Novice

Zavec premagan po dveh rundah Toyotinega hibridnega izziva

Dejan Zavec je pred slabim mesecem v Mariboru pokazal, kako se bori svetovni prvak. Tokrat pa je moral priznati poraz navdušencem nad hibridno tehnologijo, ki jih je znamka Toyota povabila k sodelovanju v nekoliko drugačnem izzivu v dveh rundah – čim bolj varčni vožnji s Toyotinim hibridom.

Prva runda je potekala na lokacijah Toyotinih salonov po Sloveniji, med tekmovalci pa so, na podlagi doseženih rezultatov v povprečni porabi pri vožnji znamkinih hibridnih avtomobilov, za drugo rundo izbrali devet najvarčnejših voznikov. Dare Hribar je prvo rundo zaključil z rezultatom neverjetnih 1,9 l/100 km, Barbara Ojo in Uroš Seka z zavidljivima 2,4 litroma/100 km, Tomaž Sallubier z odličnima 2,6 l/100 km, Črt Korošec z 2,7 l/100 km, Boštjan Bajc z 2,9 l/100 km, Denis Kralj in Marko Furlan s 3,4 l/100 km, Primož Dolenc s 3,5 l/100 km, Miran Zrin s 3,7 l/100 km in Tomaž Škorjanc z okroglimi 4,0 l/100 km.

Druga runda je vsem finalistom prinesla bolj izenačene pogoje tekmovanja po cestah na področju ljubljanskega Barja in končnega zmagovalca Boštjana Bajca, ki je svoj prvotni rezultat še izboljšal ter izziv zaključil s povprečno porabo 2,5 l/100 km, kar je kar dober liter manj kot poraba, ki jo je s hibridnim Aurisom dosegel Dejan Zavec. Boštjanu je za odličen rezultat med ostalimi čestital tudi Gašper Picelj, direktor regionalne prodaje v podjetju Toyota Adria, ter mu predal bon v vrednosti 1.000 evrov.

V pogovoru z Dejanom, ki je v izkušnji vožnje s hibridno Toyoto Auris užival dober mesec dni, smo hitro prišli do skupnih točk med potrpežljivostjo in vztrajnostjo v vsakodnevnih športnih treningih ter preizkušanjem v vožnji, s katero lahko v osebnem hibridnem avtomobilu narediš kar največ kilometrov z enim rezervoarjem goriva. Ni kaj, za naslednji hibridni izziv se bo moral še bolje pripraviti, saj so tokratni tekmovalci dosegli izjemne rezultate.

Morda bo pomagalo še nekaj Toyotinih nasvetov, kako se vozi hibrida*:

  • Vklopimo ECO način vožnje
  • Vožnja naj bo enakomerna in gladka brez nepotrebnega pospeševanja in zaviranja (v pomoč vam bo hibridni indikator)
  • Pospešujmo odločno, a zmerno in enakomerno (kazalec indikatorja sme le do roba ECO območja, v območje PWR pa le za kratek čas, kadar ne gre drugače)
  • Zavirajte enakomerno in nežno (največ do področja maksimalne regeneracije – indikator na CHG skrajno levo)
  • Črta sredi ECO območja označuje točko vklopa bencinskega motorja in pomaga, kadar želimo čim več vožnje na elektriko

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*vir: spletna stran www.hibridniizziv.si

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Zavec premagan po dveh rundah Toyotinega hibridnega izziva"


Bucko99
8 leta 11 meseci nazaj

Je bil prisoten kateri od forumašev ?

 
Proizvajalci bi odložili strožje zahteve ugotavljanja normirane porabe
BMW prenovil popularno serijo 3