Reportaže

Renault Clio RS Akrapovič Edition v objektivu – HDR

HDR je okrajšava za High Dynamic Range oz. fotografijo z visokim dinamičnim razponom.

HDR je zvrst fotografije, ki je z vsakim dnem bolj popularna, uporablja pa se za fotografiranje statičnih objektov in predvsem narave. Vse več ljudi se odloča za takšno tehniko fotografije, ki je uporabna tudi pri slikanju avtomobilov. Dinamični razpon človeškega očesa je veliko večji od dinamičnega razpona senzorja v našem fotoaparatu, zato je namen HDR fotografije, da lahko različno osvetljen objekt izenačimo – torej izenačimo premočno in preslabo osvetljene dele. Tako dobimo fotografijo z razširjenim tonalnim razponom, ki presega razpon, ki ga je mogoče doseči z enkratno osvetlitvijo.

Pri uporabi tehnike HDR je potrebno narediti vsaj tri fotografije z različno osvetlitvijo objekta, priporočam pa od pet do sedem fotografij. Ena fotografija je narejena s pravilno osvetlitvijo, več jih je pod-osvetljenih in pre-osvetljenih. Pod- in pre-osvetlitev naredimo s krajšanjem in daljšanjem časa. Ne uporabimo zapiranja in odpiranja zaslonke, saj nam ta lahko povzroči spremembe v globinski ostrini.  Pri tem velja omeniti, da so vse fotografije narejene v ročnem (manual) načinu. Če bi uporabili program S, bi nam fotoaparat sam računal čas posnetka, s čimer bi nam onemogočil  pod- in pre-osvetljene fotografije. Tudi če bi uporabili program A (fotoaparat sam računa odprtost zaslonke), nam HDR fotografije ne bo uspelo posneti zaradi prej omenjenih razlogov.

Za čim boljše rezultate fotografiramo v RAW načinu. Zaradi združevanja razponov različno izpostavljenih slik končna slika HDR združuje vse podrobnosti obeh območji, osvetljenega in senčnega, in ustvari eno sliko z veliko obsežnejšim dinamičnim razponom.

Priporočeno je fotografranje z matričnim merjenjem, ker mora biti svetlost, porazdeljena po celotnem okvirju, izmerjena za doseganje optimalnih izračunov osvetlitve. Ko se uporablja središčno uteženo ali točkovno merjenje, se svetlost ne meri v delih okvirja, ki niso v območju merjenja.

Pri uporabi HDR tehnike je obvezna uporaba stativa, saj morajo biti vse fotografije identične. Ob kasnejšem združevanju bi sicer ahko prišlo do neostrih fotografij zaradi zamaknjenosti. Priporočam tudi uporabo daljinskega prožilca, saj lahko že pritisk na prožilec na fotoaparatu povzroči vibracije.

Združevanje fotografij nam omogoča programska oprema. Nekateri programi so plačljivi, vendar so na spletu tudi brezplačni HDR programi, ki opravijo delo zelo kvalitetno. Lahko uporabite zastonjski program Picturenaut, ki ga najdete na spletu. Je eden boljših in preprost za uporabo.

V galerijo sem dodal nekaj HDR fotografij Renault Clia RS Akrapovič Edition. Nekatere so bile sestavljene iz treh, večina pa iz petih fotografij. Osebno nisem pristaš HDR tehnike, saj je večina fotografij preveč popačenih in postane fotografija preveč umetna. A ker na a.com sledimo modnim smernicam, sem se odločil, da vam predstavim tudi to tehniko fotografiranja :).

Veselo fotografiranje!

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Renault Clio RS Akrapovič Edition v objektivu – HDR"


gasolinedream
6 leta 8 meseci nazaj

Meni dela normalno.

jack86
6 leta 8 meseci nazaj

Lepo, da ste v koraku s časom. Vendar vaša spletna stran je še vedno počasna za pop…t.

6 leta 8 meseci nazaj

@Blinder: novega Clia bomo fotkali v četrtek in petek 🙂

Blinder
6 leta 8 meseci nazaj

eh kaj greste to fotkat če je novi model že pred vrati

 
Versailles za kralje in Citroën Racing
Avto v objektivu – Watermark