija, je v kratki predstavitvi poslovanja preteklega leta izpostavil dejstvo, da so uspeli doseči vse tri glavne zastavljene cilje: rast prodaje vozil Toyota (1.332 vozil oz. 2,62%), povečano prisotnost hibridov (10 % prodanih vozil) ter rast poprodajnih aktivnosti ob povečanem zadovoljstvu strank. Znotraj Slovenije že zdaj na področjih Kopra, Ljubljane in Ptuja dosegajo nadpovprečne rezultate, lansko rast tržnega deleža pa so jim zagotovili predvsem novi in prenovljeni modeli Auris, RAV4, Verso in Yaris.

V letu 2014 nameravajo prodati 1.500 novih vozil (3,1 % tržni delež; 4 % med fizičnimi uporabniki ter 2 % med pravnimi osebami) ter povečati delež hibridnih modelov na 15 % vseh prodanih novih vozil. Med cilji sta še povečano zadovoljstvo kupcev z njihovimi poprodajnimi storitvami ter ponovna rast znamke Lexus.

Besedilo in foto: Urška Radolović

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Se tudi prihajajočemu Audiju R8 obeta »kastracija« motornih valjev?
Volvo Car Group testira cestne magnete za natančno pozicioniranje samovozečih avtomobilov