Predstavitve

Izboljšan

Volkswagen ID.3: slovenska predstavitev

Ko so pred štirimi leti pri Volkswagnu predstavili električni model ID.3, so zelo pogumno govorili o znamkini tretji revoluciji. Z ID.3 so namreč želeli ustvariti podobno avtomobilsko legendo kot nekdaj s kultnima modeloma Hrošč in Golf. Do tovrstnega revolucionarnega preboja – povsem pričakovano – sicer ni prišlo, kar pa ne pomeni, da se tako ID.3 kakor tudi ostali člani Volkswagnove električne družine z oznako ID, niso dobro prijeli na trgu. Z dodobra prenovljeno izvedbo kombilimuzinskega ID.3 želijo dodatno izboljšati svoj položaj med baterijsko-električnimi avtomobili.

Decentna prenova zunanjosti

VW ID.3 07Čeprav pri znamki govorijo o novem kompaktnem električnem ID.3, njegova zunanjost kaže, da so mu namenili obsežno kozmetično prenovo. To potrjuje tako prepoznana oblika, kjer je moč opaziti zgolj agresivneje oblikovan sprednji odbijač z večjimi odprtinami (izboljšana aerodinamika), kot tudi s spremenjen svetlobni podpis sprednjih LED žarometov, drugačna grafika zadnjih svetil z opcijskimi dinamičnimi smerniki, ki nakazujejo smer s prelivajočim gibanjem svetlobe, ter novo oblikovana aluminijasta platišča (do 20 palcev, ki slišijo na ime Sanya).

Dosedanji lastniki ID.3 bodo obenem opazili še, da je sveža verzija lahko opcijsko odeta v povsem nov odtenek karoserijske barve (metalna temna olivinsko zelena). Za slednjo je sicer potrebno dodati 1.008 evrov.

Zanimiv dodatek predstavlja panoramsko strešno okno, ki se razteza preko celotne širine strehe, nadzirati pa ga je možno s pomočjo glasovnega upravljanja. Tako se senčni rolo razpre že ob ukazu: »Hey ID, show me the stars« (Hej ID, pokaži mi zvezde – angl.).


ID.3 v številkah – dolžina: 4.264 mm, širina: 1.809 mm, višina: 1.564 mm, medosna razdalja: 2.770 mm, prostornina prtljažnika: 385–1.267 litrov.


ID.3 se ponaša z zelo dobrim količnikom zračnega upora (0,263), kar je v največji meri omogočil karoserijski trup z močno nagnjenima stebričkoma A, tekočo strešno linijo in upognjenima stebričkoma C.

Dragocenejši

VW ID.3 09Precej več novosti pokaže novi ID.3, ki sicer nastaja na osnovi modularne platforme za električna vozila (MEB), v notranjosti, kjer so Volkswagnovi inženirji dodobra prisluhnili kritikam ter detajlno prenovili interier. Velika večina elementov je tako izdelana brez uporabe materialov živalskega izvora, pri čemer je za notranje vratne obloge in sedežne prevleke uporabljen mikrovelur Artvelours Eco, ki je 71-odstotno izdelan iz reciklata (tako imenovane sekundarne surovine, ki jo pridobivajo z recikliranjem plastenk).

Pri Volkswagnu se znajo obenem pohvaliti, da so uporabili precej bolj kakovostne materiale (mehkejše obloge na armaturni plošči in vratih) kot do sedaj, pri čemer je izboljšano tudi delovanje stikal na dotik. Žal pa še vedno vztrajajo pri enostavnih rešitvah dveh stikal za električno odpiranje vseh štirih stekel, kar se v praksi ne izkaže za pretirano uporabno pogruntavščino. Morda ne najbolj pomembna novost je tudi večji naslon za voznikovo roko, ki deluje manj dostavniško.

Nadgradnja

Vokswagen ID.3 je bil deležen tudi nove programske opreme ID, ki omogoča brezžično prejemanje posodobitev. Določene funkcije in aplikacije je tako mogoče aktivirati kot nadgradnje – to velja za navigacijo, ambientalno osvetlitev, klimatsko napravo Air Care Climatronic ter radarski tempomat.

Pred voznikom se še vedno nahaja precej skromno odmerjen 5,3-palčni zaslon z najnujnejšimi informacijami, medtem ko je bil multimedijski sistem (12-palčni zaslon na sredini) deležen obsežnejše nadgradnje. Z vgradnjo dveh novih visoko zmogljivih računalnikov (ICAS – InCar Application Servers) so izboljšali tako strojno kot tudi programsko opremo, sistem pa se ponaša z izboljšano grafiko, stabilnejšim delovanjem ter intuitivnejšim upravljanjem. Pri strukturi menijev so bile upoštevane različne želje strank. Tako je meni za polnjenje zdaj na prvi ravni velikega zaslona na dotik ter ima bolj informativno in urejeno strukturo.

