Predstavitve

Jeep Renegade: slovenska predstavitev

Na naše ceste je zapeljal nov trendovski športni terenec, ki poleg zapeljivega zunanjega videza ponuja tudi odlične terenske sposobnosti. Jeep Renegade se je slovenski javnosti predstavil že v poletni predpremieri, zdaj pa smo ga dodobra preizkusili še v blatni kopeli, kjer je pokazal vse svoje znanje.

Jeep po prevzemu Fiata preživlja lepe čase, saj je prodaja od prevzema zrasla za neverjetnih 220 odstotkov. V enem letu so predstavili kar nekaj novih modelov, zadnji je bil Jeep Cherokee, ki smo ga spoznavali tudi mi, zato ni presenetljivo, da želijo globalno prodati več kot milijon vozil, od tega okoli 60.000 v Evropi.

Renegade je nastal v ameriških oblikovalskih studiih, kjer so upoštevali zapuščino in tradicijo znamke Jeep. Z zunanjim videzom so želeli ohraniti karakter vozila in ga s tipičnimi oblikovalskimi smernicami še bolj umestiti v družino Jeep. Na prvi pogled najbolj izstopa sedem značilnih rež v maski, trapezni blatniki, kratki previsi in visoka oddaljenost od tal – tako kot Cherokee, se tudi malček v zunanjem videzu zgleduje po legendarnem modelu Willys. Rdeča nit videza je še odtis legendarne posode za gorivo, kjer je podoben vzorec viden na strehi in v notranjosti vozila.

Notranjost sledi modernemu videzu zunanjosti in prinaša številne praktične rešitve. Poleg številnih odlagalnih površin je udobna in prostorna, od sedeža do stropa ponuja več kot meter prostora, kljub manjšim meram pa je voznikova stran na videz enaka, kot smo jo videli pri večjemu modelu Cherokee. Gumirana osrednja konzola, ročica pri sovozniku, odtis topografskega zemljevida in visok položaj sedenja te neprestano opominjajo, da pravzaprav sediš v športnem terencu. Prtljažni prostor ponuja 351 litrov prostornine, ob podrtih zadnjih sedežih pa le ta naraste na 1.297 litrov.

V novem Renegadeu je vgrajeno preko sedemdeset varnostnih sistemov, ki poleg aktivne in pasivne varnosti ponujajo preventivno varnost za vse udeležence v prometu. Med njimi so tudi sistem za opozorjevanje pri zamenjavi pasu, sistem opozarjanja na čelno trčenje, aktivni tempomat, sistem za spremljanje mrtvih kotov, kamera za vzvratno vožnjo in sedem varnostnih blazin. Na voljo so štiri stopnje opreme (Sport, Longitude, Limited in Trailhawk), ki v notranjost prinašajo 3,5- in 7-palčni potovalni računalnik, multimedijsko enoto U-Connect v velikosti 5 ali 6,4 palcev ter dve panoramski strehi, od katerih lahko pri eni odstranimo steklene plošče in jih shranimo v dvojno dno prtljažnika. Na voljo sta dve vrsti žarometov – halogenski in bi-ksenonski, slednji, zaradi 25W žarnice, za svoje delovanje ne potrebujejo avtomatskega nadzora višine snopa in pranja žarometov.

Terenske zmogljivosti omogoča 210 milimetrov velika oddaljenost od tal, ki jo nadgradijo blažilniki Koni. Jeep Renegade se pohvali s 17-centimetrskim hodom blažilnikov spredaj in kar 20 centimetrov zadaj, za svoje terenske sposobnosti pa je prejel oznako ‘Trail Rated’, ki si jo je prislužil z opravljenim testom na terenskem poligonu v Nevadi.

Renegade izhaja iz štirikolesne pogonske tehnologije modela Cherokee in ponuja dva različna štirikolesna pogonska sistema. Oba ponujata stoodstotni prenos navora motorja v katerokoli kolo in s tem nudita najboljši oprijem v vseh pogojih. Sistem vključuje Select Terrain, ki omogoča uporabniku, da izbere med petimi različnimi programi in s tem še bolj prilagodi delovanje štirikolesnega pogona v danih razmerah. Na voljo je Jeep Active drive, ki v običajnih razmerah uporablja sprednji pogon in z vklopom funkcije 4 WD Lock pripravi sistem na morebitno uporabo štirikolesnega pogona. Druga možnost je Jeep Active Drive Low, ki je na voljo le s samodejnim menjalnikom, v svojem delovanju pa prav tako primarno poganja prvi kolesni par. Šele ob preklopu je pripravljen na uporabo štirikolesnega pogona in prenos navora na zadnji kolesni par.

Motorno paleto sestavlja šest motorjev, trije dizelski in trije bencinski. Bencinsko paleto predstavljajo 1,4-litrski turbo MultiAir2 motor z močjo 103 kilovatov in 125 kilovatov ter 1,6-litrski E-torQ z močjo 81 kilovatov. Dizelsko ponudbo začenja 1,6-litrski MultiJet II z močjo 88 kilovatov, močnejši dvolitrski MultiJet II bo na voljo s 103 kilovati in 125 kilovati. Najšibkejša bencinska različica je opremljena s ročnim petstopenjskim menjalnikom in sprednjim pogonom, močnejša različica pa je lahko opremljena s štirikolesnim pogonom in ročnim šeststopenjskim ali samodejnim devetstopenjskim menjalnikom. Podobno je tudi pri dizelskih agregatih, kjer je najšibkejši MultiJet II na voljo samo s sprednjim pogonom in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, močnejši različici pa ponujata štirikolesni pogon in poleg ročnega še samodejni menjalnik.

Cene za Jeep Renegade z osnovno stopnjo opreme Sport in 1.6 e-TorQ bencinskim motorjem se pričnejo pri 19.990 evrih. Za najmočnejši dizelski agregat in stopnjo opreme Trailhawk bo potrebno odšteti 33.990 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Jeep Renegade: slovenska predstavitev"


xxl
5 leta 4 meseci nazaj

Tako je,cene so eno,realnost drugo.

cashy
5 leta 4 meseci nazaj

še vsak (razen Appla) se je moral pri cenovni politiki ravnati po tržnih zakonitostih, tako se bo moral tudi Jeep. Če po tej ceni ne bo uspel prodajat, bo ponudil popuste, ali pa ne bo prodal.

xxl
5 leta 4 meseci nazaj

Malo optimistično postavljene cene,vsaj za 2k preveč.Verjetno kmalu sledijo popusti.

yashica
5 leta 4 meseci nazaj

Ne vem, če je ravno prejel nagrado, ker značka Trail Rated, pri Jeepu pomeni najbolj klene terenske zmogljivosti, ki jih mora nosilec te značke dokazati na off road poligonu NATC (Nevada Automotive Test Center). V praksi pomeni, da si je novinec s 4×4 pogonom zaslužil nositi omenjeno značko in, da njegove terenske zmogljivosti izpolnjujejo visoke standarde, ki jih ima glede tega Jeep in s katerimi opremlja hišne “hribolazce” od leta 2004. Lepo, da se je Renegade pridružil večjim bratom (Wrangler, Liberty, Grand Cherokee), ki nosijo to značko.

 
Mercedes-Benz Vito: slovenska predstavitev
Mercedes-Benz razred B: slovenska predstavitev