Novice

Žagar navkljub šestim točkam zadovoljen z dirko v Aucklandu

Uvodna dirka letošnje Speedway Grand Prix serije se za našega Mateja Žagarja sicer ni končala, kot si je sprva želel, saj šest točk in enajsto mesto nista uvrstitev, po kateri stremi, na koncu pa je bil le zadovoljen z delovanjem svojih motorjev in tudi vožnjami, saj bi se lahko dirka s kančkom sreče končala zanj tudi precej bolje.

Dirko na 418 metrov dolgi progi je presenetljivo dobil novinec v seriji, 29 letni Nemec Martin Smolinski, ki je v finalu na najvišjo stopničko privozil po povsem notranji liniji, ki je bila tako nevarna, da je ni uporabljal nihče drug. Še sam je v eni od voženj z manevrom iz tega položaja zbil v ogrado Avstralca Darcya Warda. Drugo mesto je pripadlu Dancu Nickiju Pedersnu, tretje pa Poljaku Krzysztofu Kasprzaku.

Žagar je svoj uvodni nastop v letošnjo 12 delno nadaljevanko za kronanje novega svetovnega prvaka pričel z ničlo, ko ni uspel popraviti slabega starta iz neugodne pozicije. V drugo je šlo povsem drugače, povedel je že na startu in uspešno odbil dokaj jalove napade Warda. Tretji nastop, kjer je vožnjo dobil končni zmagovalec dirke Smolinski, je kljub bitki s svetovnim prvakom Taiem Woffindnom končal na tretjem mestu, v naletu ga je ustavila tudi luknja na progi, kljub temu pa se je po tem nastopu odločil za menjavo motorja.

To se je izkazalo za odlično potezo, saj je v naslednjem nastopu bil neverjetno bitko s Švedom Andreasom Jonssnom. Prehitevala in menjavala sta pozicije kot za stavo ter s tem prikazala eno najlepših voženj na dirki. Na koncu je drugo mesto le pripadlo Žagarju.

Kot se je izkazalo kasneje bi za preboj v polfinalne vožnje potreboval vsega točko, kar pa se pred startom v zadnji vožnji, kljub povsem zunanji poziciji ni zdelo tako nemogoče. Iz starta se je sicer dobro pognal, ker pa sta dva voznika pred njim skoraj zaplesala po progi, ga je to toliko ustavilo, da se na račun umikanja več ni uspel prebiti naprej. Zadnji nastop se je tako končal brez točk.

»Kljub le točki več, kot sem jo osvojil lani, nisem tako razočaran, ker se zavedam, da sem skupaj s svojo ekipo dobro delal in dobro dirkal. Občutek na motorju imam pravi, oba glavna agregata tudi delujeta kot je treba, malo sem še preizkušal nov vžig in kot kaže je to prava stvar, zato ga bom menjal v obeh motorjih, saj je drugi zaradi tega očitno deloval bolje,« je po dirki povedal Žagar in dodal: »Lani sem še tistih pet točk dobil bolj po sreči, letos pa je bila šestica pridelana in le kot že rečeno, smola mi je preprečila boljši rezultat. Pozna se, da sem imel pred to dirko le eno pripravljalno dirko, saj sta mi dve zaradi dežja na Otoku odpadle, medtem, ko so nekateri drugi vozniki že pridno dirkali. Do naslednje dirke me na srečo čaka izjemno natrpan urnik, zato verjamem, da bom do drugega nastopa v SGP že povsem drugače pripravljen.«

Naslednja dirka bo čez tri tedne v poljskem Bydgoszczu, kjer je Matej lani na stadionu Polonia osvojil izvrstno drugo mesto. Lahko letos skoči še višje?

Rezultati dirke: 1. Martin Smolinski (Nemčija) 15, 2. Nicki Pedersen (Dan) 19, 3. Krzysztof Kasprzak (Pol) 17, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 13, 5. Kenneth Bjerre (Dan) 11,… 11. Matej Žagar (Slo) 6, …

Vir: Borut Cvetko / mediaspeed.net

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Konec tišine električnih vozil v EU
Dacia – zanesljivi partner gorskih reševalce