Reportaže

Razkazovanje mišic

BMW M240i M Performance

Ker sem spomladi že imel v rokah BMW M140i z enako motorizacijo, so bila moja pričakovanja pred prevzemom M240i manj zagreta. Razen tega, da ima en par vrat manj, bi morala biti zgodba v grobem zelo podobna. Toda na moje presenečenje me ni pričakal običajen M240i, temveč različica, ki se je bohotila s praktično vsemi dodatki M Performance.

Razkazovanje mišic

BMW M240i M Performance 7Ker tudi v svetu premijskih športnih avtomobilov obstaja precejšnje povpraševanje po personalizaciji, je začel BMW v sklopu oddelka M Performance ponujati kupcem s športnimi ambicijami možnost, da prilagodijo vozila lastnim željam – naj gre le za preprosto nalepko v črni barvi na boku ali pa kakšen dodaten karoserijski kos iz ogljikovih vlaken.

Priljubljenost teh dodatkov je poskrbela, da se je nabor dodatkov M Performance razširil na veliko različnih elementov. Tokratni testni primerek zato ni bil niti približno podoben M140i, saj so ga med drugim krasila posebna kovana platišča z različno velikimi pnevmatikami spredaj (225/35 R19) in zadaj (245/30 R19). A to so ”malenkosti”, dlake na telesu pravzaprav dvignejo zadnji usmerjevalnik zraka in zaključki dvojne izpušne cevi iz ogljikovih vlaken. Ko vsrkaš vse zunanje posebnosti, ti hitro postane jasno, da so v BMW-jevi tovarni v Leipzigu skuhali nekaj posebnega.

Tole niti približno ni M140i

Kljub vgrajenemu vrstnemu šestvaljniku je bil M140i agilen športnik, ki je v ospredje potiskal vsakodnevno uporabnost z nekaj huliganskimi vložki. V potniški BMW M240i M Performance 19kabini je bil umirjen, mogoče celo preveč, še posebej, če ga primerjaš s tokratno zvezdo. Ob vseh dodatkih iz ogljikovih vlaken, volanskem obroču, ki ima vgrajen merilnik vrtljajev iz žarnic LED in na sredini ekranček, človek sploh ne opazi rdečih usnjenih sedežev. Za moj okus so preveč nastopaški, ampak ob že tako izstopajočem avtomobilu … pa naj bodo rdeči! Kot pravi star slovenski pregovor: ”Kamor je šel bik, naj gre še štrik.”

Res je, da ne gre za čistokrvnega člana družine M, toda s tako športno naravnano potniško kabino bo zlahka preslepil še tako zagrizenega ljubitelja bavarskega modrobelega propelerja. Da gre na koncu le za M240i, pričata na primer oznaka na voznikovem števcu in prestavna ročica. Tudi občutek za volanom je povsem ”M-ovski”, še posebej, ko se s pritiskom na stopalko za plin od zadaj zasliši šestvaljno grmenje.

Rekordi na Nürburgringu odpadejo

BMW M240i M Performance 3Včasih si želim, da bi bil Zeleni pekel nekoliko bližje. Tam bi menda lahko pokuril ves adrenalin in varno pokazal hudiča temu bavarskemu bogu grmenja. Seveda ne bi podiral rekordov, ampak bi se zabaval, tako kot sem se v omejenem obsegu na naših cestah. Vrstni šestvaljnik z dvema turbinama ustvari 250 kilovatov moči, kot se spodobi, pa je 2.267 evrov vredni 8-stopenjski športni samodejni menjalnik Steptronic  navor prenašal izključno na zadnji kolesni par. To pomeni, da je M240i s prilagodljivim vzmetenjem M prava igrača. Prekleto hitra igrača, ki jo lahko premetavaš skozi zavoje, ob tem pa ti nariše tako širok nasmeh na obraz, kot da bi se peljal mimo gole Pamele Anderson (ali katere od njenih sodobnih različic).

Na dosegu M2

Pri BMW-ju so takšen avtomobil sestavili izključno zaradi prikaza, kaj vse so sposobni izvabiti iz M240i. Na račun napenjanja mišic je seveda poskočila tudi BMW M240i M Performance 26cena. Na koncu dolgega seznama dodatne opreme se je kalkulator ustavil pri 66 tisoč evrih, kar je že v dosegu enega boljših športnikov, M2. Na koncu je meja med M240i M Performance in M2 še bolj zabrisana v smislu zmogljivosti, saj ima močnejši brat le 22 kilovatov moči več, toda vgrajen vrhunski 7-stopenjski športni menjalnik in za odtenek bolj izpiljeno vzmetenje.

Kar nekaj časa sem se spraševal, komu pravzaprav pripada ekskluziva? Tako opremljeni M240i ali ”običajnemu” M2. Na koncu sem si nehal beliti glavo. Pri tem mi je dodatno pomagala simfonija iz izpušnega sistema, do zaključka nisem prišel. Ali pa sem – imel bi oba.

Za konec še kratek video, kjer lahko tudi vi uživate v čudoviti naravi in besnenju M240i M Performance.

Besedilo, fotografije in video: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Razkazovanje mišic"


pskoda
11 meseci 14 dni nazaj

Mene je odvrnilo zaradi 3.0 motorja, zato bom raje nekaj drugega vzel z 2.0 in več serjiskimi konji, boljšimi pospeški in seveda 4×4.
Moram pa reči, da bmw vsaj meni ni všeč

 
Hitro in učinkovito sproščanje adrenalina
Mož, ki hrani najlepše primerke Mazdinih starodobnikov