Novice

Zanimivo: Stirling Moss meni, da ženske niso dovolj sposobne za tekmovanje v F1

Legenda britanskega dirkanja, Sir Stirling Craufurd Moss je razburil javnost z izjavo, da ženske nimajo potrebne duševne moči za tekmovanje v Formuli 1.


Sir Moss ima za seboj impresivno kariero voznika, pogosto pa je bil označen tudi kot najboljši voznik, ki ni nikdar zmagal na svetovnem prvenstvu. V telefonskem intervjuju za BBC Radio 5 je v pogovoru na temo žensk v F1 med drugim dejal: “Mislim, da bi bil stres, povezan s tekmovanjem na vrhunskem nivoju, precej naporen in bi se dame z njim v praksi težko spopadle. Enostavno ne verjamem, da premorejo sposobnosti za zmago na dirki Formule 1.”

Sir Moss sicer ne dvomi toliko v fizično pripravljenost ženskih voznic, bolj v duševno pripravljenost za dirke “s kolesom ob kolesu” v življenjsko nevarni situaciji. Med drugim je še povedal, da je Marii Teresi de Filippis, prvi voznici v dirkah Formule 1 v petdesetih letih prejšnjega stoletja, poslal poljubček vsakič, ko bi jo prehitel. Zanimivo je še, da je imela Mossova mlajša sestra Patt Moss-Carlsson v svojih časih uspešno kariero rally voznice.

Nad njegovimi izjavami ni bila navdušena Susie Wolff, ki je že drugo leto testna voznica pri Williamsu: “Ne strinjam se. Pravzaprav ne vem, kje naj začnem po poslušanju teh izjav. Zelo spoštujem Sira Stirlinga in njegove dosežke, a mislim, da je med nama generacijski prepad. Za Mossa je neverjetno že to, da bi ženska vozila Formulo 1, kar razumem. V njegovih časih so vsakič, ko so stopili v dirkalnik, tvegali življenje. A danes je Formula 1veliko bolj tehnološko napredna in varna kot včasih.”

Na dirkah Formule 1 je do zdaj tekmovalo vsega pet žensk: Maria Teresa de Filippis (1958-1959, ekipi Maserati, Behra-Porsche), Lella Lombardi (1974-1976, ekipe March, RAM, Williams), Divina Galica (1976 in 1978, ekipi Surtees, Hesketh), Desiré Wilson (1980, ekipa Williams) ter Giovanna Amati (1992, ekipa Brabham). Edina med njimi, ki je dosegla (pol) točke, je Lella Lombardi.

Bernie Ecclestone, kljub temu, da ne vidi “posebnih razlogov”, da ženske ne bi mogle tekmovati z moškimi, v bližnji prihodnosti ne pričakuje novih tekmovalk “Na žalost si, glede na razmere, ne predstavljam, da bi voznica kadarkoli dobila priložnost tekmovati v ekipi Red Bull ali Ferrari. Edina priložnost se morda pojavi v slabši ekipi – a te sprejmejo le voznike z dobrim sponzorjem.”

Avtomobilizem.com (vir: The Telegraph, BBC), foto: Peter Suranyi, Lothar Spurzem, John Chapman

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Žagar zmagal s čistim kombinezonom
Peugeot se vrača na Pikes Peak: dirkalnik