Med novosti spada še projicirni sistem s tehnologijo obogatene resničnosti kot del opcijskih paketov Interieur, ki v navigaciji prikazuje virtualne smerne puščice na cestišču.

Pri pogonih zaenkrat nič novega

VW ID.3 01Še najmanj novosti se tokrat skriva pod motornim pokrovom, kjer za pogon skrbi znani elektromotor, ki proizvede 204 KM največje moči (310 Nm navora). V avtomobil je lahko vgrajena litij-ionska baterija s kapaciteto 58 kWh (verzija Pro) ali močnejša s kapaciteto 77 kWh (verzija Pro S). Z manjšo baterijo v nadzorovanih razmerah ID.3 prevozi 426 kilometrov, medtem ko pri močnejši pridobi dodatnih 120 km. Ohišje baterije, ki je vgrajeno plosko v dnu vozila, je izdelano iz aluminijastih profilov ter zaščiteno z masivnim ščitnikom in močnim okvirjem. V njegovi notranjosti so celični moduli, od katerih ima vsak 24 celic s prožnim zunanjim ovojem.

Na hitri polnilnici se močnejša baterija napolni v cca. pol ure od 5 do 80 odstotkov, maksimalna polnilna moč pa je 170 kilovatov.

Prenovljeni ID.3 je že moč naročiti na slovenskem trgu. Cene zanj se pričnejo pri 43.232 evrih (brez upoštevane subvencije), verzija Pro S z močnejšo baterijo pa stane 49.112 evrov.

Naslednje leto bodo v ponudbi še nov infozabavni sistem z večjim zaslonom (12,9 palcev), verzija s 77 kWh baterijo kot petsedežnik (sedaj le s štirimi sedeži), različica z manjšim akumulatorjem (45 kWh) ter popoprana GTX verzija s predvidoma 210 kW največje moči.

Tekst in foto: Urban Acman

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Izboljšan"


jack86
9 meseci 18 dni nazaj

Prenovljen. Res je neprepozanven napram prvemu id3

istvan
9 meseci 22 dni nazaj

Moznosti vlecne kljuke za vleko prikolice kot pri ID4 verjetno s to prenovo ni pridobil?

jack86
9 meseci 20 dni nazaj

ID 4 jo ima.

istvan
9 meseci 20 dni nazaj

VEM da jo ima. Zato vprasam ce je mogoce prislo tudi pri ID3 do spremembe pri prenovi.

Polo78
9 meseci 22 dni nazaj

Če ne drugega je zdaj vsaj notranjost taka kot bi morala biti že od samega začetka in kot bi od VW pričakoval. Je pa še vedno za najmanj kakih 10k predrag, da bi bil konkurenčen tako ICE vozilom kot tudi prihajajoči EV konkurenci iz Kitajske.

chad
9 meseci 22 dni nazaj

Se sploh še kdo vpraša kej o voznih lastnostih, legi, varnosti? A ste vsi samo še na ekrane in nizko ceno. Verjetno že zdej vozite prevozna sredstva s kakšno 60:40 distribucijo teže

9 meseci 22 dni nazaj

EV kitajska nikoli do zdaj ni bila konkurenčna… fino si je ogledati tudi kakšne posnetke iz kitajske, ko se avti vžigajo. Da ne govorimo o masi novih avtov, ki gnijejo na odpadu… vse kar pride s kitajske je fasada in blišč

9 meseci 22 dni nazaj

Ali sploh obstaja keteri evropski EV brez Kitajskih koponent? Evropski proizvajalci brez Kitajske lahko proizvajajo samo bicikle.
Volvo je čisti Kitajec, od lastništva do materiala, ni slišat nič slabega.

Polo78
9 meseci 22 dni nazaj

S samovžigi imajo probleme vsi, točno vem, da je bila enkrat tudi novica z vžigom ravno ID.3 nekje na Nizozemskem… Tisti avti na odpadu so registrirani, razlog je torej več kot jasen – želijo prikazat večjo prodajo kot ta dejansko je. S končnimi izdelki se bodo morali Kitajci res še izkazat in to seveda ne pride čez noč. Ne morem se pa strinjat, da je vse samo fasada in blišč, ker že sedaj od tam pride precej sestavnih delov vključno z najpomembnejšim, to so baterije, kjer pa Evropa kot vemo nima ne surovin kot tudi ne proizvodnih zmožnosti.

9 meseci 21 dni nazaj

So registrirani ja, delajo jih masovno za številke, potem pa kupi če upaš… Kitajska do 2017 ni zmogla proizvesti mince na kuliju…

Bucko99
9 meseci 22 dni nazaj

Poglej tale post čez 5 let…

 
Nujno sodelovanje
Veliko vsebine v kompaktni obliki