Reportaže

Uigrana ekipa krotilcev konj

Porsche Driving Experience 2017

Jesen je čas, ko se nas pogosteje lotevajo takšne in drugačne viroze. Tokrat mi je grozilo, da se okužim z virusom Porsche, ki ga s seboj prenaša karavana presežne moči v atraktivnih športnih avtomobilih Porsche. Zdravljenje sicer ni potrebno, je pa lahko okrevanje doživljenjsko.

Usoden virus

Z virusom Porsche nas je v uvodnem jutranjem nagovoru pred vožnjo podražil Vasja Potočnik, vodja prodaje pri slovenskem zastopniku znamke Porsche Inter Auto. Je pa zadeva resna, tudi sama poznam kar nekaj voznikov, ki so se dosmrtno zaljubili v prestižne športne modele proizvajalca iz Zuffenhausna. Običajno si izberejo enega, največ dva najljubša modela, o katerih vedo pravzaprav vse. Vključno s tem, kdaj in kje bo morda za nakup na voljo kakšen rabljeni primerek, ker se je lastnik odločil za menjavo za nove(jše)ga iste znamke.

Če se malo pošalim, si je verjetno v tako  tržno učinkovitem okolju zapriseženih ljubiteljev Porschejev skoraj težje zagotoviti rabljen kot nov avtomobil. Pri novih kupce le v izrednih primerih omejujejo proizvodne alokacije, svojevrstno prepreko pa je na našem trgu na žalost dodala tudi država z neučinkovitim davkom na luksuz, ki je na primer model 911 Turbo S, najdražji primerek v tokratni karavani Porsche Driving Experience, v primerjavi z enakim modelom na nemškem trgu že v izhodišču podražil za dobrih 58 evrskih tisočakov.

Italijanski ljubimec in zajček

Pred vožnjo s spoštovanja vrednim naborom Porschejev, ki so v vsaki izmed dveh skupin skupaj premogli več kot 2.000 konjskih moči, se je seveda dobro in prav malo pripraviti. Za nekaj zabave sta v začetku poskrbela Thomas in Jukka, inštruktorja akademije Porsche za voznike, ki sta šaljivo, a nič manj nazorno prikazala, kakšnih položajev za volanom Porscheja nima smisla zavzemati. Verjetno vam ni potrebno preveč nazorno razlagati, kako različna sta si slog italijanskega ljubimca, ki prevaža svojo mlado spremljevalko, ter prestrašenega zajčka, ki je stisnjen med volanski obroč in naslon sedeža.

položaj

Za zaključek sta seveda nazorno pokazala tudi pravilen način sedenja v Porscheju, pri katerem je voznik kar se da blizu tlem, z udobno naslonjenimi rameni na sedež, roke in noge pa so upognjene pod približno 90-stopinjskim kotom. Če so tudi vas v avtošoli učili drže rok v povezavi s kazalci ure, je pravilen položaj rok na volanu na številkah 9 in 3, saj le ta omogoča učinkovito krmiljenje in izrabo volanskih in obvolanskih funkcij.

Srečno žrebanje

Človek mora imeti v življenju, ob vsem ostalem, tudi nekaj sreče. Moja je bila v tem, da so me kot edino voznico v jutranji odpravi prosili, naj uganem, v kateri izmed rok Thomas skriva ključ Porscheja ter tako določim, katera izmed dveh skupin bo prevzela edini 911 Turbo S v karavani. Thomasa kasneje sicer nisem spraševala ali je bil le popoln kavalir ali mi je res uspelo uganiti, saj je rezultat v obeh primerih enak – nagrada pa vznemirljiva.

Pri uvodnem hrumenju, tik preden smo se odpravili na cesto, nisem sodelovala. Ne zato, ker ne bi želela, a sem za začetek sedla v hibridno Panamero, ki je svoj zvok razkrila šele nekoliko kasneje. Pot nas je vodila od golf igrišča Arboretum preko Tuhinjske doline do Vranskega, nato pa po avtocesti do Domžal in nazaj do izhodiščne točke. Moj uvod je bil torej izjemno umirjen in udoben, potem pa se je izkušnja, tudi na račun povsem drugačnih sedežev, ergonomije in odzivnosti, stopnjevala iz menjave v menjavo avtomobila do 911 Turbo S.

Priznam, da sem bila tokrat nekoliko sebična in sem se odpovedala snemanju in fotografiranju karavane v korist pristne izkušnje vožnje, kar je bil po mojem dojemanju pravi smisel dogodka, ki so se ga pred nami udeležili tudi nekateri slovenski lastniki vozil Porsche.

Besedilo, foto in video: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Velnes v vožnji
Pokaži, kaj znaš